Stuff

Yeni başlayanlar için HDR

HD, Full HD, 3D derken televizyon sektöründeki kavramlar artmaya devam ediyor. Son olarak HDR ortaya çıktı. Yeni başlayanlar için, 4K ile birlikte adını sıklıkla duyacağımız HDR kavramını açıklamaya çalıştık.

HDR Nedir?

HDR, High Dynamic Range’in kısaltması. Normal görüntüye göre karanlık alanlar HDR’de daha koyu iken parlak alanlar daha parlak olarak gözüküyor. HDR görüntülerde kontrast oranına büyük iş düşüyor. Kontrast değerinin karanlık ve parlak alanlar arasında dengeyi sağlaması gerekli.

Sony tarafından yayınlanan fotoğrafta SD görüntü ile HDR görüntü arasındaki fark oldukça net gözüküyor.

Artıları neler?

HDR ile birlikte görüntüler daha detaylı. Ayrıca karanlık alanlar burada daha ön plana çıkmaya başlıyor, bu da deneyimi artırıyor. Daha geniş renk skalası kullanıldığı için renkli görüntüler daha detaylı şekilde gözüküyor.

4K’dan farkı ne?

HDR’nin piksel sayısıyla pek ilgisi bulunmuyor. HDR’nin amacı, ekranda kullanılan her pikselin daha verimli çalışması üzerine kurulu. 4K genellikle daha geniş ekranlarda kullanılıyor ama HDR teknolojisi için büyük ekran ihtiyacı bulunmuyor.

4K ve HDR birbirini destekleyen teknolojiler diyebiliriz. HDR özelliğine sahip televizyonlara baktığımızda 4K kullandıklarını görüyoruz. Bu sayede kullanıcı hem yüksek pikselin hem de yüksek görüntü kalitesini birlikte kullanabiliyor.

HDR’nin dezavantajları neler?

HDR görüntüler normal görüntülere göre daha fazla yer kaplıyor. Bu nedenle hem üretici hem de tüketici için daha pahalı oluyor.

Ayrıca HDR görüntüler için profesyonel yardım alınması gerekiyor. Yayınlanacak olan görüntülerin daha detaylı işlenmesi gerekiyor.

Peki içeriklere nereden ulaşabiliriz?

HDR konusunda şimdilik sınırlı içerik mevcut. 2015 yılında Amazon Prime Instant Video, HDR içerik yayınlamaya başladı. Prime üyeleri için ekstra ücret talep etmeyen Amazon, şimdilik Mozart in the Jungle ve Red Oaks’ı yayınlıyor. HDR görüntüden yararlanmak isteyenlerin HDR’li Smart TV’lerine ilgili uygulamayı indirmesi gerekli.

Türkiye’de de yayına başlayan Netflix, CES 2016’da önümüzdeki yıl HDR içerikler sunmak için çalıştığını duyurdu. Henüz fiyatlandırma ve içerik konusunda bilgi verilmedi. Netflix’in kendi programları olan House of Cards, Daredevil ve Orange is the New Black’i HDR-ready olarak çekiliyor.

CES 2016’da YouTube da HDR’ye geçeceğini açıkladı. Robert Kyncl tarafından müjdesi verilmesine rağmen detaylar halen belirsizliğini koruyor.

Blu-ray cephesine bakarsak 2016 yılında yayınlanacak 4K Blu-ray filmleri HDR formatıyla da görebileceğiz gibi gözüküyor. Örnek vermek gerekirse Warner Bros. 2016 yılında 35 adet 4K/HDR filmi Blu-ray olarak sunmayı planlıyor. Diğer yapımcı şirketler de 4K/HDR planı olduğunu açıklamasına rağmen henüz detay vermediler.

Nasıl izleyebilirim?

Öncelikle HDR uyumlu bir televizyona sahip olmanız gerekiyor. Bu televizyonların büyük çoğunluğunun 4K çözünürlükte olduğunu görüyoruz. 2016 yılında birçok firmanın HDR özelliğine sahip modelleri artırmayı hedeflediği biliniyor.

Samsung, 2016 yılında piyasaya süreceği SUHD 4K televizyon modellerinin hepsinin HDR uyumu olacağını açıkladı. 49 inç’ten 88 inç’e geniş aralığa sahip olan modellerin dışında bu yıl 4K/HDR Blu-ray oynatıcısı UBD-K8500 modelini piyasaya sürecek.

Samsung’un en büyük rakiplerinden LG de 2016 yılında piyasaya süreceği HDR uyumlu modelleri tanıttı. Firmanın amiral gemisi Signature 65OLEDG5 dışında G6 ve E6 serileri de HDR uyumlu olacak. LG’nin HDR uyumlu modelleri 55 ile 77 inç arasında olacak.

Sony de 4K/HDR modellerini tanıtan markalardan biri. 55 ile 85 inç arası 9 televizyon modelinde HDR uyumu varken, ayrıca VPL-VW520ES isimli 4K/HDR uyumlu projektörünü de tanıttı.

Panasonic’in DX900 serisi markanın 4K/HDR yükünü üstleniyor. Bu model 58 ve 65 inç opsiyonuna sahip. Ayrıca DMP-UB900 isimli Blu-ray oynatıcısı 4K/HDR uyumuna sahip.

Philips de HDR uyumlu modellerini tanıttı. 9000, 8600 ve 7000 serisi televizyonlar HDR uyuuna sahip.

HDR standartları neler?

CES 2016’da film yapımcıları ve teknoloji markalarının oluşturduğu UHD Alliance isimli konsorsiyum televizyonlar ve projektörler için Ultra HD Premium standartlarını yayınladı.

Bir cihazın Ultra HD Premium logosu kullanabilmesi için gerekli özellikler HDR’nin de istediği minumum özelliklerle örtüşüyor. Bu özellikler ise şu şekilde: