Bu yıl 14. kez düzenlenen CeBIT Bilişim Eurasia, Sinerji Zirvesi ve Global Conferences’ı da tek çatı altında topladı ve 18 ülkeden sektör temsilcilerine ev sahipliği yapıyor.
Fuarın açılışını Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ve Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakerecisi Egemen Bağış’ın yanı sıra, Deutsche Messe AG Kıdemli Başkanı Wolfgang Lenarz, Microsoft Ortadoğu ve Afrika Tüketici Kanal Grubu Genel Müdürü Burak Gökmen, Huawei Kıdemli Başkan Yardımcısı Dr. Yuefeng Zhou, Polonya Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı Dariusz Bogdan, KKTC Ulaştırma ve Bayındırlık Bakanı Ahmet Kâşif yaptı.
Yurtlara ücretsiz genişbant internet
Açılışta konuşan Suat Kılıç, 81 ilde sayısı 500’den fazla yurtta 310 bin gencin ‘Yurdum Evim Ücretsiz İnternetim’ projesi kapsamında ücretsiz genişbant internete kavuştuğunu açıkladı. Kılıç, Kredi ve Yurtlar Kurumu bünyesindeki yurtlara kurulan 10 Gbps hızındaki genişbant internet bağlantısının, dünyadaki sayılı Wi-Fi ağlarından birisi olduğunu kaydetti ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’de şu anda 168 tane gençlik merkezi var. Ancak 155 tane daha yapacağız. 310 bin gencimizi internetle buluşturduk. Bu gençlerimizin dizüstü ve taşınabilir bilgisayara ihtiyaçları olacak. Kâr amacı gütmeden gençleri ön plana çıkartan tekliflere açığız, bu sebeple fuara katılan tüm firmalara açık çağrıda bulunuyorum.”
Bilişim 78 milyar dolarlık sektör oldu
Geçen yıla oranla yüzde 18 büyüyen bilişim sektörü, 21 milyar TL’lik e-ticaret pazarı da dahil edildiğinde, 78,24 milyar dolar büyüklüğe ulaştı. Sektördeki istihdam da önemli ölçüde artarak 153 bin 849 kişiye ulaştı. Bu hızda büyüme gerçekleşirse 2023 yılında 400 bin kişinin daha bilişim alanında çalışacağı öngörülüyor. TÜBİSAD’ın araştırması ise yazılım sektörünün de yüzde 28 büyüdüğünü gösteriyor. İhracatta 1 milyar dolar sınırını aşan bilgi ve iletişim teknolojileri sektörünün 665 milyon dolarını yazılım ve hizmet, 261 milyon dolarını savunma sanayi, 147 milyon dolarını ise donanım oluşturuyor.
Platformda bu yıl da; “Kentsel Dönüşüm ve Teknoloji” ile, “Akıllı Kentler ve Akıllı Belediyelerde Yaşam” temaları ön plana çıkıyor. Zirvedeki etkinlikler ise 3 gün boyunca canlı olarak tv.cebitbilisim.comadresinden seyredilebilecek.
Yerli tasarım tablet sahnede
CeBIT’in yerli katılımcılarından Vestel, Aralık ayında satışa çıkacak yeni tabletini tanıttı. Tasarımı ve üretimi Vestel tarafından yapılan 10 inçlik tablet, IPS teknolojiki Full HD çözünürlüklü ekranı, dört çekirdekli işlemcisiyle dikkat çekti. Tabletin 500-600 TL arasında bir fiyata sahip olacağı açıklandı. Fuarda ayrıca dünyanın en büyük Ultra HD TV’si olan 110 inçlik LED TV’sini tanıtan Vestel, akıllı TV özelliklerini bir araya getiren Smart Center’a da akıllı telefonlarla içerik paylaşımı yapma olanağı sunuyor.