Stuff

“Windows 8 iyileştirilmediği sürece Android’e devam”

2004 yılında kurulan Artsistem, Artes markasıyla tablet pazarında iyi işler yapıyor. Son iki yılda geliştirdiği tabletler, Android klonu olmanın çok ötesinde farklı cihazlar. Fiyat aralığının 179TL ile 899 TL arasında olması ise her kullanıcının kendine göre bir tablet bulmasını mümkün kılıyor.

Uranium, Sensei ve I-Mege gibi güvenlik markalarına da sahip olan Artsistem’in en dikkat çeken yönü Artes markası. 2016 yılında ilk 10 bilişim ve ilk 3 tablet firmasının arasında yer almayı hedefleyen firmanın bu hedefteki en büyük basamağı şüphesiz Artes olacak.

Genelde tablet üreticileri ödeme gücünü baz alarak hedef kitle belirlerler. Artes Genel Müdür Yardımcısı Metin Aydoğdu ise kendilerinin 10-35 yaş aralığına odaklandıklarına ve onları da kendi aralarında kategorize ederek herkese göre çeşitlilik sağlamaya çalıştıklarını belirtiyor.

Tablet satışı 2017’ye kadar artmaya devam edecek

BlackBerry CEO’su Thorsten Heins herkesin aksine tablet trendinin 5 yıl içerisinde biteceğini düşünüyor. Metin Aydoğdu ise, tablet pazarının belirli bir seviyenin üzerine çıkmayı başaran firmalar ile yoluna devam edeceğini düşünüyor.

Aydoğdu pazarın geleceği konusunda ise şöyle diyor: “IDC rakamlarına göre 2012 yılında Türkiye’de tablet satışı 804 bin adet olarak gerçekleşmişken 2013 yılında bu rakamın 1 milyon 400 bin olacağı tahmini yapıldı. 2017 yılına kadar büyüme devam ederek “toplam bilgisayar satışı kadar” tablet satışı olacağı öngörülüyor. Bizim de tahminlerimiz 2017 yılına kadar büyümenin devam edeceği ama tablet satışlarının daha erken bilgisayar satışlarını geçeceği yönünde. Ama bu süreçte rekabet daha da artarak iyi hizmet veren ve beklenen kalite seviyesini yakalayan markaların devam edeceğini düşünüyoruz. Bu nedenle de 2012 yılında başladığımız bu ürün grubu ile ilgili yatırımları 2013 yılı 2. yarısında daha da arttırarak 2015 yılında tablet pazarında ilk 3 marka arasında yer almayı hedefliyoruz.

Tablet pazarında iğne atsan yere düşmüyor

Herkes tablet yapıyor. Daha doğrusu büyük bir bölümü Çin’de tekelden üretilen ve üzerlerine sipariş veren firmanın logosunu yapıştıran fabrikalardan çıkan tabletleri satıyor. Tabii bu tabletleri satın aldıktan sonra kullanıcıların yüzü pek gülmüyor. Kalite ve hizmet konusunda son derece yetersiz olan bu firmalar tablet pazarının büyümesinden alabilecekleri kadar payı almayı amaçlıyorlar.

Aydoğdu Artes’in bu firmalarla karıştırılmaması gerektiğini belirtiyor ve ekliyor: “Bildiğiniz üzere tablet pazarındaki hızlı büyüme maalesef pazarda kalite ve hizmetin zayıf olduğu birçok markanın ortaya çıkmasına neden oldu. Biz Artes markasıyla yaklaşık olarak 2 yıldır bu ürünleri pazara sunarken fiyat/performans, düşük arıza oranı/iyi servis ve her kullanıcıya uygun bir seçenek sağlamayı hedefledik. 179 TL’den 899 TL’ye kadar 12 farklı modelle ihtiyaca cevap verecek doğru ürünü kullanıcılara ulaştırmaya çalıştık. Bu yıl ilk 5 aylık satışlarımıza baktığımızda ortalama satış fiyatımızın 332TL olduğunu gördük. Özellikle yüksek performans sağlayan 4 çekirdekli, 3G’li ve IPS panel ile yüksek görüntü kalitesine sahip ürünlerimizle müşteri memnuniyetini en üst düzeyde tutmaya çalışıyoruz.

Bu ürünlerle yer aldığımız pazarda farklılığımızı belirginleştirmek için tablet ürünlerinde kullanıcılara benzersiz bir arayüz, kişisel çözümler ve kullanım kolaylığı sağlayacak yeni uygulamalarla birlikte, kurumlara özel çözümler üzerinde çalışmalarımız devam ediyor. Son çeyrekte bu yeniklikleri kullanıcıların beğenisine sunmayı hedefliyoruz.

“Microsoft Windows 8’i yeterli hale getirirse biz de tablet yapabiliriz”

Tablet pazarındaki büyük oyuncuların büyük bir çoğunluğu yıllardır tanıdığımız PC üreticileri. Bu üreticiler için eski ve güçlü dostları Microsoft’u mobilde güçsüz görmek zor olsa gerek. Birçok tablet üreticisi, Windows’tan uzak durarak Android’li cihaz geliştirmeye devam ediyor. Görünüşe göre Artes de bu kervanda.

Aydoğdu’ya Android dışındaki işletim sistemleriyle cihaz geliştirip geliştirmeyeceklerini sorduğumuzda şu yanıtı aldık: “Artes markasıyla bu yıl içinde sadece Android işletim sistemli ürünlerle devam etmeyi planlıyoruz. Microsoft’un içerik ve işletim sistemi konusunda kullanıcıları memnun edecek gelişmeleri sağlaması halinde Windows 8 işletim sistemli ürünleri de pazara sunabiliriz. Ancak halihazırda özellikle ev kullanıcıları açısından etkili bir çözümü olmadığını düşünüyoruz.”