Çevrimiçi Deneyim
Bugünlerde konsolların sunduğu çevrimiçi yetenekler hayati önem taşıyor. PS4 tamamen bağlantı üzerine tasarlanmış. PS Store hali hazırda indirebileceğin bir sürü oyunla donatılmış, fiziksel olarak satışa sunulan oyunların her biri de yine dijital olarak satın alınıp indirilebiliyor. Henüz Türkiye mağazası açılmadığı için ABD mağazasına bakıyoruz ve Assassin’s Creed IV ya da Battlefield 4 gibi en popüler üçüncü parti oyunların dahi 60 dolara dijital olarak satın alınabildiğini görüyoruz. Üstelik bu oyunların fiziksel kopyaları Amazon’da aynı fiyattan satılıyor.
Video Unlimited ve Music Unlimited servislerine bağlanmayı başaramadık. Oysa, Sony’nin oyun oynarken bir yandan da Music Unilimited üzerinden müzik dinleme vaadi bizi çok heyecanlandırmıştı. Bu servisin Türkiye’de açılmasını dört gözle bekliyoruz. Aynı şekilde Lovefilm ve iPlayer uygulamalarının da PS4’ün Türkiye çıkış tarihi 13 Aralık’ta kullanıma hazır olacağını umuyor ve içten içe mutlu oluyoruz.
Yine karşılaştık Netflix… PS4’te yeni nesil uygulaması olan Netflix büyük bir ihtimalle ülkemizde satışa sunulacak olan konsollarda yer almayacak. Yine de 1080p video akışı sağladığını bilmeye ve Netlix’e Türkiye’ye gelmediği için kızmaya hakkın var.
Sony’nin PS4’ün internet tarayıcısını özenle geliştirdiği belli oluyor; yarım yamalak değil aksine birçok özellikle donatılmış. Google sonuçları odanın diğer ucundan görünemeyecek kadar küçük listelense de, web sayfaları ve bunların içerisine gömülmüş olan videoları tıpkı bilgisayarda olduğu gibi sorunsuz görüntüleyebiliyorsun.
Oyuna biraz ara vermek ve diğerlerinin oyunlarda neler yaptığını görmek isterse, Ustream ve Twitch kanalları TV & Video sekmesinin altında seni bekliyor olacak. Buradan diğer oyuncuların DualShock 4’te “Share” tuşuna basarak kaydettikleri oyun içi videolarını görebilir ya da sen 15 dakikaya kadar kendi oyun içi maceralarını diğerleri ile paylaşabilirsin. Eğer videoyu yükleyen kişi Resogun boss’unun karşısında yanlış hamleler yapıyorsa, sağ tarafta listelenecek olan yorumunda bunu belirtebilir ve zavallıya yardım edebilirsin.
PlayStation Camera
PS4’ün kamerası Xbox One’ın aksine kutu içeriğinde değil; ekstra olarak satın alman gerekiyor. Eskiden Move olarak bildiğimiz kameranın geliştirilmiş sürümü ve adı PlayStation Camera olarak değiştirilmiş. 60 dolar fark ödeyerek satın alabiliyorsun, iki lensi var ve bu şekilde derinliği ölçebiliyor. PlayStation Camera’yı kurduktan sonra ona yüzünü tanıtabilir ve bir sonraki seferde yüzünü göstererek hesabına giriş yapabilirsin; bir hayli pratik ve işlevsel doğrusu. Yine bu kamerayı PS4’ü sesle kontrol etmek için kullanabilirsin. Kinect’in işlevselliği yanında biraz kısıtlı kalıyor ancak ses tanıma teknolojisi iyi çalışıyor ve oyunlar arasında hızlı geçişler yapmana olanak tanıyor. Yine konuşarak oyun içi görüntüler de alabiliyorsun.
PlayStation Camera’nın yeteneklerini sergilemesi için The Playroom oyununu çalıştırmak gerekiyor. Tüm PS4’lerde önyüklü olan bu oyun, önce kameranı düzgün bir şekilde kurmanı sağlıyor (ne yazık ki o sehpayı kenara çekmen gerekecek) ve ardından üç aktiviteye erişimin oluyor. AR Hockey bu üçü arasındaki tek ‘gerçek oyun’. İki oyuncu DualShock 4’ün hareket kontrol özelliğini de kullanarak Air Hockey oynayabiliyor. Diğer oyunlar isi Asobi isimli bir robot ve AR Bots isimli minik insanları konu alıyor.
PS Vita’nın İkinci Baharı
Daha fazla harika şey mi istiyorsun? O zaman PS Vita’yı fırlatıp attığın yeri hatırlamalı ve gidip üzerindeki tozu nazikçe silmelisin. Vita’yı ev ağın üzerinden PS4’üne bağladığında yeni nesil oyunları evinin her yerinden oynayabiliyorsun. Sony, bunun için kablolu bağlantılarının ve harika bir modeminin olması gerektiğini söylüyor. Biz yine de sıradan modemimizin sunduğu kablosuz bağlantı ile Remote Play özelliğini denedik ve sorunsuz çalıştığını gördük. Tabii PS Vita ile oynadığında grafik anlamında kayıpların oluyor ancak PS4 oyunları her halükarda Vita’nın 5 inçlik ekranında harika görünüyor. Çevrimiçi oyunlarda Vita’da bastığın tuşların algılanması gecikebiliyor ancak çevrimdışı oyunlarda bunun esamesi okunmuyor; sorunsuz bir biçimde oynayabiliyorsun. Vita’nın yanlarında ve ekranında konumlandırılmış olan ekstra butonları bir hayli işe yarıyor. Üstelik bu 5 inçlik sihirli kutu, PS4’teki her şeyi neredeyse birebir sana sunuyor. Ama “ben grafiğe düşkünüm” diyorsan, Vita’yı PS4’ün için ekstra afili bir kumanda olarak da kullanabilirsin. Bunun için şu an üzerinde çalışılan ve konsol satışa çıktığında indirilmeye hazır olmasını umduğumuz 3.00 yazılım güncellemesini yapman gerekiyor.