Stuff

SÜPERTEST: En iyi akıllı televizyonlar

Bu yıl TV piyasasında moda sözcüğü kesinlikle 4K olacak, fakat cep yakan fiyatlar ve neredeyse hiç 4K içerik olmaması yüzünden 4K’ya ‘geleceğin teknolojisi ‘diyebiliriz. Neyse ki, bugünün teknolojisi gücüne güç katıyor. 2013’ün yeni televizyonları daha güzeller, daha iyi ses kalitesine sahipler ve şimdiye kadar olduklarından daha akıllılar. Bu yüksek kalite beraberinde bir sorunu getiriyor: Hangisini alalım?

Piyasada yüzlerce televizyon var. Onlarcası ise sınırları zorlayan tasarım, yenilikçi kumanda ve eğlenceli içerikle dolu akıllı merkeze sahip olma, 3D, HD ve son teknoloji görsel işleyebilme kriterlerimize uyuyor. Elemek kolay olmadı, ama en sonunda diğerlerine üstün gelen beş televizyonu ve bunların içinden de en iyi televizyon diyebileceğimiz cihazı seçtik.

Cihaz süzgeci®

En iyiyi bulabilmek için, son teknolojili TV’leri kocaman bir elekte salladık 

1. Akıllı TV: Çevrimiçi video hizmetleri olmazsa olmazlarımızdan

2. Boyut: Devasa bir TV istiyoruz ama odanın tamamını kaplamasın, 55 inç yeterli

3. Özellikler: En iyi teknolojiyi istiyoruz. Sadece üst modeller girebilir

Şu an satın alabileceğin ve sonraki sayfalarda detaylarını göreceğin en iyi 5 TV şu şekide:

Olayı ne? Samsung sadece akıllı değil, yenilikçi kontrolleri ve sınıfının lideri web TV platformuyla, Einstein, Hawking ve Vorderman’ı aynı yere koymuşlar gibi… Görüntü kalitesi de o kadar iyi mi?

Olayı ne? Bu Sony, göğsünü gere gere ‘Triluminos’ gibi daha canlı renkler sunan bir görsel teknolojisine, NFC’ye ve Sony Entertainment Network’e sahip olduğunu gösteriyor. 

Olayı ne? Çift çekirdekli Hexa işlemcisi, yüz tanıma için dahili kamerası ve geliştirilmiş akıllı TV merkeziyle VT50 akıllı bir çikolata gibi. Ayrıca testimizdeki tek plazma. 

Olayı ne? LG’nin 860W’su çok güzel görünüyor, kafasının içi de boş değil. Yeni tasarlanmış akıllı merkezi, ince ayar çekilip güçlendirilmiş donanımıyla birleşmiş. LG geçen yılın modellerine pek dokunmak zorunda kalmamış.

Olayı ne? 8008, garip Ambilight ve mükemmel Perfect Pixel HD görsel motoru gibi sadece Philips TV’lerde bulunan yenilikçi özelliklere sahip. Tamam, iyi de, TV piyasasındaki daha sıradan şeylerle nasıl başa çıkacak, göreceğiz…

TEST BAŞLASIN!

Samsung UE55F8000 / ★★★★✩

Bu süper akıllı ve şık Samsung dikkatleri üzerine çekiyor

F8000’e akıllı demek hakaret olur, çünkü bu TV tam bir dâhi. Smart Hub isimli akıllı TV merkezi, zekice tasarlanmış özelliklere ve kaliteli içeriğe sahip. Dünyada ilk dört çekirdekli işlemcili TV’si olma özelliğini taşıyor. Televizyonu açtığın gibi o gücü hissedebilirsin. Sen Smart Hub’ın beş ana ekranında gezinirken, uygulamalar şipşak yükleniyorlar.

VPN’le kullanabileceğin iPlayer ve 4oD yanında, Türkiye’den sorunsuz erişebileceğin National Geographic ve Samsung Sinema gibi bir sürü uygulama mevcut. Ayrıca S Recommendation isimli, izlediğin programlara göre öneriler sunan bir özellik var.

Skype görüşmelerin için dahili bir kamera taşıyan cihazda, Samsung tablet ve telefonlarına TV’nin ikinci alıcısından görüntü aktarmanı sağlayan Smart View özelliği de dikkat çekici. Akıllı olmayan şeyler ise jest ve ses kontrollerinde… Testteki diğer TV’ler kadar iyi değiller ve sadece laf olsun diye koyulmuşlar gibi.

