Ruslar tarafından fonlanan Almanya merkezi anlık iletişim uygulaması Telegram, kullanıcı sayısını beş ayda 35 milyona çıkardı. Peki WhatsApp’e rakip olabilecek mi? Daha da önemlisi güvenilir mi?
WhatsApp Facebook’a satıldıktan sonra, bazı kullanıcılar gemiyi terk etmeye karar verdi. Bunlardan çoğu da Telegram’ı kullanmayı tercih etti. Merkezi Berlin’de bulunan mesajlaşma platformu, birden bire pazarın büyük oyuncularından biri haline geldi.
Beş ayda 35 milyon yeni kullanıcı
Whatsapp’ten gelenlerin Telegram’a yaptığı katkı ise inanılmaz büyük. Geçtiğimiz ekim ayında yalnızca 100 bin aylık aktif kullanıcısı bulunan Telegram, geçtiğimiz gün 35 milyon aylık aktif kullanıcısı, 15 milyon da günlük aktif kullanıcısı olduğunu açıkladı. Yani, yalnızca beş ayda 34 milyon 900 bin aylık aktif kullanıcı kazandı.
Whatsapp’in 450 milyon aktif kullanıcısı olduğunu göz önünde bulundurunca, Telegram, her ne kadar çılgın bir sıçrama yapmış olsa bile hâlâ küçük bir oyuncu. Ayrıca WhatsApp kullanıcı mahremiyeti konusunda parmakla gösterilecek kadar örnek bir yaklaşım sergiliyor ve Telegram’ın bu konuda daha çok çalışması gerekiyor. Gerçi WhatsApp kullanıcılarının mahremiyetine büyük saygı gösterse ve bunun satın alma sonrasında da değişmeyeceğini söylese de, Facebook’un bu konudaki kötü ünü, 35 milyon civarındaki kullanıcının gemiyi terk etmesi için yetti.
WhatsApp mahremiyet konusunda örnek bir yaklaşım sergilese de, güvenlik konusunda o kadar harika iş çıkarmıyor. Bir diğer deyişle, WhatsApp’ten daha güvenli olmak bir anlık iletişim servisinin yapabileceği ‘en süper’ şey değil.
Telegram, yazışmaları alıcı ile sunucu arasında şifreliyor ve bu iyi bir başlangıç. WhatsApp bu şifrelemeyi yapmıyor fakat o da mesaj veritabanını şifreliyor. Telegram, şifreleme işlemi için sektör standardı haline gelen Transport Layer Security (TLS) yerine kendi geliştirdiği MTProto şifreleme protokolünü kullanıyor.
Hack’leyebilene 200 bin dolar ödül var
Telegram, kendi geliştirdiği kriptolama protokolü MTProto’yu kırmayı başarana 200.000 dolar para ödülü vereceğini açıklamıştı ve henüz hiç kimse bu ödülü almayı başaramadı.
Uygulama ayrıca ‘gizli sohbet’ adlı bir özellik öneriyor. Bu özelliği açan kullanıcıların tüm iletileri uçtan uca şifreleniyor ve ne kullanıcıların cihazında, ne de Telegram sunucularında hiçbir iz bırakmıyor. Bu sohbetler, Snapchat iletileri gibi kendi kendilerini imha ediyorlar.
Telegram’ın iş modeline gelirsek; böyle bir şeye sahip değil… Firma, Facebook’un Rus rakibi VKontakte’nin sahibi Pavel Durov tarafından fonlanıyor. Bu nedenle firmanın maddi hedefleri ön planda değil.
Her zaman ücretsiz olacak
Telegram, isteyen kullanıcılarını bağış yapmaya ve isteyenlere de paralı üyelikler sunmaya hazırlanıyor. Ancak paralı üyeliğin hiçbir zaman zorunlu kılınmayacağının da altını çiziyor. WhatsApp ise 1 yıl ücretsiz kullanımın ardından cüzî de olsa ücret talep ediyor. 1 yıl ücretsiz kullanımın ardından birçok kullanıcının WhatsApp yerine ücretsiz alternatiflere yöneleceğini öngörmek için de kahin olmak şart değil.
Android ve iPhone’da ücretsiz olarak kullanılabilen Telegram, henüz yolun başında olsa da, gelecekte WhatsApp’in karşısına dikilebilecek en güçlü rakip adaylarından biri portresi çiziyor.