Stuff

Yeni başlayanlar için Spotify rehberi


Dijtal müzik, gramafondan ya da canlı olarak sahne önünden dinlemek ile aynı cazibeye sahip olmayabilir. Ancak nerede olursan ol, müziğe ulaşmanı ve yeni servisler sayesinde bunu birçok avantajla birlikte yapmanı sağlıyor.

Spotify geçtiğimiz ay Türkiye’de de kullanıma sunuldu; bundan önce 5 yıllık bir geçmişi var. Sanatçılar için harika bir iş modeli olmasa da, korsan müziğe büyük bir darbe indirdiği aşikar. Üstelik sana henüz keşfetmediğin ve hoşuna gidecek sayısız yeni şarkı keşfetmende yardımcı oluyor.

Şayet Spotify’a katılmayı ve 25 milyonluk arşivin keyfini çıkarmayı planlıyorsan, önce bu rehberi okumanı tavsiye ediyoruz.

Spotify’a Giriş

Günümüz servislerinin çoğunda olduğu gibi Spotify’a da Facebook hesabınla kayıt olabiliyorsun. Ancak istersen e-posta adresinle sıfırdan bir üyelik oluşturabilirsin. Ayrıca ister web üzerinden, istersen de uygulamasını indirerek masaüstünde kullanabilirsin.

Başlangıçta müzik zevkine uyan birkaç kanalı takip etmeye başlaman gerekiyor. Önünde bir hayli seçenek var. Eğer yalnızca bilgisayarından dinlemek istiyorsan, bunu ücretsiz olarak yapabilirsin. Ama reklam duymak istemiyorsan aylık 4,99 TL ödemen gerekiyor. Premium adı verilen üyelik ise Spotify’ı mobil cihazlarından da kullanmana olanak tanıyor; üstelik arşivden indirdiğin şarkıları çevrimdışı olarak da dinleyebiliyorsun. Bu üyeliğin fiyatı aylık 9,99 TL.

25 milyonluk arşive balıklama dalmadan önce, seçeneklerine ve gizlilik ayarlarına bir göz atmanda fayda var. Dünya ile hangi bilgilerinin ne kadarını paylaşacağına sen karar ver. Bir de Facebook konusu var; eğer Spotify’a Facebook hesabın ile kaydolduysan ve dinlediğin şarkıların zaman tünelinde paylaşılmasını istemiyorsan, bu seçeneğin yanındaki onayı kaldırmalısın. Bunu yaparken, hemen yanında Spotify paylaşma seçeneğini göreceksin; bunu kullanmanı tavsiye ederiz. Bu şekilde Spotify arkadaşların neler dinlediğini görebilir; keşfettiğin müzikleri dinleyebilirler. Gizlilik ayarları Spotify deneyiminin en önemli yanlarına etki etmeni sağlıyor ve bu yüzden bir hayli önemli. Yine buradan, keşfettiğin şarkılardan oluşan çalma listelerinin diğerlerine görünür olup olmayacağını da seçebiliyorsun.

Şarkıları Organize Et

Genel Görünüm ve Yerel Dosyalar

Soldaki menü çubuğundan Koleksiyon’unu görebilirsin. Bu bölümünde, bilgisayarında yüklü olan şarkılar ‘Yerel Dosyalar’ sekmesi altında listeleniyor. Bu şarkıları dinleyebilir ve çalma listelerine ekleyebilirsin. Bilgisayarındaki şarkıların listelendiğini bu bölümün amacı, müzikle ilgili tüm aktivitelerini Spotify üzerinden gerçekleştirebilmen. iTunes üzerinden satın aldığın müzikleri dinlemek için iTunes’a gitmene gerek kalmıyor. ‘Genel Görünüm’ sekmesi ise tüm şarkılarını, listelerini, albümlerini ve sanatçılarını tek bir çatı altında topluyor; bunu bir nevi kitaplık gibi düşünebilirsin.

Çalma Listeleri

Çalma listeleri Spotify’ın ana damarı. Basit bir şekilde ‘Yeni Çalma Listesi’ tuşuna basarak yeni bir liste oluşturabilirsin. Daha da iyisi, diğer kullanıcıların -onları tanımasan dahi- oluşturduğu çalma listelerine abone olabilirsin. Bunu yaptığında, söz konusu çalma listeleri tıpkı senin çalma listenmiş gibi diğerlerinin yanında listeleniyor. Üstelik sahibi listeye yeni bir şarkı eklediğinde bildirim alıyorsun ve dinleyebiliyorsun. Bu yüzden, bu özelliği müzik zevkine güvendiğin insanların listeleri için kullanmanda fayda var.

