Stuff

Türkiye'de eSporun geleceği

Türkiye’de dev ekibi ile faaliyet gösteren ve eSpor kültürünün olgunlaşması için büyük bir efor sarfeden League of Legends’ın (LoL) geliştiricisi Riot Games’i ziyaret ettik ve Halkla İlişkiler ve Topluluk Müdürü Erdinç İyikul’a aklımıza gelen her şeyi sorduk; o da uzun uzun anlattı…

Hasan Selman

Genellikle röportajlarımıza tanışma faslıyla başlıyoruz ama sizi zaten tanıyoruz. Siz iyisi mi bize, uzun süre oyun medyasında çalışmış Erdinç İyikul’un nasıl ve neden Riot Games’e katıldığını anlatın.

Kendimi bildim bileli oyun işi yapıyorum; oyun dergileri, oyun siteleri, beraberinde Nintendo’nun Türkiye’deki operasyonu, sonrasında Donanımhaber ile birlikte kurduğumuz Bolumsonucanavari.com sitesi ve sonunda da Riot Games. Neden Riot Games… Bir kere çok heyecan verici; çok büyük organizasyonlar yapan bir şirket ve League of Legends dünyanın en popüler oyunu. İkincisi ve bence en kritik olan nokta, Türkiye’de bu denli büyük bir oyun şirketi yok. Riot Games buraya bütün varlığıyla dahil oldu. Şu an 60 kişi civarında bir ekibimiz var, iki tane büyük ofis katına sahibiz. Yaptığımız etkinlikler ve yatırımlar heyecan verici.

League of Legends, Türkiye’deki en popüler PC oyunu olmayı başardı. Sizce Türkiye’deki PC oyuncularının oyunu bu kadar sevmesinin sebebi ne?

Bizim oyuncumuz rekabeti çok seviyor; bu çok net. Oynadığımız her oyunda çok başarılı olmak istiyoruz. League of Legends da buna imkan tanıyan bir oyun. Her maç kendi içinde, kendine özel olarak gelişiyor; yani bir karakter geliştirmiyorsunuz. Her maçta, istediğiniz bir şampiyonu seçip, seviye 1’den başlıyor ve rakibinizle mücadele ediyorsunuz. Bu birinci etken; oyunun mücadeleci yapısı. İkinci etken; biz Riot Games olarak, oyun dünyasında AAA (triple A) dediğimiz kalitede oyun yapmayı hedefleyen bir şirketiz. League of Legends içeriği açısından çok kaliteli bir oyun. Bütün sistemlerde, bilgisayarlarda rahat bir şekilde oynanabiliyor. Sadece bir internet bağlantısı ve ücretsiz üyelik yaptırmanız gerekiyor. Bu da insanlara daha rahat bir şekilde ulaşmamızı sağlıyor. Tamamen ücretsiz, hiçbir para yatırmadan bu oyunu oynayabiliyorsunuz.

Üçüncü etken ise rekabet ile kaliteli oyunu birleştiren eSpor kulvarı. Biz bu konuda çok ciddi yatırımlar yapıyoruz; internet kafelere, şehirlere, turnuvalara…

Son olarak oyun Türkçe. Çok titiz çalışıyoruz, şu ana kadar 70-80 tane farklı ses sanatçısıyla çalıştık ve önümüzdeki dönemde muthemelen 100’ü geçeceğiz. League of Legends tamamen yerelleştirilmiş bir oyun, oyunu birebir çevirmiyoruz. Yerel dokunuşlar ve espriler katarak, topluluğun hoşuna gidecek, gülümsetecek şeyler çıkarıyoruz. Mesela, son şampiyonumuz Braum’un “Gel bi’ ayran içelim” şeklinde bir repliği ve ‘Yettim gari!’ isimli bir yeteneği var.

“BİZİM OYUNCUMUZ REKABETİ ÇOK SEVİYOR. HER OYUNDA ÇOK BAŞARILI OLMAK İSTİYORUZ”

Hazır Türkiye demişken, Türkiye sunucusundaki çoğu oyunun küfür kıyamet geçmesi hakkında ne düşünüyorsunuz? Bunun önüne nasıl geçeceksiniz?

