Stuff

Sony PS Vita Slim

PS Vita ekmeği kesmiş, zayıflamış. PS Vita’nın çok iyi olmasına rağmen çok kötü satması artık sır değil. Bu sebeple Sony, PS Vita’yı bu kez abisiyle sokağa salıyor. PS4 ’ün gelişiyle birlikte PS Vita ’nın özellikle Remote Play açısından önemli bir ürün haline geldiğini biliyoruz ama gözümüzden kaçmayan bir detay daha var. Bu Vita son zamanlarda kendine bakmış, biraz da kilo vermiş. En azından dışarıdan böyle görünüyor. İç dünyasında da bazı kayıpları olmuş. Harika OLED ekran yerine artık LCD ekran gelmiş. Bu durum fiyatı düşürür diye umut edilir ama o da aynı kalmış. Dolayısıyla aklımıza şu soru geliyor; Bu PS4 için güzel bir tamamlayıcı mı, yoksa Ferrari’nin F50 ’yi piyasaya sürdüğünüde, F40 ’tan yavaş olduğunu gizlemek için kıyaslamaya izin vermemesi kadar utandırıcı mı?

Küçülmüş, incelmiş, kıvrımları artmış

Yeni Slim, eskisinden daha plastik hissettiriyor. Belli ki daha fazla plastik parça kullanmışlar. Ayrıca ekranın etrafında çirkin bir çerçeve var. Bunlar iyi şeyler değil ama 3,6 mm’lik incelme çok önemli bir gelişme. Daha kıvrımlı tasarım da ergonomiyi çok daha iyi hale getirmiş.

OLED’den LCD’ye mi? Dalga mı geçmişler?

Bu sorunun cevabı kağıt üzerine kesinlikle OLED’den yana ama ilginç şekilde gerçek koşullar altında biz yeni Vita ’nın LCD ekranını tercih ederiz. Tamam, OLED’in o derin siyah tonlarını veremiyor ama görüntünün genel keskinliği ve doğal renk tonlarıyla puan LCD’ye gidiyor.

Bir yudum bellek

PS Vita çıktığında hafıza kartlarının fiyatı öyle yüksekti ki… kart fiyatlarındaki indirimle bile hâlâ mantıklı seviyenin üzerindeler. PS Vita’nın dahili depolaması da yoktu, neyse ki yeni Vita ’da dahili depolama var. Sadece 1 GB dahili hafıza sana, bana yetmez. Yine de o kartlardan almak zorundasın.

Yaşasın micro USB!

Sony, özel kablo ve giriş inadından vazgeçmiş ve yeni Vita ’da micro USB giriş kullanmış. Bu da her yerde uyumlu şarj kablosu bulabileceğiniz anlamına geliyor. Ayrıca pil yaklaşık bir saat daha uzun gidiyor. Yani 4-6 saat aralıksız oyun oynaman mümkün. Aksesuar bağlantı girişi de iptal edilmiş.

PS4’ün en iyi arkadaşı

RemotePlay özelliği harika. Tabii PS4 ’ün varsa… Bu özellik sayesinde PS Vita, PS4 ’ün tüm özelliklerini kontrol edebiliyor. Hatta PS4 oyunlarını PS Vita ’nın ekranında bile oynayabiliyorsun. Tabii bunun için internet bağlantının iyi olması lazım yoksa takılmalar yaşanabiliyor.

Oyunlardan Ne Haber?

Sony ilk Vita’ dan bu yana oyunları da geliştirmeye devam ediyor. Bizim dikkatimizi çeken birkaç oyun;

Tearaway

Little Big Planet ekibi tarafından yaratılan bu oyun, güzel bir macera oyunu. Oyunu standart tuşlarla oynamak mümkün ama arka bölümde yer alan tuşlar çok daha keyifli.

Hotline Miami

Bu grafik odaklı bir oyun değil ama sarıyor. 8 bit dönemini hatırlatan grafiklere 80’lerin macera oyunu imajı eşlik ediyor. Oyunun müziklerini de ayrı bir sevdik.

OlliOlli

Öğrenmesi kolay fakat ustalaşması zor bir oyun. Bu sebeple seni kendine bağlıyor. Amaç kayarken estetik hareketler sergilemek. Günlük yeni görevlerin eklenmesi de ilgiyi canlı tutuyor.

Terraria

Minecraft’ı düşün… Şimdi onu 8 bit grafiklerle hayal et ve haritayı geniş tut. İşte sana Terraria. Minecraft’a benzer bir yapısı olan oyun saatlerce kitleyebilecek kadar iyi.

Teknik

Ekran 5 inç, 960×544, 221 ppi İşlemci ARM Cortex A9 Bellek 2 GB Depolama 1 GB (64 GB’a kadar artırılabiliyor) Kamera 0,3 MP, 640×480 @ 60fps Bağlantılar Bluetooth 2.1+EDR, Wi-Fi Pil 2210 mAh Boyutlar 85,1×183,6×15 mm, 219 g