İstersen arkadaşlarınla ortak listeler de oluşturabiliyorsun. Mesela çevrimiçi oyun maratonu için bulduğunuz şarkıları tek bir listeye kaydedebilirsiniz, ya da uzun yolculuklar için… Bunun için çalma listesine sağ tıkla ve ardından ‘Ortak Çalma Listesi’ seçeneğini işaretle. Yine aynı bölümden çalma listenin gizli, arkadaşlarına açık ya da tüm Spotify kullanıcılarına açık olmasını sağlayabilirsin.

Çalma Sırası

Bu özellik albüm dinlemediğinde kullanman için ideal. Herhangi bir çalma listesi dinlerken, sol yukarıdaki ‘Çalma Sırası’na tıklayarak, şarkıların sırasını ayarlayabilirsin. Üstelik bunu yaparken o an dinlediğin şarkı çalmaya devam edecek. Eğer tek tek ayarlamayacak kadar tembel hissediyorsan; sağ alttaki ‘karıştırma’ ikonuna beğendiğin bir rastgele sıralama gelene kadar tıklayabilirsin.

Keşfet ve Paylaş

Spotify bir nevi müzik odaklı bir sosyal ağ. İnsanlarla olduğu kadar şarkılarla da etkileşime geçiyorsun. Ne zaman ve nerede harika bir şarkı bulacağın muamma, ne kadar çok tıklarsan o kadar çok güzel şey duyacağın ise kesin. 

Spotify ülkemizde kullanıma sunulmadan birkaç yıl önce ‘keşfetme’ olgusu üzerine odaklandı ve artık sana her gün yüzlerce yeni çalma listesi yapmana yetecek kadar yeni şarkı keşfetmene olanak tanıyor.

İşe arkadaşlarını takip etmekle başlayabilirsin. Ya da sanatçıları ve organizasyonları takip edebilirsin. Takip ettiğin sanatçı yeni bir şarkı eklediğinde bundan bildirim ile haberdar olacaksın.

Spotify’ın sağ tarafındaki bölümde sosyal akışı göreceksin. Ayrıca yine bu bölümde Spotify sana en popüler kişi, sanatçı ve organizasyonları önerecek; aralarından beğendiklerini takip edebilirsin. Eğer Facebook hesabın ile kayıt olduysan, Spotify sana Facebook arkadaşlarını ve arkadaşlarının beğendikleri sanatçıları önerecek. Ancak bu bölümün asıl amacı, arkadaşlarının an itibariyle neler dinlediklerini, çalma listelerine hangi şarkıları eklediklerini ve oluşturdukları yeni çalma listelerini göstermek.

Eğer Spotify hesabını Facebook ile almadıysan, sol yukarıdaki arama bölümüne arkadaşlarının adını yazıp onları bulabilirsin.

Müzik Gönder ve Paylaş

Dinlediğin şarkı muhteşem miydi? O zaman bunu herkesle paylaş! Şarkıya sağ tıkla ve ‘Paylaş’ de. Hatta şarkıyı neden bu kadar çok beğendiğini de yazabilirsin; tüm bunlar sağ taraftaki sosyal ‘Hareket’ bölümünde görünecek. Eğer paylaştığın şarkının yalnızca Spotify’da değil, Twitter ve Facebook’ta da görünmesini istersen, tek yapman gereken ‘paylaş’a tıkladıktan sonra karşına çıkan minik kutudan şarkının gönderilmesini istediğin sosyal ağları seçmek. Yine çalma listelerini ve albümleri de bu yöntem ile paylaşabiliyorsun.

Arkadaşın ‘Barbaroscan’ın beğeneceğini düşündüğün bir şarkı keşfettiğinde, bunu sadece ona gönderebilirsin. Bildiğin özel mesaj sistemi; tek fark müzikli olması. Arkadaşına müzikle birlikte karakter sınırı olmayan bir mesaj da yazabilirsin. Bunun için yine yukarıdaki gibi ‘Paylaş’ deyip, karşına çıkan kutudan ‘Gönder’ seçeneğine tıklaman yeterli.

