Rafine bir tasarım, 5 inçlik 1080p ekran ve parlak CES Hot Stuff Ödülü ile pek rekabete yanaşacak bir telefon değil. Fakat, Top 5 listemizin tepesinde S III kurulmuşken, Nexus 4, Google’ın sanal raflarından kapış kapış giderken ve BlackBerry, Z10 ile sıkı bir geri dönüş yapmışken, Xperia Z gerçekten Sony’yi zirveye taşıyacak kadar iyi mi ve onu gerçekten duşta kullanabilecek miyiz?
Sony Xperia Z – Tasarım ve malzeme
Cam düşkünü Xperia Z, gösterişli olmaktan ziyade, sinsi ve derin bir tarza sahip. Konabilecek en doğru noktaya konmuş güç düğmesi, simetrik mikrofon ve hoparlör yerleşimi, en şüpheci ve işten anlayan cihaz bağımlılarını bile etkileyecektir.
İlk etapta, bulması zor, bulunca da açması dikkat isteyen bağlantı noktalarına sahip ama her şey su geçirmezlik için: Z, su içinde yarım saat geçirebiliyor ve ne kadar sıçratırsak sıçratalım, ıslak parmak tanıma teknolojisi sayesinde asla yavaşlatmıyor. Duşta birkaç e-posta mı silmek istiyorsunuz? Hiç durmayın.
Açıkta bırakılmış tek şey, iki pinden oluşan Sony’nin DK26 şarj bağlantı noktası. Siyah, beyaz ve mor renk seçenekleri bulunan Xperia Z, Sony’nin herhangi bir ürün gamında uzun süredir gördüğümüz en göz alıcı amiral gemisi. Su geçirmezlik, kaliteli malzeme ve işçiliğin bu kadar çekici bir tasarım altında bir araya gelebileceğini insanlığa göstermesi de özellikle mutluluk verici.
Bu telefon, ağırlığı ve tarzı olan bir telefon. Galaxy S III’ün plastikliği veya Nexus 4’ün aynamsı sırtı size hitap etmiyorsa (herkesin iPhone’lardan sıkıldığını varsayıyoruz), mütevazı şıklıktaki (özellikle siyahı) Xperia Z, “High-End’im ben” diyor. Hem de tereddütsüz!
Sony Xperia Z – 1080p ekran
Gözleriniz, Z’nin 443 ppi’lık 1920 x 1080 ‘Reality Display’ ekranına öyle aşık olacak ki, yuvalarını boşayıp Z’ye kaçacaklar. Abarttık mı? Sanmıyoruz. Çünkü renkler olabilecek en gerçekçi canlılıkta, kontrast karşımıza çıkanların şüphesiz en iyisi ve menü ekranları çok net ve keskin (düşük çözünürlüklü simgeler hayal kırıklığı). Görüş açıları mükemmel değil ama Z’yi çok masa üstüne bırakmak ya da ekranını arkadaşlarınızla paylaşmak istemeyeceksiniz. Kıymetlimissss…
Ekran üstündeki Android düğmeleri, ekran büyüklüğünde küçük bir dezavantaj yaratıyor (video gibi tam ekran uygulamalarda bu tuşlar kayboluyor). Minik ellerle ödüllendirilmişseniz bu telefonu tek elle kullanmakta biraz zorlanabilirsiniz. Süper sağlam, çatlak geçirmez cam, sakar ve dikkatsiz kitleler için iyi haber, birkaç düşme testi yaptık ve sağlam kalmayı başardı.
Sony Xperia Z – 1080p ekran: Metinler
Yazı önemlidir: Şayet akıllı telefonunuzdan e-kitap okuyorsanız (hemen durun!), iş yolunda sabah ajansını takip ediyorsanız, Full HD’ye geçmek retinanızın hayat boyu aldığı en iyi hediyelerden biri olacak. Xperia Z, metinleri çok güzel ve ustalıkla üretiyor. Ne S III’ün 720p PenTile’ı, ne de iPhone’un Retina Display’i bu konuda, bu seviyede değiller. Sosyal ağ ve haber bağımlıları için seçim yapmak, hiç bu kadar kolay olmamıştı.
Sony Xperia Z – 1080p ekran: İnternet
Sony, Mobile Bravia Engine 2’ye fotoğraf ve videoların kalitelerini geliştirmek konusunda oldukça güveniyor. Buna rağmen birçok sitede kullanılan düşük kaliteli görseller, Bravia Engine tarafından iyileştirilse de, Xperia Z’nin ek piksellerinden tam anlamıyla faydalanmıyorlar. Şimdilik!
