Stuff

Sony PlayStation 4

PlayStation 4, sıkı bir oyuncunun, yeni nesil bir konsoldan isteyeceği her şeye sahip. Şık tasarımı da cabası.

PlayStation 4 daha şimdiden yeni nesil konsol savaşını kazandı diyebilir miyiz? Bu, büyük konuşmak olurdu. Ancak Microsoft’un şu ana kadar birkaç yanlış yaklaşım benimsediği de ortada. Xbox One PlayStation 4’ten daha pahalı, daha katı bir dijital haklar yönetimi var ve oyun odaklı değil. Tüm bunlar, daha geleneksel, cep dostu ve ‘açık’ olan PlayStation 4’ü daha bir çekici kılıyor; özellikle sıkı oyuncular için…

Xbox One ile PlayStation 4 arasındaki mücadele konsollar daha ortada yokken başladı; daha yıllar boyunca da sürecek. Ancak şu an, en sert çarpışmaların yaşanacağı dönemdeyiz, yani satış öncesi. Bu ana kadar aşağı yukarı tam ortada diyebildiğimiz rekabet ibresi, PR yetenekleri daha iyi olan Sony’den yana kaymaya başladı. Öyle ki, özellikle Battlefield 4 ve Call of Duty: Ghosts gibi popüler çapraz platform oyunların PlayStation 4’te Xbox One’dan daha iyi göründüğü gün yüzüne çıktı.

Lafı döndürüp dolaştırmaya gerek yok: PlayStation 4 gerçekten çok iyi. Peki, önümüzdeki yıllarda TV’nin altındaki o değerli bölüme kurulmayı hak edecek kadar mı?

Tasarım ve Yapı

Fotoğraflardakinden daha küçük ve hafif, PlayStation 4’ü nereye koyacağını bulmak konusunda sorun yaşamayacaksın. Aslına bakılırsa, boyutları bakımından PS3 Super Slim’e çok benziyor, 30 cm derinliği ise PS3 Slim kadar. Son derece az yer kaplayan bir cihaz, daha da etkileyici olan ise güç kaynağı da bu küçük cihazın içerisinde. Xbox One ise büyük ve harici bir güç kaynağı ünitesine sahip.

İlk bakışta gözüne çarpmasa da, kazınmış PS4 logosu ve -aslında çıkarılabilir sabit disk kapağı olan- parlak bölümü eşsiz tasarımına daha bir hava ve kalite katıyor.

Çok merak ettiğimiz ve önemli olan bir diğer konu ise konsolun çalışırken nasıl bir ses çıkaracağıydı. Rahatlayabilirsin, PlayStation 4 çok sessiz; hem de Ezio ile Altar’i kıskandıracak cinsten… Boşta çalışırken konsolun çıkardığı sesleri 14 cm yakınından kaydettik; yalnızca 42 dB ses yapıyor. Bu da odadaki genel gürültüden yalnızca 2 dB daha fazla demek. Oyun CD’si taktığında ise ses 51 dB’e çıkıyor. CD ilk bir çılgın attıktan sonra sakinleşiyor ve ses şiddeti 43-44 dB’e düşüyor. Karşılaştırmak gerekirse, PS3’ün en yeni sürümlerinden ve Xbox 360’dan çok daha sessiz; odada hiç ses olmadığı anlar hariç çalıştığını fark etmiyorsun bile. Etkileyici.

DualShock 4

DualShock 3 iyi görünüyordu ancak gereğinden fazla küçük ve hafif olduğu için ergonomik değidi. Ayrıca özellikle FPS ve yarış oyunlarında işine yarayacak olan çıkıntılı üst tuşlardan (L2, R2) yoksundu. Neyse ki DualShock 4 ergonomi devrimine uğramış ve her açıdan bir öncekinden çok daha iyi.

