Edward Snowden devletlere ders olacak

edward snowden

Yönetim ve teknoloji danışmanlığı hizmeti veren ABD kökenli şirket Booz Allen Hamilton, geçen yılın sonunda Abu Dabi’de ofis açarak Orta Doğu’ya açıldı. HAVELSAN ile gelişmiş ortaklık sözleşmesi imzalayarak Türkiye pazarına da giren şirketin Başkan Yardımcısı Terry Thompson ile uzmanlık alanı siber güvenlik, siber savaşlar ve şirketin eski çalışanı Edward Snowden üzerine konuştuk.

Seneye 100. yılını kutlayacak şirket, başlıca ABD Federal Hükümeti ile çalışıyor. 24 bin çalışanı olan şirketin çalışanlarının büyük bölümünü eski istihbaratçılar ve askerler oluştururken, 2012 yılındaki cirosu 5,5 milyar dolar düzeyinde. Güvenlik ve savunma alanında kendine yeni açıldığı Orta Doğu’da ortaklar arayan Booz Allen Hamilton, haziranda HAVELSAN ile gelişmiş ortaklık sözleşmesi imzalayarak yakıt, ulaşım, altyapı hizmetleri sunan firmalara ulaşabilmek istiyor.

%75’i hack’lendiğini anlamıyor

Thompson, hacker’ların sistem açıklarından faydalandığını ancak kurulan yeni altyapıların bu açıkları sürekli test ederek bulabildiğini kaydetti. Şirketlerin dörtte üçünün hack’lendiğini anlamadığını, bunun bir başkası tarafından bildirilene kadar anlaşılamadığını söyleyen Thompson, proaktif savunmanın önemini vurguladı.

Siber suçların zararı 110 milyar dolar

THOMPSON, siber savunmanın sürekli geliştirilmesi için 150 noktadan test yapabildiklerini son olarak Cyber4Sight adlı patentli teknolojileri ile tehditleri önceden tahmin eden bir sistem kullandıklarını ekliyor. Siber suçların yılda 110 milyar dolar zarar ortaya çıkardığını belirten Thompson, Siber Güvenlik Konvansiyonu’nu imzalayan ülkelerin bilgi alışverişinde bulunmalarının faydasının altını çiziyor.

“Hepimiz ona çok öfkeliyiz”

Kendisi de Donanma ve NSA (ABD Ulusal Güvenlik Ajansı)’dan emekli olan Thompson, Booz Allen Hamilton’dan kovulan ve ABD’nin gizli belgelerini ifşa eden Edward Snowden için şöyle konuştu: “Şirketimizin 5 kişisel 5 profesyonel değeri vardır. Snowden bunların hiçbirisine sahip değildi. Kendini gerçekleri açıklayan bir kahraman gibi gösteriyor ama yaptığı şey düpedüz casusluktur. Ona karşı öfkeliyim, şirketin genel bakışı da bu şekilde. Bu belgelere sistem yöneticisi olduğu için ulaşabildi. Demek ki, artık teknoloji dünyasında sistem yöneticisi de dahil tüm erişim haklarının daha fazla kısıtlanması gerekiyor. Bundan sonra da şirketler de devletleri bu konuda örnek alarak daha az kişiyi yetkilendirecekler ve bu insanları daha zorlu bir seçime tâbî tutacaklar.”

İlgili Yazılar