Sony Xperia Z – 1080p ekran: Fotoğraflar
Xperia Z’nin 5 inçlik ekranı yerinde ve sıcak sıcak fotoğraf düzenlemeleri yapmak için mükemmel, ama sizi uyarmamız gerekiyor: Neredeyse tüm Android fotoğraf uygulamaları, 4128 x 3096 çözünürlükteki kareleri, siz daha çalışmaya başlamadan önce, neredeyse yarı yarıya küçültüyor. Yüksek çözünürlüklü görsellere gelecek olursak, elbette 1080p bir ekran 720p’den daha çok detay gösterecektir, ancak burnunuzu Z’nin ekranına dayasanız bile, arada çok detay farkı hissetmeyeceksiniz.
Sony Xperia Z – 1080p ekran: Filmler
Xperia Z’de 1080p film izleyebilmek için iki yolunuz var, ya Z’nin kamerasıyla kendi filminizi çekerek izleyeceksiniz, ya da bilgisayarınızdan aktaracaksınız. Bu zahmete girin ve ödülünüzü alın! 5 inçlik bir ekran olmasına rağmen, sonuç mükemmel.
Aradaki fark atla deve değil elbette, ama Xperia Z’de izlediğiniz HD içerik, inkâr edilemeyecek kadar daha keskin ve sizi sıklıkla “vaay” demek zorunda bırakıyor. Çevrimiçi film içeriği sağlayan büyük firmaların mobil cihazlar için henüz 1080p hizmetleri yok, ama Netflix’in (Netflix de bizim buralarda yok) bu konu üzerine çalıştığını biliyoruz ve Sony yapılanması Movies Unlimited’ın (bir gün, biz de mahrumiyet bölgesi olmaktan kurtulacağız) da aynı yolda olduğunu tahmin ediyoruz.
Sony Xperia Z – Android 4.1 Jelly Bean
Sony’nin Xperia Z’deki Android 4.1 Jelly Bean’i makyajladığı arayüzü, işi abartmadan ve işletim sistemini güç emici gereksiz uygulamalarla doldurmadan, kendini fark ettiriyor. Sony’ye ait hiçbir ekran aygıtını görmek istemiyorsanız da, bunları ekranınızdan kaldırmanız için önünüzde hiçbir engel yok. Ayrıca, Xperia Z’nin piyasaya çıkmasından kısa bir süre sonra, Android 4.2 güncellemesi de çıkmış olacak ki, bu da Google’ın öz çocuğu Nexus 4 ile Z’yi işletim sistemi klasmanında eşitleyecek.
Birçok kişiselleştirilebilir seçeneği ve önemli temel ayarlar aracı kadar, Sony’nin not defteri, RSS beslemesi veya mini kamera gibi yüzen “Ufak Uygulamalar”ı da şık ve kullanışlı bir dokunuş olmuş. Bu yüzen, akıllı kutucuklar, herhangi bir ekranın ya da uygulamanın üzerinde hiçbir takılmaya neden olmadan çalışıyorlar.
Galaxy Note 2’nin ayrılmış ekranlı çoklu görevleri gibi bir şey değil, ama size kıymetli saniyeler kazandıracak kadar hızlı ve büyük ekranı verimli kullanmanın akıllı bir yolu.
Sony Xperia Z – Performans
Xperia Z’nin 1,5 GHz hızındaki dört çekirdekli Snapdragon S4 Pro işlemcisi ve 2 GB belleği, soktuğumuz testlerde Galaxy S3‘ü yayan bıraktı – fakat bu rakamlara biraz soğukkanlı yaklaşmak lazım. Zira, bu testler akıllı telefonun gerçek hayat yeteneklerini test etmek için her zaman en iyi yöntemler değiller.
GL Benchmark 2.5 HD’de, Xperia Z’nin 30 fps’de 3404 karelik derecesi, S3’ün 15 fps’de 1685 karelik derecesinden oldukça iyi. AnTuTu testinde de hikayenin sonu aynı: Galaxy S3′ün 12.467 puanı, Xperia Z’nın 20.582 derecesi yanında sönük kalıyor.
Wi-Fi üzerinden aynı tarayıcıyı kullanarak web’de gezinirken ya da oyun oynarken, Xperia Z ile Galaxy S3 arasında gözle görülür bir performans farkına şahit olmayacaksınız
Bu, kısmen her iki cihazın da çok hızlı olmasından kaynaklanıyor. Diğer yandan, bu seviyedeki telefonları test edecek kadar fazla sistem kaynağına ihtiyaç duyan bir oyun ya da uygulama olmaması da sebeplerden birisi. Ancak, bunlarla karşılaşmak için çok beklemeyeceksiniz ve geldikleri zaman kendinizi Xperia Z’ye zincirleyeceksiniz. Beklerken de kusursuz ve en ufak gecikmeden nasibini almamış bir Android deneyimi ile idare edebilirsiniz.
