Stuff

Satürn yeni bir uydu doğuruyor

Cassini uzay aracının gönderdiği siyah beyaz bir fotoğraf, Satürn’ün halkalarının birinde yeni bir cismin oluştuğunu gözler önüne serdi.

Peggy adı verilen cisim, açık renkli bir çıkıntı formunda. Satürn’ün kendine yeni bir ay doğurduğu şeklinde yorumlanan cisimle ilgili konuşan NASA’dan Linda Spilker: “Minik bir ayın doğuşuna tanıklık etmek heyecan verici, beklenmedik bir olay” diyor.

Yaklaşık bir kilometre çapında ve tamamen buzdan oluştuğu tahmin edilen Peggy’nin gelişimi,  NASA tarafından izleniyor. Londra’daki Queen Mary üniversitesi araştırmacılarından profesör Carl Murray, bu denli bir gözlemin insanlık için ilk olduğunun altını çiziyor.

“Tek bildiğimiz, orada bir şey olduğu.” diyen Murray, “Takip edebildiğimiz ise halkalardaki bir cismin etrafındaki parçacıklar üzerinde etkide bulunarak, halkalarda bir bozukluğa yol açması.” şeklinde devam ediyor.

Peggy’nin işi zor

Prof. Murray, yüzde 90’ı su buzundan oluşan halkaların, Satürn’e yeni uydular kazandırabileceğini öngörüyor fakat halkalar içerisindeki bir yörüngeye oturursa Peggy’nin buz parçalarıyla çarpışarak yol olma ihtimali bulunuyor.

Peggy’nin bir diğer şansı ise halkalardan dışarı çıkmak. Ancak bu durumda çok daha büyük olan uydulardan hiçbirine çarpmamak zorunda; aksi halde yine yok olacak. Bebek uydu Peggy’nin önünde zor bir yol var. Eğer bir şekilde halkaların dışına çıkabilirse, küçük boyutu nedeniyle izlenmesi imkansız hale gelecek.

Cassini uzay aracı 2016’da Satürn’ün en dışındaki A halkasından detaylı görüntüler sunabilecek bir konumda olacak ve büyük bir ihtimalle, Peggy’nin akıbetini yine Cassini’nin Dünya’ya gönderdiği fotoğraflardan öğreneceğiz.