Ülkemizde yeni gelişen sokak kültürünün vazgeçilmez öğelerinden olan paten, kaykay ve BMX kullanıcılarıyla bir araya geldik. Bu spora nasıl başladıklarını ve nasıl problemlerle karşılaştıklarını sorduk, samimi cevaplar aldık.
Kaykay
Luca Fritz
2011’de o dönem Beşiktaş’ta olan skate parkta kaykayla tanıştım. Beşiktaş’taki skate parkın kapanmasının ardından Beşiktaş meydanda devam edebildim. Daha sonra Anadolu Yakası defteri açıldı. Kalamış ve Maltepe’de kaykay yapan arkadaşlarla tanıştım.
Bizim açımızdan en büyük sıkıntı skate park sayısının az olması. Şu an İstanbul’daki en iyi skate park Kalamış’taki. Örneğin Maltepe’de skate park olmasına rağmen halkın tepkisiyle karşılaşabiliyoruz. Diğer skate parklar şehir dışında olduğu için ulaşım sıkıntısı yaşayabiliyoruz. Ayrıca halkımızın skate parkları oyun parkı gibi değerlendirmesi bizim açımızdan sıkıntı yaratıyor. Anne babalar, çocuklarının oyun parkındaymış gibi zaman geçirmelerini istiyor. Biz kaymaya başladığımızda da tepki gösteriyorlar.
Takım sporu olmadığı için aramızda rekabet yok diyebilirim. Genellikle birlikte kayıyoruz. Birbirimizi motive ediyoruz ve daha iyi kaymayı hedefliyoruz. Beraber geliştiğimiz için bu hoşumuza gidiyor.
Hareketleri yaparken bunları videoya kaydedip YouTube’a yüklüyoruz. Bu sayede sponsorlara kendimizi göstermeyi hedefliyoruz. Bugüne kadar koyduğumuz videolarda en fazla 30.000 izlenme sayısına ulaştık. En az izlenen videomuz ise 1000 kişi tarafından izledi.
Diğer ülkelerde kaykaycıların önünde alternatifler var. İsteyen sokakta kayarken isteyen skate parklarda kayabiliyor. Bizim skate parklarımızı genellikle marangozlar yaptığı için açı konusunda marangozun inisiyatifine kalıyoruz. Ayrıca üyelik sistemiyle çalışan kapalı skate park olursa bizim için daha iyi olacaktır. Kapalı park olursa hem havadan etkilenmeyiz hem de bu sporu yapanlar güvenlik problemi yaşamaz.
Emre Hamza
Yaklaşık üç sene önce kaykaya başladım. Aldığım ilk kaykayı annemin çöpe atmasından sonra profesyonel kaykay alarak kaldığım yerden devam ettim. Atalar sahilde kendimi geliştirmeye başladım. Bu sürede ufak tefek kazalar atlatmama rağmen devam ettim. Daha sonra Kalamış defteri açıldı. Kalamış’ta bulunan skate park gelişimimi hızlandırdı. Buradaki skate parkın daha iyi olması ve arkadaş grubu gelişmemdeki en önemli etkendi.
Bu spora başlamak isteyenler ilk olarak complete kaykayı deneyebilirler. Hazır olarak satılan bu tarz kaykayların fiyatı ortalama 150 TL. İlerleyen aşamada kendi kaykayınızı toplamaya başladığınızda ise maliyetler 500 TL civarına yükseliyor. Parçaların yurtdışından gelmesi ve döviz kurlarındaki artış sebebiyle maliyetlerimiz biraz daha arttı. Bizim en büyük giderimiz kırılan tahtalarımız. Daha sonra tekerlekler maliyet yaratıyor.
Göze batmayan fakat masraf yaratan ayakkabılarımız oluyor. Kaykayda daha geniş tabanlı ayakkabılar kullanmamız gerekli. Bunların ortalama maliyeti de 150 TL civarında. Ufak tamiratlarla ayakkabılarımızı daha uzun süre kullanıyoruz. Ayrıca sezon sonu indirimlerinden daha uygun fiyata ayakkabılar alıyoruz.
Bence kendimizi geliştirebilmemiz için daha farklı açılara sahip skate parklar gerekli. Bizdeki skate parklar tek tip oluyor. Kalamış’taki skate park diğerlerine göre daha başarılı. Ayrıca güvenlik görevlilerinin bizi sınırlamaya çalışması bize engel oluyor. Zümrütevler’de yeni skate park yapıldı. Resmi açılışı yapılmadığı için yaz başından bu yana hazır olmasına rağmen kullanamıyoruz.
Paten
Nurettin Demir
Benim patenle tanışmam Caddebostan’da paten yapanlarla tanışmam sayesinde oldu. İlk patenimi aldıktan sonra Kartal sahilde benim gibi paten kayanlarla birlikte kaymaya başladım. Kartal’daki arkadaşlar genel anlamda çok yardımcı oldu bana. Bilenler bilmeyenlere destek oluyordu. Daha sonra ise agresif patene geçtim. Yaklaşık 2 senedir agresif paten yapıyorum.
Biz patencilerin en büyük avantajı alan sınırlamamızın olmaması. Ayrıca kaykaya göre daha az ses çıkarması insanları daha az rahatsız ediyoruz. Fakat bize de sataşanlar yok değil.
Skate park anlamında gelişim devam ediyor. Fakat halkımızın skate parkı oyun parkı gibi algılamasından dolayı alanda çocuklar oluyor. Bu hem bizim hem de onların güvenliğini tehlikeye atıyor.