Ya görüntü kalitesi? Detaylar keskin, geçen yılın TV modellerine nazaran daha doğal renkler sunabiliyor ve ten renkleri konusunda başarılı. Aktif 3D performansı da standart görüntü kalitesi gibi etkileyici. Yalnız çok büyük bir eksisi var, siyah tonlarında başarılı değil. Rakipleriyle karşılaştırınca aynı koyuluğu göremiyoruz. O yüzden yıldızının birini kırptık.

    Sony KDL-55W905A / ★★★★✩

    Sevmek için neden çok ama aşık olmayabilirsin

    Bu test yalnızca tasarım odaklı olsaydı, Sony’nin W905’i kolayca kazanırdı. Siyah fırçalı bir metal plakayla gri bir dairesel standda duran W905, çok şık görüniyor.

    Genel olarak, görüntü kalitesi de benzer bir şekilde etkileyici. Bir Blu-ray oynatırken daha ilk görüşte ayrıntılara çarpılıyorsun. Bundan iyisi de, Sony’nin yeni Triluminos ekran teknolojisi, harikulade zengin ve canlı bir renk paleti, kar beyazları ve kömür karaları sağlıyor. Ne yazık ki, biz bunun karanlık sahnelerde ağır bir detay ve nitelik kaybıyla sonuçlanan bir feragat olduğunu düşünüyoruz, bu da bizi W905’te en çok taktığımız şeye götürüyor: Görüş açısı. Ekranın karşısında bulunduğun yerden azıcık sola ya da sağa doğru hareket ettiğinde renkler solgunlaşmaya başlıyor; bunu karanlık bir sahnede denediğinde, siyahların giderek griye dönüştüğü fark ediliyor.

    Özellikler bakımından çok iyi. Sony’nin internet TV’si müthiş, isteğe bağlı hizmetleri neredeyse her şeye sahipler. Buna rağmen arayüzü kusursuz değil. Ayrıca Xperia cihazlardan görüntü aktarmak için dahili bir NFC yongası ve izlediğin şeye dair ek bilgi veren Side View uygulaması bulunuyor. İkisi de çok iyi çalışıyorlar. Bütün bunlar çok etkileyici, ama bu fiyatta ve bu testte, Sony’nin görüntü kalitesi yeterince iyi değil.

      LG 55LA860W / ★★★★✩

      Parti zamanı! Bu pasif 3D’li LG, evde toplanmak için birebir

      Çevren çok mu geniş? O hâlde bu LG tam sana göre olabilir. Diğerlerinden farklı olarak pasif 3D teknolojisine sahip, bu da daha ucuz ve daha hafif gözlükler anlamına geliyor. Altı gözlükle gelen LG ile futbol maçlarını arkadaşlarınla 3D izleyebilirsin. 3D modundayken Full HD’den mahrum kalıyorsun ama görüntü parlaklığı ve ucuz gözlükler iyi bir denge sunuyor.

      Görüntü bazında hoşuna gidecek birçok şey var. HD içerik, harika renkler ve bir dolu ayrıntıyla mükemmel görünüyor. Gölge ayrıntısı ve kontrast performansı çok iyi değil, fakat kusur bulmaya çalışıyoruz… 3D izlemeye başladığında aktif teknolojiyi çok da aratmayacak bir derinlik göreceksin.

      İyi haberler tasarıma gelindiğinde de devam ediyor. Sony kadar olmasa da, LG, ben de buradayım diyor. Varla yok arası çerçevesi sayesinde bir uçtan bir uca görüntü sağladığı izlenimi veriyor. Bu kadar: Geri kalan her şey sadece ekrandan müteşekkil.

      Kaliteli uygulamaları, elverişli arayüzü ve çalışan sesli komutlarıyla, akıllı özellikleri büyük ölçüde harika. Sony’de olduğu gibi onun da NFC’si var ve yine tıpkı Samsung ve Panasonic gibi telefonunun ekranını yansıtabiliyor ama arzu edilen ustalıkla yerine getiremiyor. Hoşuna gidecek çok şey var, ama en iyi olmaktan uzak.

        Panasonic TX-P55VT65 / ★★★★★

        Plazma hâlâ gözlere bayram ettirip ağızları açık bırakabilecek kadar iyi

        Çok havalı olmayabilir, ama görüntü kalitesi bu açığını fazlasıyla kapatıyor. Çirkin olmaktan uzak, ama  tıknaz tasarımı ve kalın çerçevesi yüzünden, süper ince LCD rakiplerine karşı tasarım puanı kaybediyor.

