Monitörlerinin başında her gün uzun saatler geçirenler için doğru monitörü seçmek büyük önem taşıyor. MMD Avrupa Teknik Ürün Müdürü Kevin Yang, yeni monitörünüzü seçerken paneller hakkında bilmeniz gerekenleri anlatıyor.
IPS ve VA panellerinin en önemli özellikleri ve faydaları nelerdir?
Çeşitli panel türlerinin yıllar boyunca bir şekilde kalıp yargılara oturtulduğunu düşünüyoruz. Hem IPS panelleri, hem de VA panelleri neredeyse 20 yıldır piyasada ve bu panellerin piyasaya çıktıkları ilk halleri, bazı açılardan kötü bir üne sahipti. LCD TN panelleri ile karşılaştırıldığında, IPS bir zamanlar yavaş tepki sürelerinden, bulanıklıktan ve hayalet görüntüden çekmesiyle bilinirdi, ama artık durum böyle değil. Modern IPS panelleri artık çok gelişti. Örneğin bu paneller artık makul tepki sürelerine sahip ve pek çok farklı uygulama amacı için kullanılabiliyorlar. Aynı şey VA panelleri için de geçerli. VA panelleri, her zaman IPS’ten ve TN’den daha iyi kontrast oranına sahip olmasıyla ünlendi. Ancak VA panellerinin, IPS’e kıyasla, tepki sürelerinin ve sahip oldukları renk doğruluğunun zayıf olduğu da söyleniyordu. Ne var ki, günümüzdeki monitörlerin böyle sorunları yok, artık hızlı tepki sürelerine sahip VA panelleri ve hatta IPS’ten daha iyi bir renk kalitesi sağlayan Quantum Dot teknolojisine bile sahibiz.
Grafik tasarımcılar ya da video uzmanları için en uygun panel türü hangisidir?
Renk doğruluğu grafik tasarımcılar için çok önemli olduğundan, bu gruba IPS panelleri önerilmektedir. Aynı durum, videolarla çalışanlar için de geçerlidir, video uzmanları ek olarak kusursuz çözünürlüğe de gereksinim duyarlar. Ne de olsa daha yüksek çözünürlüklü monitörler, görüntü düzenlemeyi kolaylaştırır. Örneğin, biri görüntü diğeri kontrol paneli için, iki monitörü yan yana koymak yerine grafik tasarımcıların tek ekrandan ikisini birden sunabilecek en azından 34 inçlik 21:9 monitörleri tercih etmeleri kendilerine büyük avantaj sağlayacaktır.
Peki çalışanlarının üretkenliğini artırmak isteyen şirketler neyi tercih etmeli?
Aslında bu genel olarak, o monitorde çalışanların ne tür bir iş yapacağına bağlıdır, ama genel anlamda çalışanların titreşimsiz bir arka aydınlatması ya da düşük mavi ışık özelliği olan bir panele sahip olmaları faydalı olacaktır. Bu sayede, ekran başında geçirilen uzun saatlerin sonunda baş ağrısı çekilmez ve bu ekran, gözlere zararlı olabilecek kısa dalga boyundaki mavi ışınları azaltır. Eğer kullanıcı çok ekranlı bir kuruluma sahip ise, çerçevesiz paneller ekranları daha iyi bir şekilde birleştirdiklerinden, en iyi tercih olacaktır.
Ev kullanıcıları bir monitörde ne aramalı?
Genel olarak ev kullanımı için, web tarayıcısı olarak Full HD’ye sahip standart bir monitör yeterli olacaktır. Keyif için oyun oynamayı sevenler ise, konsol oyunları oynayıp video izleyebilecekleri büyük ekranlı bir monitör de isteyebilirler.
Sıradan bir ev ya da ofis kullanıcısı hangi yenileme oranını aramalı?
60 Hz, şimdilerde bu tür kullanıcıların bir numaralı tercihi –kendini yalnızca buna adamış, tutkulu oyuncular 144 Hz panellerden yararlanacaklardır. Aslında, gelecek yıl içerisinde süper yüksek çözünürlüklü, hatta 8K monitörleri piyasaya çıkaracağız. Bu monitörler en en iyi renk kalitesine, HDR teknolojisine sahip olacaklar, ancak yine de 60 Hz olacaklar, çünkü bunun da ötesine geçmeye gerek yok. Şu anda, 60 Hz’den daha hızlı bir yenileme oranından yararlanabilecek filmler ya da multimedia içeriği bulunmuyor. Bu, yalnızca tutkulu oyuncular için gerekiyor.