Bence bu, ülkemizin genel problemlerinden biri ama “bu bizim genel problemimiz, bunu gideremeyiz” tarzında bir şey söylemeyeceğim. Bugün baktığımızda sokakta, futbolda, siyasette; her yerde ne yazık ki üslupla ilgili problemlerimiz var. Öte yandan şöyle de bir gerçek var; biz bir sürü eSpor turnuvası yapıyoruz; iki senedir 10’dan fazla büyük turnuva düzenledik Türkiye’de. İnternet kafelere de gidiyoruz; bunlarla birlikte baktığınızda 1000’e yakın etkinliğimiz vardır. Biz oyuncuyla buluştuğumuz zaman, gerçekten fair-play ruhunu yansıtan, küfür etmeyen, iletişimi çok kuvvetli ve düzgün insanlarla birlikte olduğumuzu görüyoruz ama nedense, klavye başına oturduğumuzda, bir sanal kimlik ortaya çıktığında insanların davranışları da değişiyor, daha rahat davranıyorlar. Bu konuda çalışmalarımız var. Takım oyunu bilincini; küfür etmenin veya sinirlenmenin oyun kazandırmadığını, bu oyunun bir takım oyunu olduğunu ve merkezinizin canı yarının altına düştüğünde bile oyunun çevrilebileceğini; istatistiki verilerle birlikte anlatan bir video hazırladık. Bunun yanı sıra, örnek oyuncular dediğimiz bir programımız var. Her hafta bu listeye farklı oyuncular giriyor. Oyundaki davranışlarına, ceza ve takdir almalarına göre puanlar topluyorlar. Biz de Türkiye sunucusunda 200 oyuncuyu ödüllendiriyoruz. Amacımız, örnek oyuncuları ön plana çıkarmak ve hediyeler vermek. Yine yaptığımız bütün yayınlarda, buluşmalarda, posterlerde ve organizasyonlarda takım oyunu ve iletişimin çok önemli olduğunu anlatıyoruz. Tabii bunlar ceza vermeden yaptıklarımız. Bir de bunun ceza verdiğimiz tarafları var… Karşı tarafın oyun keyfini birisi baltalıyorsa; isterse dünyanın en iyi League of Legends oyuncusu olsun, rapor aldığı müddetçe gereken cezayı herkese veriyoruz. Bu bir hafta, iki hafta, bir ay, beş ay, altı ay ve ardından da ömür boyu oyundan men edilmeye kadar gidiyor. Oyuncularımıza şunu tavsiye ediyorum ve bunun çok ciddi faydası olduğunu düşünüyorum: Mesela en çok tartışmanın çıktığı noktalardan birisi de, oyuna girdiğiniz anda kimin ne oynayacağı konusu. Bunun önüne geçmek için Takım Kurucu’yu Türkiye sunucusunda aktif hale getirdik. Bu sayede artık, oyunun başında hangi şampiyonla, nasıl oynayacağınızı belirleyebiliyorsunuz. Bu da daha doğru takım kompizosyonlarının ortaya çıkmasına ve en azından maça başladığınızda kavgayla gürültüyle değil de, daha sakin bir havaya başlamanızı sağlıyor. Bizim bir Sihirdar Kanunu’muz var. Oyuna giriş yaptığınızda bu kanunu onaylıyorsunuz. Benim herkesten ricam, o maddeleri tekrar okumaları. Orada çok güzel noktalar var ve bu oyunu oynayan herkesin, bu kanunlara sadık kalarak, azami keyif alacak şekilde oynaması lazım.

“LEAGUE OF LEGENDS TAMAMEN YERELLEŞTİRİLDİ. OYUNU BİREBİR ÇEVİRMİYORUZ”

eSpor konusunda Spor Bakanlığı’nın yanı sıra belediyelerle bile görüşüyorsunuz. Türkiye’de eSpor’a dair hedefleriniz, başarmak istedikleriniz nedir?

