Akıllı telefonların ekran malzemesi Gorilla Glass’tan üç kat daha dayanıklı olan safir olursa, çizilme ve kırılma problemi büyük ölçüde ortadan kalkacak
Uzun süreler boyunca mavi renkteki safir mücevherleri süsledi. Artık labaratuvarlarda saydam safir üretilerek akıllı telefon ekranlarında kullanılabiliyor.
Dünyanın en sert ikinci maddesi olan safirin kristali, alüminyum ve oksijen atomlarından oluştuğu için Gorilla Glass’tan bile daha dayanıklı.
Gorilla Glass’tan üç kat daha sert
MIT Review Dergisi’nin yayınladığı rapora göre, sert sentetik kristalden oluşan ekranlar kısa süre sonra akıllı cihazlarda karşımıza çıkacaklar. Rapora göre Gorilla Glass ekran üreticiye ürün başına 3 dolar maliyet getirirken, safir ekran 30 dolar maliyet anlamına gelecek.
Bu, safir ekranlı telefonun fiyatını biraz yükseltse de, kalitesini de benzersiz bir oranda artıracak. Zaten Corning şirketine ait Gorilla Glass da bu yüzden 1 milyar adet satarak pazarın hakimiyetini ele geçirmiş durumda. Buna karşın, safirin Gorilla Glass’tan üç kat daha sert olduğu düşünülünce, MIT Review’in bazı üreticilerin bu geçişi yapabileceği yorumuna hak vermemek elde değil.
iPhone kameraları safire emanet
Şu anda Apple gibi birkaç firma, az miktarda safir cam ile akıllı telefonlarındaki kamera merceğini koruyorlar.
Fransız pazar araştırma firması Yole Développement analisti Eric Virey, bir röportajda safir fiyatlarının 2013 yılında üreticilerin geçiş yapmasıyla ürün başına 20 dolara düşebileceğini söyledi. Corning sözcüsü Daniel Collins ise safir kullanılan telefonların pazarı kendi ürününden daha iyi şekilde kapsayamayacağını açıkladı ve sözlerine şöyle devam etti: “Gerçek camdan daha iyi bir genel performans sağlayıp sağlamayacağı belirgin değil. Safir ciddi olarak kitlelere ulaştırılmadan önce mâliyet ve ürün ağırlığı gibi faktörler de ciddi birer değerlendirmeden geçecektir.”