Stuff

Samsung Galaxy S5

Yüksek popülarite yüksek beklentileri de beraberinde getirir. Peki Galaxy S5 bu beklentileri karşılayabiliyor mu? 

Galaxy S5 satın aldığında, daha kutusunu açmadan ne aldığını biliyorsun. Çünkü bu, 2014 yılının en iyi telefonlarından biri. Büyük ve parlak bir ekran, güçlü donanım ve başarılı bir kamera… Tüm büyük akıllı telefon üreticileri bu konulara dikkat ediyor. Etmeli de zaten. Sonra da her yıl en üst seviye modellerini bir daha yeniliyorlar. Tüm üreticilerin çok iyi donanımlar sunduğu bir modeli var. Bu yüzden bundan böyle seni çeken detaylardaki incelikler olacak. Artık en iyiler arasından en iyiyi seçmek için kağıt üzerindeki özelliklere değil bir telefonu kullanışlı kılacak özelliklere bakmalısın. Yani sahip olduğun telefon, beraber vakit geçirmekten hoşlandığın iyi bir arkadaş mı, yoksa sadece bir araç mı? Peki Galaxy S5 bu kategorilerden hangisine girer?

1. Tasarım

Sana açık konuşuyoruz: Samsung’un tasarımları artık HTC gibi rakiplerinin de gerisinde. Galaxy S5 arayı biraz kapatmış olabilir ama hâlâ yetişebilmiş değil. Arka kapaktaki metal görünüm ve tırtıklı yüzey S5’in elde tutması en kolay Galaxy modeli olmasını sağlıyor. Yine de, spiker gibi söylemek gerekirse, hâlâ yeterince klas değil.

2. Ekran

Samsung, Galaxy S5’in ekranını sadece 0.1 inç büyütmüş ama ekranın parlaklığı, renk zenginliği ve dar açılardan görünebilirliği çok daha iyi. Üstelik artık farklı ihtiyaçlar için kendini otomatik olarak ayarlıyor. Ana ekranda renkler, kontrastın suyunu çıkarırcasına parlak ve canlı ama film izlerken, daha doğal renklere geçiş yapılıyor.

3. Güç

Snapdragon 801 şu anda dünya üzerindeki en hızlı mobil işlemci. Samsung, sadece bunu alıp Galaxy S5’e koymakla yetinmemiş; yazılım tarafında da akıcılığı sağlamak için birçok şey yapılmış. Galaxy S5, bu evrenin en akıcı Android deneyimini sunuyor. Arayüz hâlâ HTC’nin biraz gerisinde ama artık aradaki fark çok daha az.

4. Kamera

16 milyon piksel bir telefon kamerası için oldukça yüksek bir çözünürlük. Galaxy S5’in fotoğraflarında detaylar oldukça iyi. Otomatik odaklanma da süper hızlı hale gelmiş fakat ortamdaki ışık azaldığı zaman, kamera zorlanmaya başlıyor. Gece Modu özelliğinin çıkarılmış olması sence de garip değil mi? 4K video çekebilmesi de güzel.

5. Seç ve Karıştır

Samsung’un TouchWiz arayüzü eskiden biraz karman çormandı ama S5 ile biraz toparlamışlar ve Samsung’un kendi geliştirdiği tüm uygulamalar Galaxy Gifts ve Galaxy Essentials bölümlerinde toplanmış. Buradan istediğin uygulamaları seçip, yerleştirebilirsin. Halen uğraşman gereken çok fazla ayar var ama kesinlikle ileri yönde bir adım

Bir Andorid’e dokunmak

Galaxy S5; parmak izi okuyucu, parmaktan kalp ritmi ölçme, fotoğraf çektikten sonra odak değiştirme gibi özelliklerle parmaklarının ucu için birçok yenilik sunuyor.

Parmak güvenlik

Galaxy S5’te parmak izini kullanarak tuş kilidini açabilir, Samsung uygulamaları içinde ödeme yapabilir, PayPal transferlerine onay verebilir ve kilitli dosyalara erişebilirsin.

Parmak sağlık

S Health uygulaması kalp ritmini ölçebiliyor. Arka kameranın altındaki LED’e parmağını koyarsan, S5 nabzını takip etmeye başlıyor. Ölçümler isabetli ama bu bir akıllı saat değil.

Odağı değiştir

M8 gibi Galaxy S5 de Lytro benzeri odak değiştirme numarasını yapabiliyor. Fotoğrafı çektikten sonra istediğin bir noktaya dokun ve odak değişsin. M8 bu işi daha iyi yapıyor.

Blinkfeed? Peh!

Galaxy S5, kendi Blinkfeed’ini geliştirmiş ve adına da My Magazine demiş. RSS takip etmemesi ve takvimden bir haberdar olmasını ayıpladık açıkçası.

Teknik

● İS Android 4.4.2 ● Ekran 5,1 inç, 1920×1200, 432 ppi ● İşlemci 2,5 GHz Qualcomm Snapdragon 801
● Bellek 2 GB ● Depolama 16/32 GB (128 GB’a kadar SD kart) ● Bağlantılar USB 3.0, Bluetooth, Wi-Fi, 3G/4G, NFC ● Kamera 16 MP, 30fps 4K video, 2 MP, 1080p (ön) ● Pil 2800 mAh ● Boyutlar 142×72,5×8,1 mm, 145 g ● Fiyat 2199 TL / samsung.com/tr