Geçtiğimiz haftalarda yurtdışından gelen patenci kendi seviyemizi görmek adına önemliydi. Sürekli aynı insanlarla kaydığımız için gelişim seviyemizi görmemiz zor oluyor. Yurtdışında ayrıca yarışmalar sayesinde kişiler kendi seviyelerini görüyor ve gelişmek için daha fazla çaba gösteriyor. Bu tarz etkinliklerin, yarışmaların sayısı artarsa patene karşı ilginin daha çok artacağını düşünüyoruz.
Kapalı skate park bizim de en büyük isteklerimizden. Havaların soğuması ve yağışlarla birlikte problem yaşıyoruz. Kapalı skate park olursa hava durumundan bağımsız şekilde güvenle kayabiliriz. Ayrıca farklı açılarla kendimizi kademe kademe geliştirebiliriz. Üyelik sistemi olursa ortamın bozulmasının önüne geçebiliriz. Kapalı bir mekan olursa tüm ihtiyaçlarımızı tek bir noktadan karşılayabiliriz. Örneğin Kalamış’ta su almak için bile başka yerlere gitmemiz gerekiyor.
Patende iki model var. Normal patende birbirine yakın 4 tekerlek varken agresif patende öndeki 2 tekerlekle arkadaki iki tekerlek arasında boşluk bulunuyor. Bu sayede agresif patende boru, köşebent gibi yerlerin üzerinde kayabiliyoruz. Agresif paten için öncelikle normal patenle uzun süre kaymak gerekiyor. Burada edindiğiniz bilgilerden sonra agresif patene geçebilirsiniz.
Normal patenleri 150 TL’den başlayıp 450 TL’ye kadar bulabiliyorsunuz. Agresif paten için kullandığımız patenlerin fiyatı özelliklerine göre 1000 TL’ye kadar uzanıyor. Normal patenler sürekli kullanımda 6 ayda kullanılmaz duruma gelebiliyor ama agresif patenlerde bu süre yaklaşık 2 yıl.
Melih Keskin
Benim de ilk gelişim Kartal sahilindeki arkadaşlar sayesinde oldu. Orada belirli bir seviyeye ulaştıktan sonra agresif patene geçiş yaptım. İstanbul temelinde bakarsak ortalama 100 kişiye yakın agresif paten yapan var. Fakat bunlardan yaklaşık 20-25’i kendisini geliştirmek için uğraşıyor.
Yurtdışındaki sporcuların videoları bize temel oluyor. Ayrıca eskiden beri agresif paten yapan abilerimiz bize destek oluyor. Onların tavsiyeleri bizim için çok önemli. Sponsor bulmamız için de bize destek oluyorlar.
Skate parklarda güvenlik problemleri yaşayabiliyoruz. Olayları engellemek adına skate parklarda güvenlik görevlileri olabilir. Kapalı skate parklar bu anlamda çözüm olacaktır. Diğer arkadaşlarımın da dediği gibi üyelik sistemi olursa güvenlik sıkıntısı çok yaşanmayacaktır.
Agresif patende kullanılan tekerlekler daha küçük olduğu için normal patene göre daha çabuk eriyor ve daha sık değiştirmemiz gerekiyor. Ortalama tekerlek seti ise 125 TL. Bu fiyat neredeyse normal patenin toplam fiyatı kadar.
BMX
Çağdaş Küçüktuna
BMX sporuna internette izlediğim videolar sayesinde başladım. 2 yıldır bu sporu yapıyorum.
Ortalama BMX fiyatı 200 TL’den başlayıp 6000 TL’lere ulaşabiliyor. Profesyonel olarak bu sporu yapmak isterseniz 4000 TL’yi gözden çıkarmanız gerekli. Bizim parçalar konusunda sıkıntımız oluyor. Parçalar yurtdışından geldiği için dövizdeki artış bizi olumsuz etkiledi. Ucuz maliyetli BMX alırsanız ağır oluyor. Bisikletin ağır olması sizi sınırlıyor.
Örneğin lastiklerimiz 250 TL civarında. Fakat 1-1,5 sene dayanabiliyor. En fazla harcama yaptığımız aksesuarlar elcik ve pedallar oluyor. Neredeyse her ay yenileme yapıyoruz ve 100 TL civarı masrafımız oluyor.
Biz de diğer arkadaşlarla benzer problemler yaşıyoruz. Yurtdışından gelecek sporcular bizim gelişimimiz için önemli. Onları izleyerek nerelerde eksik olduğumuzu, neler yapmamız gerektiğini görebiliriz.
Ozan Keçeli
BMX ile 3 sene önce tanıştım. Kaykay yaparken dikkatimi çekti. O sıralarda yaşım küçük olduğu için evden çok uzaklaşamıyordum. Evin yakınlarında BMX ile kendimi geliştirmeye çalıştım. Yaşım ilerledikçe başka yerlere gitmeye başladım ve oradaki arkadaşlarla kendimi daha çok geliştirdim. Yaşadığım sağlık sorunları kaykaydan BMX’e geçişte etken oldu diyebilirim. Çünkü kaykay yaparken zorlanıyordum.
Yaşımız küçükken ortamlarda sıkıntı çekiyorduk. Büyüdükçe bizleri skate parktan kovmaları zorlaştı. Yarışmalar da kendimizi geliştirmemize yardımcı olabilir. Bu yarışmalar sayesinde daha fazla tanınabiliriz ve sponsor bulup yurtdışına açılmamız kolaylaşabilir.
Kapalı skate park bizim de isteğimiz. Burada belki eğitmenler olur ve gelişimimiz için bizi yönlendirebilir.
Bu röportaj Stuff Ekim 2015 sayısında yayınlanmıştır.
Yazı: Egemen Özten
Fotoğraflar: Erkan Ertuğrul