Dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı “Twitter falan hepsinin kökünü kazıyacağız” açıklamasının ardından, Twitter Türkiye’de erişime engellendi.
Türkiye’den Twitter’e erişmeye çalışan kullanıcılar, İstanbul ve Samsun’dan gelen şikayetler üzerine alınan mahkeme kararı doğrultusunda, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın (TİB) siteye koruma tedbiri koyduğu mesajını görüyor.
Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın internet sitesinde Twitter hakkında yapılan sorgulamada da “İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı (TMK 10. maddesi ile görevli)’nin 20.03.2014 tarih ve sayılı kararına istinaden TİB tarafından koruma tedbirinin uygulandığı” ibaresi yer alıyor.
Başbakanlık Basın Müşavirliği, konuyla ilgili açıklamasında: “”Halihazırdaki durumda, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının bazı linklerin kaldırılmasına ilişkin mahkemelerden çıkarmış oldukları kararların uygulanması konusunda Twitter yetkililerinin duyarsız kaldıkları bir süreç söz konusudur. Nitekim bu süreç zarfında mahkeme kararları doğrultusunda TİB gerekli girişimlerde bulunmuş, ancak Twitter yetkilileri bu taleplere duyarsız kalmıştır.” ifadelerini kullandı.
Şu an Türkiye’den Twitter’a erişilemiyor. Ayrıca sosyal ağın mobil uygulamaları da kullanılamıyor.
Türkiye bu hamle ile İran’ın ardından Twitter’a erişime engelleyen ikinci ülke oldu. Kuzey Kore’de ise sosyal ağ kullanımı tümden yasak.
Twitter, konuyla ilgili araştırma yaptığını duyurmakla yetindi.
GÜNCELLEME: Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu açıklama yaptı.
GÜNCELLEME: Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Twitter’ın çok uzun süre erişime engelli kalmayacağını düşündüğünü belirtti: “Türkiye’nin algısı açısından iyi değil ama öbür türlü de Türkiye’nin imajını etkileyen bir durum oluşuyor. Umut ederim ki kendi hukukumuz çerçevesinde çözülür. Twitter yasağının çok uzun süreceğini sanmıyorum.” değerlendirmesinde bulundu.
GÜNCELLEME: Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Twitter yasağını Twitter hesabından şu şekilde eleştirdi: “Sosyal medya platformlarının tamamen kapatılması tasvip edilemez. Ayrıca, daha önce defalarca belirttiğim gibi iletişim teknolojilerinin bugün ulaştığı noktada Twitter gibi bütün dünyada kullanılan platformlara erişimin topyekün engellenmesi teknik olarak zaten mümkün değil. Kişilerin özel hayatının gizliliğini ihlal gibi suç oluşturan hususlar varsa, ancak mahkeme kararıyla sadece ilgili sayfalar kapatılabilir. Umarım bu uygulama uzun sürmez.”
GÜNCELLEME: Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, hukuka aykırı içerikleri çıkardığı takdirde Twitter’a tedbir amaçlı uygulanan erişimin engellenmesine son verileceğini açıkladı.
GÜNCELLEME: Twitter, hükümetin bilgi talebine karşılık: “Twitter Türkiye’deki kullanıcılarımızın gizlilik haklarını savunmaya devam etmekte kararlı. Güveninizi sarsmayacağız.” açıklamasında bulundu.