Vatikan Kütüphanesi dijitalleşip halka açılıyor

Dünyanın en eski kütüphaneleri arasında yer alan Vatikan Kütüphanesi’nde bulunan 40 milyon sayfalık arşiv, 50 uzman tarafından dijital ortama aktarılacak. 

Papa V. Nicholaus tarafından 1451 yılında kurulan Vatikan Kütüphanesi’nin 82 binin üzerindeki el yazması arşivi dijital ortama aktarılıyor. 1800 yıllık bir geçmişe sahip kütüphanenin dijital ortama aktarılmasını, NTT Data adlı Japon teknoloji firması üstlendi. Bazı el yazmalarının bu yılın sonlarına doğru çevrimiçi ortama aktarılarak, sürecin başlatılması bekleniyor.

vatican-library

Dijitalleşme başlamadan önce yapılacak bazı hazırlıkları bulunuyor. Bunların ilki, NTT Data ve Vatikan’ın tarayıcıların eski el yazmalarına zarar vermeyeceğinden emin olması. Wall Street Journal, Vatikan ile NTT Data’nın geçtiğimiz yıldan bu yana özel tarayıcılarla testler yaptığını belirtiyor. Bu tarayıcılar, tarama sürecinin el yazmalarına zarar vermemesi için özel bir ekranla donatılmış.

Vatican-Documents

Tarama sürecinde yer alacak NTT Data çalışanları, belgeler zarar görmesin diye için tüm takılarını çıkaracak. Vatikanlı gözlemciler de tüm süreçte onlara eşlik edecek.

Vatikan Kütüphanesi’nin web sitesinin açılması ve belgelerin çevrimiçi ortamda ücretsiz olarak görüntülenmeye sunulması için tüm belgelerin taranması beklenmeyecek. Kaldı ki, her bir 3 bin el yazmasının dört yılda dijitalleştirileceği tahmin ediliyor. Bu da, tüm kütüphanenin 109 yılı aşkın bir sürede dijitalleşebileceği anlamına geliyor.

Bazıları 1800’lerden kalma 82 bin el yazmasının, 43 katrilyon byte depolama alanına ihtiyaç duyacağı belirtiliyor.

Vatican ve NTT Data test sürecini geride bıraktı ve dijitalleştirme süreci çok yakında başlayacak.

İlgili Yazılar