İki sene önce Türkiye’de eSporu canlandırdığımızda, amatör bir eSpor ruhu vardı. Biz bu seneyi, yarı profesyonel olarak değerlendiriyoruz. Amacımız, yurt dışında Riot’un yaptığı gibi bu işi, Türkiye’de de profesyonel hale getirmek. Ödüllerin yanı sıra, her ay kulübünden maaş alan, kamp yapabileceği oyuncu evleri olan, sponsorluklara sahip League of Legends kulüpleri yaratmak istiyoruz. Bu yolda birçok yatırım yaptık. Senin de söylediğin gibi, ilk işlerimizden biri Spor Bakanlığı ile beraber, eSporcuları resmi anlamda lisanslamak oldu.

İlk eSpor lisanslı oyuncular Türkiye’de şu an mevcut. Beraberinde, belediyelerin de bu konuda çok büyük bir kamusal desteği var. “Bu bir spor ve gençler burada vakit geçiriyor, bu gençlere nasıl ulaşabiliriz ve onlara daha iyi imkanlar sunabiliriz” tarafında onlarla birleşiyoruz ve beraber belediye takımları oluşturuyoruz. İleride bu takımların sayısı da artabilir; nasıl ki Spor Toto Süper Lig’de İstanbul Büyükşehir Belediye Spor takımı varsa (veya voleybolda, basketbolda), ilerleyen süreçde eSporda da olabilir. Sonuç olarak, bizim amacımız, amatör başlayan ve yarı profesyonel hale gelen ligimizi, seneye profesyonel hale getirmek. Bu arada League of Legends oynamasanız bile, herhangi bir oyun oynamanız eSpor lisansı almanıza yetiyor. Bizim bununla ilgili bir makalemiz var zaten.

eSpor’un bir de şöyle bir gerçeği var: Çok ciddi izleniyor. Geçtiğimiz ay Fransa, Paris’te All Star etkinliğimiz vardı ve canlı yayın yaptığımız Twitch kanalımız, dünya genelinde yayın yapan Riot Games kanalının ardından iki numaraydı. Bu yayınla, bir günde 200 bin farklı kişiye ulaştık. Dört-beş saatlik bir yayından bahsediyorum. Baktığımızda, eSporun çok büyük bir havuzu olduğu görülüyor. Türkiye’de eSporu geliştireceğimiz daha çok nokta var ve önümüzdeki dönemde hem yatırımlarla hem de resmi kanallarla bu işi çok daha büyütmek istiyoruz.

Önümüzde Büyük Türkiye Finali var. Bu etkinlikle ilgili bilgi verir misiniz?

Önce 7-8 Haziran’da Yaz Finali’ni yapacağız. Bu arada onun da biletleri bir günde bitti; yoğun ilgi için teşekkür ederiz. Bizim üç farklı mevsimimiz var, böylece takımlara yarışacakları üç farklı periyod veriyoruz. Üç mevsimin üç farklı şampiyonu ve bir lig tablosu oluyor. Bu lig tablosunun en altında yer alan iki takım, ligde kalma maçı oynuyorlar. En sonunda bu takımlar topladıkları puanlarla beraber Türkiye Büyük Finali’ne kadar savaşmaya, mücadele etmeye devam ediyorlar. Türkiye Büyük Finali ise 12 Temmuz’da Ülker Sports Arena’da gerçekleşecek çok değerli bir etkinlik. Çünkü Türkiye’nin şampiyonu olacak takım sadece para ödülü kazanmayacak, beraberinde yurt dışında Türkiye’yi temsil etme hakkı kazanacak. Biletler 15 Mayıs’ta satışa çıktı ve ciddi oranda satıldığını söyleyebilirim. Etkinlikte 10 bin sihirdar civarında büyük bir kalabalık olacak. Koltuk numaraları yapmadık, ilk gelen en iyi yeri kapacak. 10 TL gibi sembolik bir fiyat koyduk zaten bilet sahiplerinin hesaplarına, bu değerde oyun içi para yükleyeceğiz. Etkinlikte sürprizler ve büyük hediyeler olacak. Bu yüzden, eğer hâlâ kararsız olanlar varsa, biletlere bir an önce bir göz atmalarını tavsiye ediyorum.

