Lenovo markasının 2016 yılında çıkardığı ve amiral gemileri arasında kendisine yer arayan modeli Moto Z ve modüler aksesuarları Moto Mods’lar test konuğumuz oldu.
Tasarım
5.19 mm inceliğe sahip Moto Z son dönemde test ettiğimiz en ince telefonlardan bir tanesi oldu. Kamerası biraz çıkıntı yaratsa da kullanım sırasında bir problem teşkil etmiyor. İnce yapısına rağmen telefon sağlam hissettirmeyi başarıyor.
Telefonu elinize alıp arka kısmına baktığınızda 16 adet küçük metal nokta görüyorsunuz. Moto Z’nin en önemli özelliği olan modüler yapı için kullanılan bu noktalar ile Moto Mods’ları kullanabiliyorsunuz. Bu metal noktalar kullanıcıların aklına ”acaba kapaksız kullansam sıkıntı yaratır mı?” sorusunu getirse de bir problem yaşatmıyor.
Testte kullandığımız Moto Z siyah, desenli bir arka kapak ile geldi. Telefonun inceliğini çok artırmayan bu kapak cihazın elden kaymasını sağlaması açısından hoşumuza gitti.
Modelin ön tarafında bulunan parmak izi okuyucusu ise hızlı çalışması sayesinde hoşumuza gitti. Parmak izi okuyucusu ile ayrıca telefonu kilitleyebilmek ise başta alışkanlık istese de belirli süreden sonra çok kullanışlı oluyor. Ana ekran, geri gibi tuşlar ise ekranda konumlandırılmış. Bu da kullanımı biraz zorlu hale getiriyor. Eliniz parmak izi okuyucusunun yanına gidiyor.
Telefonun alt kısmında USB-C girişi bulunuyor. Kulaklık girişini arayanlara ise kötü bir haberimiz var. Tıpkı iPhone 7 modellerinde olduğu gibi 3.5 mm’lik kulaklık için kutu içerisinden çıkan kulaklık adaptörünü kullanmanız gerekli. Ayrıca Lenovo’nun kutunun içerisine kulaklık koymaması bizi şaşırttı.
Ekran
5.5 inç ekran boyutuna sahip olan Moto Z kullanıcılarına 2560×1440 QHD çözünürlük sunuyor. AMOLED ekran kullanan Moto Z kullanıcılarına canlı renkler ve yüksek kontrast sunuyor. Fakat en büyük rakibi Galax S7 modellerinin gerisinde kalıyor. Standart ve Canlı renk opsiyonları sayesinde ihtiyaca göre seçim yapabiliyorsunuz.
Her zaman açık ekran seçeneği bu telefonda da karşımıza çıkıyor. Bu ekranın bir diğer kullanışlı artısı ise tuş kilidini açmadan gelen bildirimlere dokunarak neler olup bittiğini görmenize imkan tanıyor.
Kamera
Optik görüntü sabitleyicisi, lazer otomatik odaklama, çift LED flaş ve gecikme yaşatmayan kamerası ile 13 MP arka kamera kağıt üzerinde çok iyi gözüküyor. Peki kullanım sırasında nasıl?
Otomatik ayarları seçip kullandığınızda elde ettiğiniz detaylar, canlı renkler ve doğal görünüm birçok kullanıcı için yeterli olacaktır. Fakat en büyük rakibi Galaxy S7 ile karşılaştırdığımızda Galaxy S7’nin çektiği fotoğrafların daha keskin ve daha parlak olduğunu görüyoruz. Dileyen kullanıcılar HDR desteği ile de fotoğraflarını çekebiliyor.
4K video kaydına imkan tanıyan cihazın kamerası 30 fps ile sınırlı. Eğer Full HD video çekmek isterseniz bu rakam 60 fps’ye yükseliyor.
5 MP ön kamerası ise sosyal medya kullanıcıları için yeterli. Cihazın ön yüzünde bulunan flaş düşük ışık altında selfie’leriniz için destek olacaktır.
Performans ve batarya
2016 yılının cihazı olan Moto Z 2016’nın vazgeçilmez işlemcisi Snapdragon 820 ile geliyor. Bu işemci 2017’de çıkan amiral gemilerinden daha düşük işlemciye sahip. Fakat 4 GB RAM’i ile kullanıcılarına performans sıkıntısı yaşatmıyor.
Oyunlarda, çoklu işlemler sırasında akıcı olan olan Moto Z’yi biraz sıkıştırdığınızda ise ısınma kendisini hissettiriyor ama kullanımı sıkıntıya düşürmüyor.
Yazının başında belirttiğimiz incelik nedeniyle telefona 2600 mAh’lık batarya yerleştirilmiş. Ortalama bir kullanım ile bir günü tamamlayacağınız bu telefonla daha uzun sürelere ulaşmanız ise pek mümkün değil. Hızlı şarj özelliği ile bu problemi kolaylıkla ortadan kaldırabiliyorsunuz. Fakat kablosuz şarj özelliğinin olmaması eksi hanesine puan yazdırıyor.
32 GB dahili hafızanın yaklaşık 8 GB işletim sistemi tarafından kullanılıyor. Dileyen kullanıcılar microSD ile cihazın hafızasını artırabilir.
Yazılım
Moto Z birçok markanın aksine stok Android ile geliyor. Android 7.0 Nougat desteğine sahip olan bu cihaz günceli yakından takip ediyor.Ayrıca Dyadream desteğine sahip olması sayesinde sanal gerçekliğe de geçiş yapmanız mümkün.
Mods
Yazının başında da belirttiğimiz gibi Moto Mods’lar ile Moto Z’yi ihtiyacınıza göre şekillendirebiliyorsunuz.Hasselblad True Zoom ile kamera konusunda yaşanan sıkıntıyı ortadan kaldırmanız mümkün.RAW desteğine sahip olan bu kameranın 10x optik zoom özelliği ise etkileyici. Insta-Sahre Projector ile 70 inç boyutunda görüntüyü duvara yansıtmanız mümkün. 480p çözünürlük sunan bu projektör sergilediği yüksek performans ile bizi şaşırttı.
Telefonun düşük batarya performansını ortadan kaldırmak için Incipio Offgrid Power Pack’ten satın alabilirsiniz.Telefona eklenen 2200 mAh güç sayesinde 2 güne varan kullanım süresine ulaşmanız mümkün. Üstelik cihaza doğrudan bağlı olması harici şarj aleti taşımak istemeyen kişiler için avantajlı.
JBL Soundboost ise telefonun bataryasına etki etmeden 10 saat kesintisiz müzik çalmanızı sağlıyor. 1000 mAh bataryası sayesinde bunun başaran JBL Soundboost 3 W olan çıkış gücü ile ortalama bir alanda rahatlıkla sesi iletebiliyor.
Karar
2000 – 2100 TL aralığıda fiyatlarla piyasada bulunan Moto Z fiyatı ile birçok kullanıcının tercihi olacaktır. Performansı, ekran özellikleri yeterli olsa da bazı özellikleri Galaxy S7’nin gerisinde kalmaktan kurtulamıyor. Fakat fiyat avantajı önemli fark yaratıyor.Eğer fiyatına oranla performanslı bir cihaz arıyorsanız doğru seçeneklerden bir tanesi Moto Z.
Beğendiklerimiz
- Başarılı QHD ekran
- Yüksek performans
- Moto Mods’lar ile kişiselleştirme
Beğenmediklerimiz
- Kamera
- Tasarım