Stuff

Yeni başlayanlar için aksiyon fotoğrafçılığı

Aksiyon fotoğrafçılığına merak salanlar için, fotoğrafçı Seb Rogers‘ın birkaç önerisi var.

Temel ilkeler 

Hız kraldır

Aksiyon fotoğrafçılığı demek, hareket halindeki bir objeyi yakalamak demektir. Bu nedenle doğru enstantane hızını seçmek çok önemli.

Golfçü gibi salının

Eğer karşınızdaki obje hareket ediyorsa kamerayla birlikte siz de hareket etmelisiniz. Bacaklarınızı hafifçe ayırın ve objeyi vizörden takip edin.

Lensi destekleyin

Lensi sol avuç içinize alın, bu sırada dirseğiniz vücudunuzla temasta olsun. Bu sayede kameranın ve lensin ağırlığını dağıtabilirsiniz ve sağ eliniz daha rahat olur.

Tuşa basmayın, ezin

Fotoğraf çekmeye hazır olduğunuzda deklanşöre yumuşak yumuşak dokunun. Tuşa ani basmak kameranın sallanmasına sebep olabilir.

Anı bekleyin

Eğer DSLR kullanıyorsanız enstantane anında körsünüz demektir. O yüzden planınızı doğru yapın ve aksiyon gerçekleşmeden önce deklanşöre basın. Eğer aksiyonu görmüşseniz, iş işten geçmiş demektir.

Koruma kullanın

Etraftaki ışık yüksek olunca lensler daha iyi performans gösterir. Koruma başlıkları toz, çamur ve yağmuru engeller ve daha fazla ışık alınmasını sağlar.

Sonraki adımlar

Lenslerin önemi

Aksiyon fotoğrafçılığının olmazsa olmazlarından biridir. Ya yakınlaşmak için uzun lens kullanırsınız ya da geniş açı kullanırsınız. Lens çeşitliliği hayatidir.

Flaşla zamanı durdurun

Flaş çok kısa bir zamanda faydalı olabilir -1/1000 saniye veya daha altında. Bunu enstantane hızının çok iyi olmadığı zamanlarda ve aksiyonun yakınındayken kullanabilirsiniz.

Ayarlar

Hızlı mı, yavaş mı?

Yavaş enstantane hızı, yavaş hareket eden objeler için işe yarar. Genelde 1/500 saniye gibi bir değere ihtiyaç duyarsınız.

Otofokus yapmalı mı, yapmamalı mı?

Aksiyon sırasında, manuel olarak ayarlamaları yapmak daha iyi sonuç almanızı sağlar.

Işık önemli

Önce enstantane hızınızı ayarlayın, daha sonra ISO’yu. Daha geniş diyafram arka plana odaklanmanızı sağlar.

Özel efektler

Sahne çekmek

Eğer kameranızı çekim sırasında sabit tutarsanız Photoshop ile çok iyi sonuçlar elde edebilirsiniz.

Pan tekniği

Yandan çekilen fotoğraflarda enstantane hızını yavaşa ayarlayabilirsiniz (mesela 1/125 saniye). Objeyi yavaşça takip edebilirsiniz.

Kamera dışındaki flaş

Radyo tetikleyiciler sayesinde bir tripodun üzerine yerleştirdiğiniz ışık merkezini kullanabilirsiniz.

Deneme

Bir arkadaşınızı kandırıp, birkaç kez bisikletle önünüzden geçmesini isteyin. Yüksek bir enstantane değeriyle (örneğin 1/500 saniye) başlayın ve Pratik yapın. Bisiklet ve sürücünün olduğu bir açı yakalayın. Kompozisyonu oluşturduktan sonra zamanlama önemli. Enstantane hızını azaltın ve ne kadar düşükte gidebileceğinize bakın. Bu esnada bisiklet ve sürücüyü fotoğraflayın. Biraz çalışmayla birlikte 1/15 saniye bandına geçebilirsiniz.

 

Bunlardan haberiniz olsun

GoPro Hero 4 Black

Piyasaya ilk çıktığı günden beri adından söz ettiren GoPro bu başarısını devam ettiriyor. Hero 4 serisinin Black modeli ürün portföyünde GoPro’nun en güvendiği model. 4K 30fps ve 1080p 120fps değerleri birçok profesyonel kullanıcıyı memnun edecektir.

Nikon 1 AW1

Bu makineye tam bir aksiyon kamerası demek zor. Fakat lensi değişebilen su altı fotoğraf makinesi olması onu dünyada bir ilk haline getiriyor. 15 metre derinliğe kadar su geçirmeyen 1 AW1 ile su altında 1 saat çekim yapabiliyorsunuz. Ayrıca 2 metre yükseklikten düşse bile çalışmaya devam edebiliyor.

Sony FDR-X1000V

GoPro’nun bir diğer rakibi Sony, 4K rekabetinde en iyilerden biri. Sony’nin son aksiyon kamerası olan X1000V, sahip olduğu X AVC codec ve yüksek hızlı kayıt özelliğiyle profesyonelleri kendine çekiyor. Üzerindeki stereo mikrofonu ve rüzgar sesi engelleme özelliği bu sınıf cihazlarda olmazsa olmaz.

Not: Bu içerik Stuff’ın Mayıs 2015 sayısında yayınlandı.