SONY XPERIA Z2
★★★★★
Xperia Z2 neredeyse hiçbir şeyden feragat etmemiş. Ekranı, sesi, pil ömrü ve kamerası azamî kalite hedeflenerek tasarlanmış. Z serisinin yerleşik tasarımı, hantal ve kaba duruyor. Alüminyum köşeleri ve sadece camdan oluşan arka yüzeyiyle ciddi dursa da alt ve üst kısımlar çok yer kaplıyor. Bu 163 gramlık kütleyi taşımak için efor sarfedeceksindir. Galaxy S5 ve One M8’i tutması daha kolay.
Z2’nin Live Colour LED adı verilen teknolojisi, ekranda isabetli renk üretimi için geliştirilmiş. Stereo hoparlörleri cihazın önünde ve temiz ses veriyor. Derdimiz ne peki? Ön yüzeyi, ışığı çok yansıtıyor…
1/2,5 inçlik, 20,7 MP kamerasıyla bir akıllı telefona göre mükemmel fotoğraflar çekiyor. Testimizdeki üç telefon da 2,3 GHz’lik Snapdragon 801 işlemciyi kullanıyor ama Sony’nin 3 GB belleği rakiplerine üstünlük kurmasını sağlıyor. Android’e giydirdikleri arayüz kullanışlı sayılır. Uygulama listesinde sonsuz sağa gidebilsek iyi olurmuş. Hâliyle, ekran büyüyünce pil de büyümüş. 3200 mAh’lık pil, Stamina modundayken bir günü rahat çıkarıyor. Fotoğraf ve video çekmeyi sevenler için uygun bir seçim olur. Her yerinden kalite aksa da pratik olmadığını söyleyebiliriz.
■ Tasarım
Parlak siyah ve sert görünümlü her telefon, her zaman en kullanışlı telefon olmuyor. Z2 ağır bir telefon (gerçi HTC de aşağı yukarı bu kadar çekiyor) ama sorun bu değil. Sorun, 5,2 inçlik bir ekran varken, üst ve alttaki bölümün küçük tutulmamış olması… O bölümlerin incelmesi gerek. Bu hâlleriyle çok yer çalıyorlar. Fiziksel ana ekran tuşu da olmadığı için Geri, Ana Ekran ve Pencere tuşları da ekrandan yer çalıyor. Sony’nin verimlilik nedir, öğrenmesi gerek. Minimalist tasarıma önem veriyorsan, yoluna Galaxy S5’le devam etmeni öneririz.
■ Ekran
Şeytan’ın saklandığı yer Z2’nin ekranı tek kelimeyle büyüleyici. Minik detayları S5 ve M8’den daha iyi gösteriyor. Full HD filmleri, ekrana burnunu dayayarak izlesen de piksel seçemiyorsun. Görüntüleme açıları kusursuz değil ama iş görüyor.
■ İşletim sistemi ve uygulamalar
Sony’nin Kitkat arayüzü şişirme program dediğimiz, ikide bir rahatsız eden uygulamalarla dolu. Mesela, Google Now için ekranı yukarı doğru çekince, Sony’nin What’s New uygulamasını da görüyorsun.
■ Kamera
Superior Auto Modu, telefonun potansiyelini gizliyor. İçinde süper, oto moto görüp de güvenirsen, iyi fotoğraflar elde edemiyorsun. Manuel ayarlara göz gezdir. Pozlaması güneş ışığında biraz sorunlu, HTC gibi de gece görüşüne sahip değil. Neyse ki Loş ışıkta yüzler rahat seçilebiliyor, sahneler güzel görünüyor ve Background Defocus modu mest ediyor. SteadyShot sabitlemesi sağ olsun, hem 1080p hem de 4K videoları pürüzsüz görünüyor. Otomatik odaklanması bazen sapıtıyor ve Snapdragon ısınınca, yüksek çözünürlüklü kayıt yapmayı aniden durdurabiliyor.