Ağırlığı biraz artmış, çok az diyebileceğimiz kadar büyümüş, tutma yerleri ise DualShock 3’ten daha dik ve oval. L2 ve R2’nin yüzeyi iyileştirilmiş ve bu tuşlar tetiğe benzer şekilde çıkıntılara sahip. Bu değişimlerin her biri aslında küçük güncellemeler, ancak bir araya geldiklerinde ortaya çok daha iyi bir DualShock deneyimi çıkıyor ve DualShock 4 Xbox One’ın kumandasına yakışır bir rakip oluyor.

Küçük değişiklikler kategorisinin üyelerinden biri de, şarj ve senkronizasyon soketinde miniUSB’den microUSB’ye geçilmesi. Ayrıca biri PS tuşunun altında ve diğeri ise kumandanın alt bölümünde olmak üzere iki yeni yuva eklenmiş. İlki kablolu mikrofonlu kulaklık bağlamak için, üzerinde ‘EXT’ etiketi olan diğerinin ne işe yaradığı ise Sony tarafından gizli tutuluyor. Gizemi severiz ancak bu yuvanın QWERTY klavye için olduğu ortaya çıkarsa keyfimiz kaçar doğrusu.

DualShock 4 beraberinde ayrılık getiriyor… Yıllardır hayatımızda olan ‘Start’ ve ‘Select’ tuşları yerlerini ‘Share’ ve ‘Option’a bırakıyor. Share tuşu PlayStation 4’ün otomatik olarak kaydettiği oyun görüntülerini paylaşıyor, Option ise Start gibi oyunu durdurmanın yanı sıra daha fazla bilgi ve ayar seçeneği sunuyor.

Bu iki yeni tuş, DualShock 4’ün en büyük yeniliğinin yanında devede kulak kalıyor: Tıklanabilir, çoklu dokunuşları algılayabilen bir dokunmatik yüzey. Ancak gel gör ki, bu dokunmatik yüzeyinin kullanışlılığına tav olduk diyemeyiz. PlayStation 4’ün menülerindeyken hiçbir işe yaramıyor ve yalnızca geliştirici özel olarak oyuna entegre ettiğinde kullanılabiliyor. Şu an için, Killzone’daki OWL robotunu yönetirken ve artırılmış gerçeklik oyunu The Playroom’u oynarken bu dokunmatik yüzeyin kullanılabileceğini biliyoruz. Oyun geliştiricileri muhtemelen dokunmatik yüzeyin kullanımı ile ilgili parlak fikirlerle karşımıza çıkacaklardır. Ancak şu an için pek cezbedici, akıl çelen bir hali yok.

Dokunmatik yüzeyde olduğu gibi, kumandanın tepe bölümündeki ışıktan da pek etkilenmedik. Evet, PlayStation Camera’nın kumandayı takip etmesini kolaylaştırıyor ve afili görünüyor. Ancak oyuncu ile yanıp sönerek ve renk değiştirerek etkileşime geçeceği fikri işin temelini çürütüyor; zira DualShock ile oynarken tutuş şekli itibariyle bu ışığı görmek çok zor.

Bunları normalde sorun etmezdik ancak, söz konusu ışık barı ve dokunmatik yüzey yüksek teknoloji ürünü parçalar ve bir DualShock 4 daha almak istediğinde 59 dolar fiyat etiketiyle karşılaşmana sebep olacaklar. Biz şu an için bu paraya değeceğine ikna olamadık. Öte yandan PlayStation 4’ün 1399 TL’lik fiyatına dahil olan mono kulaklık-mikrofon seti böyle. Son derece ucuz hissi veren bir çift kulaklığa sahip ancak bu kulaklık konuşmaları kulağına düzgün bir şekilde iletiyor. Son olarak rakiplerine ‘atar’ yapmana ve PlayStation 4 ile konuşarak etkileşime geçmene olanak tanıyan bir mikrofonu var. DualShock 4’teki kulaklık yuvasının bir ekstrası var; herhangi bir kulaklığı buraya takıp oyun oynayabiliyor ya da Blu-ray izleyebilirsin.