Keşfet

Sol taraftaki menünün en tepesinde bulunan ‘Keşfet’ sekmesi, sen şarkı dinledikçe sana daha fazla yeni şarkı öneren ve seni daha da çok ‘tanıyabilen’ bir sisteme ev sahipliği yapıyor. Bu sekmeye girdiğinde, dinlediğin müziklerden yola çıkılarak oluşturulmuş önerileri göreceksin. Bu liste bir süre sonra içerisinde kaybolacağın kadar uzun hale gelecek.

Keşfet sekmesinin tek özelliği sana şarkı önermek değil. Şayet hali hazırda beğendiğin ve sık sık dinlediğin bir sanatçı ile benzer türde müzik yapan sanatçının yeni bir albümü çıkarsa, ya da senin henüz dinlemediğin albümleri ile şarkıları varsa yine sana öneriliyor. Önerme algoritması bir hayli başarılı, sen dinledikçe seni daha çok tanıyor ve daha tutarlı önerilerde bulunuyor.

Keşfet sekmesi müzik tutkunları için ‘top havuzu’ndan farksız. Bir daldıktan sonra çıkamıyorsun. Mesela bu sekmede önerilen bir şarkıya göz atmak için o an dinlediğin şarkıdan vazgeçmek zorunda değilsin. Albüm kapağının üzerine geldiğinde beliren ‘çalma tuşu’na basılı tuttuğunda şarkının nakaratını duyacaksın. Beğenmezsen basılı tutmayı bırak ve dinlediğin şarkıya kaldığın yerden devam et.

En Çok Dinlenen Listeler ise sana seçtiğin ülkelerde ya da tüm dünyada en çok dinlenen şarkıları ve albümleri gösteriyor.

Uygulamalar

Spotify’ın içerisinde bulunan uygulamalar da yeni şarkılar bulmana yardımcı olabilirler; özellikle aklına dinleyecek bir şey gelmediğinde… Uygulamalar çok çeşitli, kimisi sana şarkıların sözlerini gösterecek, kimisi sana şarkılar ile ilgili değerlendirmeler sunacak; diğer kullanıcılarla birlikte belirli  aktivitelere ve ruh hallerine özel çalma listeleri oluşturabileceğin uygulamalar dahi var.

Stuff’ın kullanmanı önerdiği Spotify uygulamaları şu şekilde: Pitchfork, This Is My Jam, Domino, Any Decent Music?, Blue Note, TuneWiki,  Billboard ve Soundrop.

Radyo

Spotify Radyo tipik bir internet radyo servisi. Sanatçılara, şarkılara, albümlere ve türe göre istasyonlar oluşturabilir ve Spotify’ın sana seçimine uygun şarkılar dinletmesini sağlayabilirsin. Beğendiğin ve beğenmediğin şarkıları iyi ya da kötü şekilde oylayarak çalma istasyonunun tam da istediğin gibi olmasını sağlayabilirsin; yani kişiselleştirebilirsin. Radyo özelliği, Premium kullanıcı olmasan dahi Spotify’ın mobil uygulaması üzerinden ücretsiz olarak kullanılabiliyor.

Mobil

Spotify’ı mobil olarak kullanmak istiyorsan, hesabını Premium’a yükseltmen, yani aylık 9,99 TL ödemen gerekiyor. Spotify’ın mobil uygulaması, yukarıdaki tüm özelliklerin yanı sıra, beğendiğin müzikleri önceden indirmene ve istediğin zaman çevrimdışı olarak dinlemene olanak tanıyor. Mobilin bir diğer benzersiz özelliğ ise ‘Göz At’: Bu özellik ile kendi çalma listelerine sahip olmadan  birçok yeni müziği hızlıca keşfedebiliyorsun. Özellikle dışarıdayken akıllı telefonun ile Spotify kullandığında bir hayli işe yarıyor.

Artık Spotify ile ilgili her şeyi biliyorsun ve 25 milyonu aşkın şarkıdan oluşan arşivini keşfetmeye hazırsın. O halde müzik akışı başlasın!

Eklemek istediğin bir şey mi var? Yorum yaparak bizimle paylaş.