Instagram, WhatsApp derken sıra sanal gerçekliğe geldi. Facebook, ünlü sanal gerçeklik cihazı Rift’in yapımcısı Oculus satın almasını tamamladı.
Sanal gerçeklik teknolojisi üzerinde çalışan Oculus’un Facebook’a maliyeti ise 2 milyar dolar oldu.
Facebook, Oculus’u satın almak için 400 bin dolar nakit, 1,6 milyon değerinde de Facebook hissesi ödedi.
2012 yılında Oculus şirketi tarafından Kickstarter’da kitle fonlatılan sanal gerçeklik gözlüğü Rift, 75.000‘den fazla sipariş aldı. Şirket, geçen hafta kendi geliştirici kitinin ikinci neslinin gönderimine başladı.
Facebook Oculus’u neden satın aldı?
Facebook şu an çok zengin ve güçlü olsa da, tarih bir dönemin en iyilerinin nasıl adım adım çöktüğünü ve kepenk kapattığına dair örneklerle dolu. Facebook’un başka şirketlerle yaptığı anlaşmalar ve işbirlikleri, firmanın çıkmaz sokağa girme şansını azaltarak, sürekli büyüyebilmesine olanak tanıyor.
Zuckerberg satın almanın hemen ardından, Facebook ile Oculus Rift’in hangi konularda birlikte çalışabileceğine dair fikirlerini açıkladı. Değindiği ilk konular sanal gerçeklik ile toplantılar gerçekleştirme ve spor etkinliklerine katılma gibi yeni imkanlardı.
Oyun oynama deneyimini kişisellikten uzak ve soğuk bir eylem olarak gören milyonlarca kişiyi oyun dünyasına kazandıracak bir gelişmeden bahsediyoruz. Kulağa biraz zorlama gelebilir ancak, Zuckerberg’ün gözünü bu projeye çevirdiği ve oyun oynama deneyimini külliyen değiştirme niyetinde olduğunu açık.
Mark Zuckerberg, Oculus Rift’e verdiği önemi bloguna yazdığı yazıda şöyle ifade ediyor: “Sanal gerçeklik bir zamanlar bilim kurgunun hayaliydi. Kaldı ki internet de bir zamanlar hayaldi ve bilgisayarlar, akıllı telefonlar da öyleydi…”
Oculus CEO Brandan Iribe ise “Mark ve Facebook ekibi ile en iyi sanal gerçeklik platformunu dünyaya sunmak için çalışmaktan heyecan duyuyoruz” dedi.