Hareket kontrolü en nihayetinde ve sürpriz olmayan bir şekilde DualShock 4’te iyileştirilmiş. Eskisinden çok daha başarılı hale gelmiş, PS3’te Flower oynadıysan, oyunun PlayStation 4 sürümünü ücretsiz indir ve dene; bariz farkı göreceksin. Çok daha duyarlı, hassas ve düzgün çalışıyor. Hareket kontrolü o kadar iyileştirilmiş ki, artık PlayStation menülerinde yazı yazmak için dahi kullanabiliyorsun. Kumandadan çok daha hızlı yazabiliyorsun.

Sonuç olarak, DualShock 4’ün yeni özelliklerinden her birine hayran kaldık diyemeyiz. Ancak kumandanın genel kalitesi hoşumuza gitti. Ayrıca Microsoft’un bu yeni özellikleri Xbox One’ın kumandasına koyma zahmetine girmediğini de unutmamak gerek.

İşletim Sistemi 

Görünüşüne hayran kaldığın konsolun bağlantılarını yaptın ve bir hayli okşamaktan üzeri parmak izinle dolmuş olan kumandanı alıp yerine kuruldun; sıra oynamaya geldi. Aslında pek öyle değil. PlayStation 4’ün sayısız çevrimiçi özelliklerini kullanmak ve Blu-ray ile DVD oynayabilmek için yazılım güncellemesi yapman gerekiyor. 300 MB’ın üzerinde olan güncellemeyi indirip yüklemek çok zaman almıyor. İyi bir bağlantı ile indirme ve yükleme işlemi 6 dakika civarında tutuyor ve artık çok daha fazla özellikle dolu olan ana sayfadasın.

Artık PlayStation 4’ün PlayStation Dymanic Menu isimli sıkıcı görünümlü arayüzünü gönlünce keşfedebilirsin. Buradaki kalın, kare ikonlar Neler Yeni, TV & Video, PlayStation’dan Canlı, İnternet Tarayıcı, Video Unlimited, Music Unlimited ve tüm oyunlarını en son oynadıkların tepede olacak şekilde listeleyen Kitaplık alt menülerine gitmeni sağlıyor. Arayüz seni sürekli olarak canlı bilgi ile beslemek üzerine  tasarlanmış. Neler Yeni bölümüne girdiğinde PSN haberlerini ve güncellemelerini göreceksin. İmleci bir oyunun üzerine getirdiğinde, karşına yeni içerikleri, topluluk videolarını, arkadaşlarının yaptıklarını ve oyun kılavuzunu görebileceğin bir sürü ekstra ikon çıkıyor. Üstelik gerçekten hızlı, düzgün ve kullanışlı. PS3’ün arayüzü XrossMediaBar’ın yasını tutmana gerek yok. Yeni arayüz PlayStation Dynamic Menu bunun bir benzeri, yalnızca daha fazla içeriğe sahip bir hali.

Arayüz genel olarak daha temiz ve güzel ikonlara sahip. İkonların her biri gerçekten açıklayıcı. Ayarlar’a gidip her şeyin istediğin gibi kurulduğunu kontrol etmek zaman harcamaya değer. Ayrıca PlayStation 4’ünün boşta beklerken yazılım güncellemesi yapabilmesi ve USB üzerinden güç sağlayabilmesi için Ayarlar’ı ziyaret etmeni tavsiye ediyoruz.

En nihayetinde oyun oynamaya başlayabiliriz. Oyun diskini tak ve kötü haberle karşılaş. Oynamadan önce birazını yüklemelisin. Zaten diski taktığın an yükleme işlemi otomatik olarak başlıyor. Güzel haner ise yükleme işlemi tahmin ettiğin kadar uzun sürmüyor. Call of Duty: Ghosts’u taktıktan sonra oynamak için yalnızca 55 saniye beklememiz gerekti. Biz oynarken, yükleme işlemi arka planda devam ediyor. Bunu konsolun çıkardığı birkaç dB ekstra gürültüden anlayabiliyorsun; yükleme işlemi oyunu etkilemiyor, kusursuz biçimde çalışıyor.