Sony Xperia Z – Kamera
Xperia Z’de 36 sahne moduna sahip ‘Superior Auto’ özellikli, 13,1 MP’lik bir arka kamera mevcut. Kameranın Cyber-Shot tarzı arayüzü, sezerek keşfedebileceğiniz şekilde ve odaklama modları, HDR ve görüntü sabitleme gibi birçok ayar yapmanıza izin veriyor. Ayrıca 5 inçlik ekranda, ayarlar arasında dolaşırken, çekmek istediğiniz kareyi de görebilecek kadar alan kalıyor.
13,1 MP’lik kamera kullandığımız en iyi akıllı telefon kameralarından birisi: Gün ışığında, Xperia Z’den doğal, parlak ve bol detaylı görseller elde edebilirsiniz, öyle ki, ufak bir fotoğraf makineniz varsa, onu çöpe atmak isteyebilirsiniz.
Bunu demişken, Galaxy S3’ün kamerasının daha iyi olduğu bazı anlar yaşadık. Örneğin, karanlık bir odaya girdiğimizde, Xperia Z’nin Gece Modu’na geçişi son derece hızlı olmasına rağmen, sonuçlar Xperia Z’yi yüksek ISO ve pozlamaya göre ayarladığımız halde, S3’ün düşük ışık modu kadar iyi olmadı.
Diğer yandan, video daha istikrarlıydı, parlak, temiz ve akıcı bir 1080p çekim yapabildik. Buna ek olarak, HDR video çekebilirsiniz, hatta çekim yaparken 1 MP’lik fotoğraflar da çekebilirsiniz.
Sony Xperia Z NFC
Kulaklık ve hoparlörlerle alışıldık şekilde eşleşebilmesinin yanında, Sony’nin zekice tanıtılan tek dokunmayla NFC aynalama özelliği W900A Bravia LCD TV’lerle harika bir uyum gösteriyor. Xperia Z ekranını TV’ye doğru sürükleyin ve tüm video ve fotoğraflarınızı 55 inç ekranda seyredin. Gerçekten çok iyi.
Sony Xperia Z – Pil ömrü
Z’nin pil tasarruflu Stamina modu, ekran kapandığında veri iletimini keserek bekleme süresini dört kat artırabiliyor. Böylece geceden sabaha şarj kaybı yüzde 1 civarında oluyor. Dolu dolu kullandığımızda, tam parlaklıkta 5 saat çalışarak, diğer üst seviye telefonlar kadar hızlı şarjını bitirebildiğini de gösteriyor.
Sony, Xperia Z’nin 2370 mAh’lik dev pili için 11 saat konuşma ömrü biçiyor. Video izleme (Wi-Fi ve e-posta eşleme açık, video döngüde, %50 parlaklıkta) testimizde 7,5 saat dayanmayı başardığını da ekleyelim.
Sony Xperia Z vs ZL
Sony Xperia Z ile aynı zamanda piyasaya çıkacak olsa da, ZL’yi henüz inceleme şansımız olmadı ama duyduğumuz kadarıyla, ZL de en az Z kadar çekici olacak..
Aynı 5 inç Full HD ekranı ve dört çekirdekli işlemciyi taşıyacak, ama bunları 131,6 x 69,3 mm’lik daha ufak bir gövdeye sığdıracak. ZL, 9,8 mm ile biraz daha kalın ama 151 g ağırlığı Z ile aynı. Diğer farkları ise arka yüzeyin cam kaplama olmayışı ve suya dayanıklılığından vazgeçmiş olması.
Sony Xperia Z – Fiyat ve piyasaya çıkış tarihi
Bugün gerçekleştirilen Türkiye lansmanında çıkış tarihi ve fiyatı belirtilmezken, yurt dışında yaklaşık 830 dolara satılacak olması size bir fikir verecektir.
Sony Xperia Z – Sonuç
Galaxy S3 ve Nexus 4 alınmasın ama Xperia Z, zirveyi hak edecek kadar havalı ve yetenekli olduğunu gösterdi. Dayanıklı cam kaplamasıyla Samsung’un en iddialı telefonunu bir oyuncak gibi göstermekle kalmıyor, ciddi teknik özelliklerle de kalbimizi çalıyor: Keskin 5 inçlik 1080p ekran, dört çekirdekli Snapdragon işlemci ve Jelly Bean 4.2 (tanıtımdan hemen sonra yüklenebilecek). Elbette 4G’sinden faydalanamayacaksınız ama fişek gibi hızlı ve gelecek teknolojilere hazır bir canavarınız olacak.
Tabii her şey teknik özellikler değil. Pil ömrünü artıran Stamina modu, Xperia Z’nin rakiplerinden daha uzun açık kalmasını, düşmeye dayanıklı ekranı, sezgisel oluşu sebebiyle kolayca alışılan kamerası ve suya dayanıklı gövdesiyle, Sony’nin turnayı gözünden vurduğu doğru. Xperia, şimdilik 1 no’lu akıllı telefonumuz…