Her yıl olduğu gibi bu yıl da gece verilen yemek siparişleri yazın gelmesiyle birlikte artış gösterdi. Yemeksepeti ekibi bu değişimden yola çıkarak, bünyesindeki sabaha kadar açık 1.800 restoranın verilerini inceledi ve tatilcilerin gece hayatına ışık tuttu.
Gece siparişlerinin oransal olarak en çok arttığı tatil beldesi Çeşme. Çeşme’de Ocak ile Temmuz aylarındaki gece siparişleri arasında 5 kat fark var. Bodrum’da ise bu oran yazın 3 katına çıkıyor. Yaz – kış arasında Ayvalık’ta yazın yüzde 78, Fethiye’de yüzde 78 artış görülüyor.
Türkiye genelinde yaz gecelerinin fatihi çiğ köfte dürüm, Adana dürüm, lahmacun, burger ve ıslak hamburger. Mercimek çorbası ise geç saatlerin vazgeçilmezi; gece saat 3’ten sonra atağa geçen mercimek çorbası en çok sipariş edilenler listesinde 4’üncü sıraya yükseliyor.
Yazın tüm gün boyunca verilen siparişler içerisinde 7’inci sırada olan tatlı kategorisi, gece 5’inci sıraya yükseliyor. Dondurma tüm tatlı siparişlerinin yüzde 10’unu oluşturuyor.
Yapılan araştırmadan ortaya çıkan sonuçlar ise şu şekilde:
- Bodrum’da yaz geceleri üst sıralara tırmananlar içerisinde pide dikkat çekiyor. Kuşbaşılı kaşarlı ve kıymalı kaşarlı favoriler arasında.
- Çeşme’nin gece seçimi ise mercimek çorbası ve domates çorbası.
- Ayvalık’ta geceleri en çok yene lezzet pizza. En çok tercih edilenler arasında ilk 5 sıraya pizza tarifleri hakim.
- Fethiye’de ilk sıralarda burger ve sufle göze çarpıyor. Kokoreç de diğer beldelere kıyasla daha çok tercih edilenler arasında.
- Antalya genelinde Adana dürüm ilk sıraya yerleşiyor, tavuk döner ve kumru da ilk 10’da yerini alıyor.
- Her 10 kişiden 1’i sabaha kadar ayakta
- Yazın gece saatleri içerisinde en çok sipariş verilen zaman 22.00 – 00.00 arasındaki iki saatlik aralık. Tüm gün siparişlerin dörte bire yakını bu aralıkta, yüzde 15’i 00.00 – 02.00 arasında, yüzde 10’u ise saat 02.00’den sabah 06.00’ya kadar veriliyor.