PlayStation 4 her açıdan gerçekten hızlı ve keyifli bir tecrübe sunuyor. Konsolun açılması 25-30 saniye sürüyor ve PlayStation 4’ü yalnızca bir kez tökezletmeyi başardık. O da biraz ‘insan-üstü’ydü doğrusu. Knack oyunun oynarken PS tuşuna bastık ve anında Killzone’u çalıştırmayı denedik. Sonraları birkaç kez daha aynı şekilde zora sokmayı denedik ama altından kalktı.

Sony’nin yaklaşımında memnun edici bir açıklık var. Eh tabii PS3’teki opsiyonel PlayStation Plus üyeliğinin (yıllık 99 TL) artık çevrimiçi oyun oynamak için zorunlu olması bunlardan birisi değil ancak yine de evdeki herhangi biri bu üyeliği aldığında diğer herkesin kullanabilmesi güzel. Satın alınıp indirilen tüm oyunlarda da aynı şekilde.

Son olarak Sony’nin atladığı birkaç şey var. Mesela duvar kağıdını değiştiremiyorsun ve  durdu ve devam et özelliği hala kullanılabilir değil. Daha da rahatsız edici olan ise PlayStation 4 DLNA’e sahip değil ve ağ ya da USB üzerinden multimedya dosyalarını oynatamıyor. Neyse ki Sony gelecekte yapacağı bir güncelleme ile PlayStation 4’e DLNA desteği getireceğini açıkladı. Yani, şu an olmasa da gelecekte PlayStation 4 ile multimedya akışı yapabileceğiz.

Oyun Performansı

Yeni nesil konsollardan harika oyunlardan daha fazlasını bekliyoruz ve oyun performansı önceliğimiz. 4K oyunlar hala en ileri düzey PC’lere özel; bu bir hayalkırıklığı ancak PlayStation 4 de çalıştırdığı oyunların hakkını veriyor. Hatta, Call of Duty: Ghosts ve Battlefield 4 gibi çapraz platform oyunlar, PlayStation 4’te Xbox One’dan çok daha yüksek çözünürlüklü bir şekilde oynanabiliyor. Ayrıca Sony’nin kullandığı 8 GB’lık pahalı ve güçlü GDDR5 bellek de performansı şahlandırmak konusunda üzerine düşeni fazlasıyla gerçekleştiriyor. Geliştiriciler gelecekte Xbox One’ın yeteneklerini en iyi şekilde kullanacak oyunlar geliştireceklerdir, hatta Forza 4 gibi ilk parti oyunlar 1080p/60fps gibi değerlerde oynanabilecek. Ancak üçüncü parti oyunları en iyi şekilde oynamak istiyorsan, PlayStation 4’ün bunu satışa çıktığı gün yapabildiğini unutma.

    İlk Oyunlar

    Evet, en sevdiğimiz bölüme geldik: Oyunlar! PS4 satışa çıktığında 25 civarı oyuna sahip olacak. Killzone ve Knack gibi ilk parti oyunlarından yanı sıra, Assassin’s Creed, Call of Duty, Battlefield ve FIFA gibi çok popüler üçüncü parti oyunlar da PS4 ile aynı anda satışa sunulacak. Ayrıca birçok bağımsız yapım da yıldız oyunların arasından kendini göstermeye çalışacak. Genel olarak baktığında, PS4’le birlikte satışa çıkan oyunlar hiç de fena değil. Ancak öte yandan Xbox One bu konuda daha iddialı görünüyor. Killzone: Shadow Fall çok iyi ancak Forza 4 ya da Dead Rising 3 yerine Knack’i tercih ederdik doğrusu. Geriye dönük desteği olmaması ise hayal kırıklığı, ancak Flower, Flow, Escape Plan gibi bazı ilk parti oyunların PS ve Vita sürümlerinin geliştirilmiş halleri PS4’e ücretsiz olarak indirilebiliyor.

