Kaliforniya Üniversitesi’nden bilim insanları, terden enerji üreten minik bir pil geliştirmeyi başardı.
Dövme formundaki biyopil, terde bulunan laktat ile çalışıyor. Kullanıcısı terledikçe enerji üreten bu pil ile giyilebilir cihazların ve hatta akıllı telefoların bile çalıştırılmasının mümkün olacağı tahmin ediliyor.
Dövme şeklindeki biyopili geliştiren ekipten Dr. Wenzhao Jia, Angewandte Chemie adlı bilim dergisinde yer alan makalede, cihazları organik olarak insan gücüyle beslemenin tarih içerisinde birçok projeye konu olduğunu belirtti ve “Bizimki terle çalışan ilk cihaz. Konsepti kanıtladık.” dedi.
Jia, biyopilin elde ettiği enerji miktarının yalnızca 4 mikrovat olduğunu fakat küçük elektronik cihazları çalıştıracak kadar enerji üretmek için çalışmalara devam ettiklerini belirtiyor.
Dr. Wenzhao Jia ve ekibi, bu buluşu istemsiz olarak gerçekleştirdi. Amaçları, derdeki laktat seviyesini ölçen ve derinin üzerinde konan bir cihaz geliştirmekti.
Sporcular, antrenmanlarda ne kadar efor sağladıklarını değerlendirmek için laktat seviyelerini ölçüyor.
İstemeden de olsa terdeki laktat ile elektrik üretmeyi başaran bilim insanları, biyopilin gerçekten dövme gibi olduğunu ve takanın onu hissetmediğini belirtiyor.
Dr. Jia ve ekibi, gerçekleştirdikleri testlerde, en çok elektriği daha az atletik bir vücuda sahip olanların ürettiğini gördü. Haftada üç kez spor yapan ve vücudu atletik olan denekler ise en az elektriği üretti.
Dr. Jia, “Daha az spor yapanların daha kısa süre içinde halsiz kaldığı ve daha fazla laktat ürettiğini düşünüyoruz” dedi.