PlayStation 4, sıkı bir oyuncunun, yeni nesil bir konsoldan isteyeceği her şeye sahip. Şık tasarımı da cabası.
PlayStation 4 daha şimdiden yeni nesil konsol savaşını kazandı diyebilir miyiz? Bu, büyük konuşmak olurdu. Ancak Microsoft’un şu ana kadar birkaç yanlış yaklaşım benimsediği de ortada. Xbox One PlayStation 4’ten daha pahalı, daha katı bir dijital haklar yönetimi var ve oyun odaklı değil. Tüm bunlar, daha geleneksel, cep dostu ve ‘açık’ olan PlayStation 4’ü daha bir çekici kılıyor; özellikle sıkı oyuncular için…
Xbox One ile PlayStation 4 arasındaki mücadele konsollar daha ortada yokken başladı; daha yıllar boyunca da sürecek. Ancak şu an, en sert çarpışmaların yaşanacağı dönemdeyiz, yani satış öncesi. Bu ana kadar aşağı yukarı tam ortada diyebildiğimiz rekabet ibresi, PR yetenekleri daha iyi olan Sony’den yana kaymaya başladı. Öyle ki, özellikle Battlefield 4 ve Call of Duty: Ghosts gibi popüler çapraz platform oyunların PlayStation 4’te Xbox One’dan daha iyi göründüğü gün yüzüne çıktı.
Lafı döndürüp dolaştırmaya gerek yok: PlayStation 4 gerçekten çok iyi. Peki, önümüzdeki yıllarda TV’nin altındaki o değerli bölüme kurulmayı hak edecek kadar mı?
Tasarım ve Yapı
Fotoğraflardakinden daha küçük ve hafif, PlayStation 4’ü nereye koyacağını bulmak konusunda sorun yaşamayacaksın. Aslına bakılırsa, boyutları bakımından PS3 Super Slim’e çok benziyor, 30 cm derinliği ise PS3 Slim kadar. Son derece az yer kaplayan bir cihaz, daha da etkileyici olan ise güç kaynağı da bu küçük cihazın içerisinde. Xbox One ise büyük ve harici bir güç kaynağı ünitesine sahip.
İlk bakışta gözüne çarpmasa da, kazınmış PS4 logosu ve -aslında çıkarılabilir sabit disk kapağı olan- parlak bölümü eşsiz tasarımına daha bir hava ve kalite katıyor.
Çok merak ettiğimiz ve önemli olan bir diğer konu ise konsolun çalışırken nasıl bir ses çıkaracağıydı. Rahatlayabilirsin, PlayStation 4 çok sessiz; hem de Ezio ile Altar’i kıskandıracak cinsten… Boşta çalışırken konsolun çıkardığı sesleri 14 cm yakınından kaydettik; yalnızca 42 dB ses yapıyor. Bu da odadaki genel gürültüden yalnızca 2 dB daha fazla demek. Oyun CD’si taktığında ise ses 51 dB’e çıkıyor. CD ilk bir çılgın attıktan sonra sakinleşiyor ve ses şiddeti 43-44 dB’e düşüyor. Karşılaştırmak gerekirse, PS3’ün en yeni sürümlerinden ve Xbox 360’dan çok daha sessiz; odada hiç ses olmadığı anlar hariç çalıştığını fark etmiyorsun bile. Etkileyici.
DualShock 4
DualShock 3 iyi görünüyordu ancak gereğinden fazla küçük ve hafif olduğu için ergonomik değidi. Ayrıca özellikle FPS ve yarış oyunlarında işine yarayacak olan çıkıntılı üst tuşlardan (L2, R2) yoksundu. Neyse ki DualShock 4 ergonomi devrimine uğramış ve her açıdan bir öncekinden çok daha iyi.
Ağırlığı biraz artmış, çok az diyebileceğimiz kadar büyümüş, tutma yerleri ise DualShock 3’ten daha dik ve oval. L2 ve R2’nin yüzeyi iyileştirilmiş ve bu tuşlar tetiğe benzer şekilde çıkıntılara sahip. Bu değişimlerin her biri aslında küçük güncellemeler, ancak bir araya geldiklerinde ortaya çok daha iyi bir DualShock deneyimi çıkıyor ve DualShock 4 Xbox One’ın kumandasına yakışır bir rakip oluyor.