    >Şimdi PS4’ün iddialı ilk gün oyunlarından bazılarına bir göz atalım:

    Killzone: Shadow Fall


    Zaman ne de çabuk geçiyor; bu Killzone serisinin 6. oyunu ve PS2’den beri oynuyoruz. Bu zamana kadar tüm oyunları geçer not almış olan Killzone serisi, PS4’ün yıldız ilk gün oyunu olarak öne atıldı ve bu baskı hissedilerek geliştirildi. Yine de ortaya çok iyi bir oyun çıkarmayı başarmışlar. Shadow Fall Drone’ların cirit attığı Cyrsis-vari bir açık dünya sunuyor. Bu Drone’ları istediğin zaman yardımına çağırabiliyorsun, tıpkı Nanosuit’i kurcalayıp insan üstü bir şeye dönüşmek gibi; Drone’lar geliyor ve yok ediyor. Güzel olan ise oyunun performansı. Harika 1080p görüntüler, çok detaylı karakter modellemeleri, dev patlamalar ve harika ışıklandırma tekniklerinin her biri 60 fps’de yağ gibi akıyor. Killzone için yeni nesil konsoldan beklentileri karşılayan bir oyun demek yanlış olmaz. Oyunu oynarken düşmanların dikenli tellerin ardından ateş etmeye yeltenmemesi ve suya girdiklerinde ölmeleri ilk başta rahatsız edici ancak Killzone’da her ay kafanın üzerinde uçuşan mermiler olduğundan buna hayıflanmak için pek zamanın olmuyor.

    Resogun

    Resogun PS4’ün ilk gün sürprizlerinden biri. Grafim olarak Defender ile Super Stardust HD’nin hoş bir karışımına benziyor. Yandan görünen ve şeytani uzaylı dalgalarına karşı ateş ederken sıkışıp kalmış sivilleri kurtarmak kulağa pek ‘yeni nesil konsol’ deneyimi gibi gelmiyor olabilir. Ancak çok hızlı bir oyun, renkleri harika ve heyecan dolu; bağımlılık yapacak cinsten olduğu ise aşikar. İkna olmadın mı? PS Plus kullanıcısıysan ücretsiz olarak indirip kendin görebilirsin.

    Knack

    PlayStation 4’ü geliştiren adam Mark Cerny, ayrıca Crash Bandicoot, Spyro ve Jack and Dexter oyunlarını dünyaya kazandıran kişi. Knack da onun yapımlarından biri ve Cerny yine aile dostu bir platform oyunu ortaya çıkarmış. “Aile dostu”nun kolay anlamına gelmediğinin altını çizelim. Knack’te bir hayli zorlu bölümler var; ancak çok hızlı yüklendiği ve sık sık otomatik olarak kaydettiği için bu zorlukları aşmaya çalışmak bezdirici değil aksine zevkli oluyor. Çizgi film benzeri grafikleri 1080p’de harika görünüyor. Ancak kendine geniş bir kitle yaratıp yaratmayacağı konusunda emin değiliz. Hikayesi çok etkileyici ya da yetişkinler için komik değil. Öte yandan Knack çoğu çocuk için fazla zor bir oyun olabilir. Belki de biz çocukların yeteneklerini küçümsüyoruzdur. Her neyse, Knack PS4’te oynamak isteyeceğin ilk oyunlardan birisi değil.

    Contrast


    Contrast PS4’ün ilk gün oyunlarına kontenjandan girdi; ertelenen Driveclub’ın yerine getirildi. Contrast bir hayli ilginç, özünde üçüncü şahış görünümünde oynanan bir platform oyunu. 3 boyutlu gerçek dünyadan gölgelerin 2 boyutlu dünyasına geçiş yaparak, normalde ulaşmanın imkansız olduğu yerlere erişebiliyorsun. Karakter modellemeleri ya da yapısı ile türün diğer örneklerinden çok farklı bir yerde değil. Bazı  bulmacalar zorlayıcı ancak bezdirmeyen cinsten. Ücretsiz olması büyük bir avantaj ancak Contrast da PS4’ün ile oynamak isteyeceğin ilk oyun değil.