Wolfteam için hile programı yayınlayan ve dağıtan bir sitenin sahibi, 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. LoL’da da çok hile denemeleri oluyor mu? Hile programı kullananlar ve yayanlar hakkında neler yapıyorsunuz?

Hile denemeleri her oyunda oluyor. Sonuçta bunlar birer yazılım ve yazılımların açıklarını arayan arkadaşlarımız var ne yazık ki. Bizim bu konudaki yaptırımlarımız çok katıdır. Bunu (hile yazılımı) kullandığını tespit ettiğimiz zaman, bu oyuncu ne kadar başarılı veya hesabına ne kadar harcama yapmış olursa olsun, ömür boyu men cezasıyla karşı karşıya kalmakta. Biz yasal bir şirketiz, bu da yasal bir oyun ve benim gözümde diğer oyuncuların emeklerini çalmak bir hırsızlık. Çok rahatsız edici durumlarda, yasal yollara başvurmaktan da kaçınmıyoruz. Benim buradan bütün oyunculara çağrım, lütfen bu tarz hiçbir programı kullanmayın. Bunlar bilgisayarınıza zarar verebilir, hesaplarınızın çalınmasına ve ömür boyu o hesabınızla oyundan men edilmenize sebep olabilir. Bunlar, olmamasını dilediğimiz üzücücü durumlar.

“AMACIMIZ, YURT DIŞINDA RIOT’UN YAPTIĞI GİBİ TÜRKİYE’DE DE BU İŞİ PROFESYONEL HALE GETİRMEK”

LoL, Riot Games’in tek oyunu. Yeni oyunlar geliştirmeyi planlıyor musunuz? Mesela LoL 2?

League of Legends 2’ye ihtiyacımız yok çünkü oyunumuz her hafta kendini güncelliyor. 2009’da çıktık ve o zaman oynayanlar biliyorlardır, o günkü LoL ile bugünkü arasında çok büyük farklar var. Bizim sezonlarımız var ve her sezon yeni bir LoL demek. Şu an 2014 sezonundayız, seneye 2015 olacak ve şampiyon havuzu genişleyecek, bu sene yaptığımız gibi oyuna yeni dinamikler ekleyeceğiz, hatta belki görsel yenilikler bile olacak. Oyunu daha iyi hale getirmek için dinamikleriyle oynamayı seviyoruz. Başka oyunlar konusunda ise “neden olmasın” demek gerek. Şu an için böyle bir niyetimiz yok ama şirketimizin ismi Riot Game’s’ ve ileride mutlaka başka oyunlarımız da olacaktır. Tabii, -bu oyunu- doğru zaman geldiğinde ve en az LoL kadar oyuncular üzerinde etki yaratacağına inandığımızda çıkaracağız. Bunun için de biraz daha zamana ihtiyacımız var.

Soma’daki maden faciasıyla ilgili başlattığınız destek kampanyası ne durumda?

Çok sıkıntılı ve çok üzücü bir olay… Hâlâ daha çok taze. Olayı öğrendiğimizde yurt dışındaydık, duyduğumuzda bütün yayınlarımıza ara verdik. Beraberinde de bu işe destek olmak, manevi olarak veremediğimiz desteği, maddi olarak sağlayabilmek istedik. Bir gelir havuzu oluşturduk ve oradan gelecek parayı Soma’ya bağışlamak istiyoruz. İlgi yoğun, sağ olsunlar bütün sihirdarlarımız da inanılmaz pozitif tepkiler gösterdiler. Kampanyaya büyük destek verdiler. İyi bir destek toplanacağını düşünüyorum ama keşke elimizden daha fazlası gelse… Bizim buradan tek beklentimiz, oradaki insanlara elimizden geldiğince katma değer sağlayabilmek.