Küçük değişiklikler kategorisinin üyelerinden biri de, şarj ve senkronizasyon soketinde miniUSB’den microUSB’ye geçilmesi. Ayrıca biri PS tuşunun altında ve diğeri ise kumandanın alt bölümünde olmak üzere iki yeni yuva eklenmiş. İlki kablolu mikrofonlu kulaklık bağlamak için, üzerinde ‘EXT’ etiketi olan diğerinin ne işe yaradığı ise Sony tarafından gizli tutuluyor. Gizemi severiz ancak bu yuvanın QWERTY klavye için olduğu ortaya çıkarsa keyfimiz kaçar doğrusu.
DualShock 4 beraberinde ayrılık getiriyor… Yıllardır hayatımızda olan ‘Start’ ve ‘Select’ tuşları yerlerini ‘Share’ ve ‘Option’a bırakıyor. Share tuşu PlayStation 4’ün otomatik olarak kaydettiği oyun görüntülerini paylaşıyor, Option ise Start gibi oyunu durdurmanın yanı sıra daha fazla bilgi ve ayar seçeneği sunuyor.
Bu iki yeni tuş, DualShock 4’ün en büyük yeniliğinin yanında devede kulak kalıyor: Tıklanabilir, çoklu dokunuşları algılayabilen bir dokunmatik yüzey. Ancak gel gör ki, bu dokunmatik yüzeyinin kullanışlılığına tav olduk diyemeyiz. PlayStation 4’ün menülerindeyken hiçbir işe yaramıyor ve yalnızca geliştirici özel olarak oyuna entegre ettiğinde kullanılabiliyor. Şu an için, Killzone’daki OWL robotunu yönetirken ve artırılmış gerçeklik oyunu The Playroom’u oynarken bu dokunmatik yüzeyin kullanılabileceğini biliyoruz. Oyun geliştiricileri muhtemelen dokunmatik yüzeyin kullanımı ile ilgili parlak fikirlerle karşımıza çıkacaklardır. Ancak şu an için pek cezbedici, akıl çelen bir hali yok.
Dokunmatik yüzeyde olduğu gibi, kumandanın tepe bölümündeki ışıktan da pek etkilenmedik. Evet, PlayStation Camera’nın kumandayı takip etmesini kolaylaştırıyor ve afili görünüyor. Ancak oyuncu ile yanıp sönerek ve renk değiştirerek etkileşime geçeceği fikri işin temelini çürütüyor; zira DualShock ile oynarken tutuş şekli itibariyle bu ışığı görmek çok zor.
Bunları normalde sorun etmezdik ancak, söz konusu ışık barı ve dokunmatik yüzey yüksek teknoloji ürünü parçalar ve bir DualShock 4 daha almak istediğinde 59 dolar fiyat etiketiyle karşılaşmana sebep olacaklar. Biz şu an için bu paraya değeceğine ikna olamadık. Öte yandan PlayStation 4’ün 1399 TL’lik fiyatına dahil olan mono kulaklık-mikrofon seti böyle. Son derece ucuz hissi veren bir çift kulaklığa sahip ancak bu kulaklık konuşmaları kulağına düzgün bir şekilde iletiyor. Son olarak rakiplerine ‘atar’ yapmana ve PlayStation 4 ile konuşarak etkileşime geçmene olanak tanıyan bir mikrofonu var. DualShock 4’teki kulaklık yuvasının bir ekstrası var; herhangi bir kulaklığı buraya takıp oyun oynayabiliyor ya da Blu-ray izleyebilirsin.
Hareket kontrolü en nihayetinde ve sürpriz olmayan bir şekilde DualShock 4’te iyileştirilmiş. Eskisinden çok daha başarılı hale gelmiş, PS3’te Flower oynadıysan, oyunun PlayStation 4 sürümünü ücretsiz indir ve dene; bariz farkı göreceksin. Çok daha duyarlı, hassas ve düzgün çalışıyor. Hareket kontrolü o kadar iyileştirilmiş ki, artık PlayStation menülerinde yazı yazmak için dahi kullanabiliyorsun. Kumandadan çok daha hızlı yazabiliyorsun.
Sonuç olarak, DualShock 4’ün yeni özelliklerinden her birine hayran kaldık diyemeyiz. Ancak kumandanın genel kalitesi hoşumuza gitti. Ayrıca Microsoft’un bu yeni özellikleri Xbox One’ın kumandasına koyma zahmetine girmediğini de unutmamak gerek.