    Tüm PS4 İlk Gün Oyunları

    Çevrimiçi Deneyim

    Bugünlerde konsolların sunduğu çevrimiçi yetenekler hayati önem taşıyor. PS4 tamamen bağlantı üzerine tasarlanmış. PS Store hali hazırda indirebileceğin bir sürü oyunla donatılmış, fiziksel olarak satışa sunulan oyunların her biri de yine dijital olarak satın alınıp indirilebiliyor. Henüz Türkiye mağazası açılmadığı için ABD mağazasına bakıyoruz ve Assassin’s Creed IV ya da Battlefield 4 gibi en popüler üçüncü parti oyunların dahi 60 dolara dijital olarak satın alınabildiğini görüyoruz. Üstelik bu oyunların fiziksel kopyaları Amazon’da aynı fiyattan satılıyor.

    Video Unlimited ve Music Unlimited servislerine bağlanmayı başaramadık. Oysa, Sony’nin oyun oynarken bir yandan da Music Unilimited üzerinden müzik dinleme vaadi bizi çok heyecanlandırmıştı. Bu servisin Türkiye’de açılmasını dört gözle bekliyoruz. Aynı şekilde Lovefilm ve iPlayer uygulamalarının da PS4’ün Türkiye çıkış tarihi 13 Aralık’ta kullanıma hazır olacağını umuyor ve içten içe mutlu oluyoruz.

    Yine karşılaştık Netflix… PS4’te yeni nesil uygulaması olan Netflix büyük bir ihtimalle ülkemizde satışa sunulacak olan konsollarda yer almayacak. Yine de 1080p video akışı sağladığını bilmeye ve Netlix’e Türkiye’ye gelmediği için kızmaya hakkın var.

    Sony’nin PS4’ün internet tarayıcısını özenle geliştirdiği belli oluyor; yarım yamalak değil aksine birçok özellikle donatılmış. Google sonuçları odanın diğer ucundan görünemeyecek kadar küçük listelense de, web sayfaları ve bunların içerisine gömülmüş olan videoları tıpkı bilgisayarda olduğu gibi sorunsuz görüntüleyebiliyorsun.

    Oyuna biraz ara vermek ve diğerlerinin oyunlarda neler yaptığını görmek isterse, Ustream ve Twitch kanalları TV & Video sekmesinin altında seni bekliyor olacak. Buradan diğer oyuncuların DualShock 4’te “Share” tuşuna basarak kaydettikleri oyun içi videolarını görebilir ya da sen 15 dakikaya kadar kendi oyun içi maceralarını diğerleri ile paylaşabilirsin. Eğer videoyu yükleyen kişi Resogun boss’unun karşısında yanlış hamleler yapıyorsa, sağ tarafta listelenecek olan yorumunda bunu belirtebilir ve zavallıya yardım edebilirsin.

    PlayStation Camera

    PS4’ün kamerası Xbox One’ın aksine kutu içeriğinde değil; ekstra olarak satın alman gerekiyor. Eskiden Move olarak bildiğimiz kameranın geliştirilmiş sürümü ve adı PlayStation Camera olarak değiştirilmiş. 60 dolar fark ödeyerek satın alabiliyorsun, iki lensi var ve bu şekilde derinliği ölçebiliyor. PlayStation Camera’yı kurduktan sonra ona yüzünü tanıtabilir ve bir sonraki seferde yüzünü göstererek hesabına giriş yapabilirsin; bir hayli pratik ve işlevsel doğrusu. Yine bu kamerayı PS4’ü sesle kontrol etmek için kullanabilirsin. Kinect’in işlevselliği yanında biraz kısıtlı kalıyor ancak ses tanıma teknolojisi iyi çalışıyor ve oyunlar arasında hızlı geçişler yapmana olanak tanıyor. Yine konuşarak oyun içi görüntüler de alabiliyorsun.