        Televizyonu açınca iş değişiyor. Çok iyi dengelenmiş bir renk çeşitliliği, fevkalade bir netlik ve istisnaî bir kontrast oranıyla Blu-ray’ler kelimenin tam anlamıyla enfes görünüyorlar. Derin ve yumuşak siyah tonları, parlak beyaz tonlarla beraber çok iyi. Görüntülerde LCD TV’lerin hiç başa çıkamadığı sıradışı bir derinlik düzeyi var, bu derinlik ayrıca müthiş bir 3D deneyimi sağlıyor.

        Panasonic’in Viera Connect’i içeriğe dair en iyiyi yakalamaya çalışıyor, ama bunun için de kullanım kolaylığından feragat ediyor. Kişiselleştirilebilen ana ekranların var, yerleşik kamerası kullanıcıyı tanıyıp otomatik olarak ana sayfasını yüklüyor. Viera Remote 2 uygulaması benzer  biçimde etkileyici. Bir ekran klavyesi olarak kullanılabiliyor ve akıllı cihazların arasında ekran aynalaması yapmaya imkân tanıyor. Pürüzsüz çalışıyor ve etkileyici bir ek özellik olarak dikkat çekiyor.

        Sözün özü, VT65 bir sürü özelliği çok iyi şekilde sunuyor. İşte bu yüzden arenanın kazanan savaşçısı da o oluyor.

          Philips 55PFL8008 / ★★★★★

          Plazmanın pabucunu dama atabilecek kadar iyi bir LCD

          “Televizyonun ayar sayfalarında dolaşmak Survivor izlemekten büyük bir işkence” diyorsan, bu Philips sana göre. Açıp kolayca kurabilmek mümkün. Ağ bağlantısı kurmaya yöneltiyor, kanalları ayarlıyor ve hatta basit renk ayarlarını bile yapıyor.

          Nihayetinde canavar bir görüntü ortaya çıkıyor. Renkler doğal ve makul görünüyor, ayrıca etkileyici bir keskinlik ve netlik düzeyi var, en karanlık sahnelerde bile ince detayları açığa çıkarıyor. Siyahlar bir LCD ekran için müthiş ve kontrast kalitesi de mükemmel. Aktif 3D’si ise tonlarca harika ayrıntıyla, parlak, istikrarlı bir görüntü veriyor.

          Tabii Ambilight’tan söz etmesek olmaz. Daha önce hiç görmemiş olanlar için şöyle anlatalım; ekran kenarlarındaki renkler, LED’lerle duvara yansıtılıyor. Görüntünün ekranın dışına taşarak genişlediği izlenimini yaratıyor. Bunun gereksiz olduğu düşünülebilir ama bize göre izleme deneyimi çok daha gerçekçi bir hâle dönüşüyor.

          Philips’in mükemmelliğe ulaşmaktan çok uzak oluşu  yalnızca Smart TV hizmetlerinin zayıflığından kaynaklanıyor. Bu TV için çok kötü diyemeyiz, fakat akıllı TV merkezinin zenginleşmesi ve dişe dokunur uygulamalarla süslenmesi gerekiyor. Yine de ikinciliği ve içten bir alkışı hakediyor.

            KAZANAN

            Panasonic TX-P55VT65

            ★★★★★

            Bunlar şimdiye kadar görmüş olduğumuz en iyi görünen akıllı televizyonlar. En önemlisi şimdiye kadar gördüğümüz en kaliteli görüntüyü de veriyorlar. Bu da kazananı seçmeyi inanılmaz bir biçimde zorlaştırıyor. Böyle bir toplulukta bile, Panasonic TX-P55VT65B neredeyse kusursuz bir görüntü,  geliştirilmiş bir akıllı TV merkezi ve oldukça  iyi  hoparlörleriyle bir adım öne çıkıyor. Philips ona yaklaşıyor, ama söz konusu akıllı televizyon olduğunda geride kalıyor ve görüntü kalitesinde plazma tarafından alt ediliyor. Yine de bizim dört yıldız verdiğimiz üç yarışçının hiçbirisini yabana atma, bu televizyonlardan hangisini  alırsan al,  kuşkusuz seveceksin. Bizse burada, bu fiyat aralığındaki en güçlü televizyonu bulmaya çalıştık. Arenamızdan alnının teriyle galip çıkan ise Panasonic VT65 oldu.