    PlayStation Camera’nın yeteneklerini sergilemesi için The Playroom oyununu çalıştırmak gerekiyor. Tüm PS4’lerde önyüklü olan bu oyun, önce kameranı düzgün bir şekilde kurmanı sağlıyor (ne yazık ki o sehpayı kenara çekmen gerekecek) ve ardından üç aktiviteye erişimin oluyor. AR Hockey bu üçü arasındaki tek ‘gerçek oyun’. İki oyuncu DualShock 4’ün hareket kontrol özelliğini de kullanarak Air Hockey oynayabiliyor. Diğer oyunlar isi Asobi isimli bir robot ve AR Bots isimli minik insanları konu alıyor.

    PS Vita’nın İkinci Baharı

    Daha fazla harika şey mi istiyorsun? O zaman PS Vita’yı fırlatıp attığın yeri hatırlamalı ve gidip üzerindeki tozu nazikçe silmelisin. Vita’yı ev ağın üzerinden PS4’üne bağladığında yeni nesil oyunları evinin her yerinden oynayabiliyorsun. Sony, bunun için kablolu bağlantılarının ve harika bir modeminin olması gerektiğini söylüyor. Biz yine de sıradan modemimizin sunduğu kablosuz bağlantı ile Remote Play özelliğini denedik ve sorunsuz çalıştığını gördük. Tabii PS Vita ile oynadığında grafik anlamında kayıpların oluyor ancak PS4 oyunları her halükarda Vita’nın 5 inçlik ekranında harika görünüyor. Çevrimiçi oyunlarda Vita’da bastığın tuşların algılanması gecikebiliyor ancak çevrimdışı oyunlarda bunun esamesi okunmuyor; sorunsuz bir biçimde oynayabiliyorsun. Vita’nın yanlarında ve ekranında konumlandırılmış olan ekstra butonları bir hayli işe yarıyor. Üstelik bu 5 inçlik sihirli kutu, PS4’teki her şeyi neredeyse birebir sana sunuyor. Ama “ben grafiğe düşkünüm” diyorsan, Vita’yı PS4’ün için ekstra afili bir kumanda olarak da kullanabilirsin. Bunun için şu an üzerinde çalışılan ve konsol satışa çıktığında indirilmeye hazır olmasını umduğumuz 3.00 yazılım güncellemesini yapman gerekiyor.

    PS4 mü Xbox One mı?

    Aslına bakarsan henüz bu sorunun yanıtını vermek, bir kazanan ilan etmek için çok erken. Bazı çapraz platform oyunların PS4’te Xbox One’dan daha yüksek çözünürlüklü oynanabildiğini biliyoruz. Ancak öte yandan Xbox One’ın kutu içeriğinde olan Kinect çok güçlü görünüyor. PVR’ını Xbox’ıne bağlayabiliyorsun ve Microsoft’un çevrimiçi oyun konusunda bazı üstünlükleri olduğu ortada. Soru ise bunların ekstra ödemeye ve -bazı oyunlarda- daha düşük grafiğe razı olmaya yetip yetmeyeceği. Bunun yanıtını Xbox One’ı incelemeden vermek imkansız.

    Karar, Yaz Kızım…

    Xbox One’ı incelemeden en iyi yeni nesil konsolun hangisi olduğunu bilemeyiz. Bildiğimiz tek şey, PS4’ün harika bir konsol olduğu.

    1080p oyun deneyimi PS4’son derece cezbedici kılıyor ve PS4’te ihtiyaç duyacağın her içeriği dijital olarak erişebilmek mihenk taşı niteliğinde. Tüm bunlara ev sahipliği yapan PlayStation Dymanic Menu arayüzü ise “canlı” hissi veriyor ve son derece interaktif şekilde tasarlanmış. Bir önceki PS arayüzü ile karşılaştırıldığında yenisinin çok daha iyi olduğu ortada.

    Remote Play başlı başına harika bir özellik ve PS4’le birlikte satışa çıkacak olan ilk gün oyunları iştah kabartan cinsten. Üstelik yeni oyunlar, uygulamalar ve özelliklerle birlikte hali hazırda harika görünen bu deneyim çok ama çok daha iyi olacak.

    Sıra sende Microsoft.