Stuff

SağlıkMetre diyabet kontrolünde başarılı oldu

Turkcell’in, 2012 yılında geliştirdiği ve İstanbul Üniversitesi (İÜ) iş birliği ile denemelerine başlanan “SağlıkMetre” çözümünün, ilk etapta İÜ İstanbul Tıp Fakültesi’nde tedavi gören 100 diyabet hastası üzerinde test edilen araştırma sonuçları açıklandı.

Toplantıya Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, İÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recep Güloğlu, İÜ İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Akif Karan ve İÜ İstanbul Tıp Fakültesi Endokrin Bölümü Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İlhan Satman katıldı.

Toplantıda verilen bilgilere göre, proje kapsamında, Turkcell tarafından geliştirilen SağlıkMetre cihazı ile Tıp Fakültesinde diyabet hastalığıyla mücadele eden 100 kronik hastanın önemli tıbbi ölçüm verileri 7 gün 24 saat esasıyla uzaktan takip edildi ve kayıt altına alındı.

Halen devam eden projenin çalışma grubunda yer alan hastalarda, tedaviye uyum, yüzde 25 oranında arttı. Hastaların açlık kan şekeri ortalaması yüzde 16 oranında düşerken, HbA1c adı verilen son üç aylık kan şekeri kontrol parametresi de başlangıç değerine göre yüzde 9 oranında azaldı.

Sağlık Metre kullanılan grupta, diyabeti kontrol altında olan hastaların oranı ilk 3 ayda yüzde 41 olurken, SağlıkMetre kullanmayan grupta bu oran yüzde 38 oldu.

İkinci üç ayda ise SağlıkMetre kullanılan hastalarda kontrol altına alma oranı yüzde 37’ye ulaşırken, kullanılmayan grupta kontrol altına alınma oranı yüzde 26 olarak gerçekleşti. Böylece, Turkcell SağlıkMetre ile takip edilen hastalardaki diyabet kontrol başarısı yüzde 41’e ulaştı.

Araştırmanın sonuçlarına ilişkin sunulan bilgilerde şöyle denildi:

“SağlıkMetre ile projeye katılan hastaların tedaviye uyumun artması ile HbA1c değerlerinde yüzde 9’a varan oranda düşüş sağlandı. SağlıkMetre ile projeye katılan hastaların Açlık Kan Şekeri (AKG) düzeyleri 27 mg/dl azalırken, diğer hastaların kan şekerlerinin 14.4mg/dl arttığı gözlemlendi. Ayrıca, projede SağlıkMetre kullanan hastaların büyük ve küçük tansiyon, kan yağları değişimleri olumlu olarak azaldı. SağlıkMetre ile projeye katılan hastaların, kilo artışı, diğer hastalara göre çok daha az kilo aldılar.”

Proje, sağlık bakanlığı himayesinde, 19 Avrupa ülkesinin katılımı ile gerçekleştirilen “Kronik Hastalıklarda Sürdürülebilir Sağlık için Çözüm Arayışı” toplantılarında, İstanbul Üniversitesi tarafından sunuldu ve kabul gördü.

Turkcell SağlıkMetre cihazı, kronik hastaların her yerde 7/24 doktor kontrolü altında tutulabilmesini sağlıyor. Cihaz, diyabet dışında aritmi, tansiyon, astım ve KOAH için de kullanılabiliyor.

Turkcell SağlıkMetre, İÜ İstanbul Tıp Fakültesi ile yapılan çalışmada, klinik faydasını ispat etmesi ile bireysel kullanıma da açıldı. SağlıkMetre’ye, 24 saat medikal destek merkezi hizmeti de dahil olmak üzere ayda 49 lira ödeyerek sahip olmak mümkün olacak.

“Diyabetin Türkiye’ye yıllık maliyeti 13 milyar lira”

Toplantıda konuşan Üniversite Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recep Güloğlu, Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye’de yaklaşık 22 milyon kişinin bir veya birden fazla kronik hastalık taşıdığını ve Türkiye’de hasta sayısı 8 milyona ulaşan diyabetin yıllık maliyetinin 13 milyar lirayı bulduğunu söyledi.

Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv de, Turkcell SağlıkMetre’nin milyonlarca kronik hastanın hayatına dokunacak bir inovasyon olduğunu vurgulayarak, “SağlıkMetre”yi hayata geçirmekten duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Ciliv şunları kaydetti: “Turkcell’de daima, ‘İşimiz teknoloji, ama esas işimiz insan’ diyoruz. Takım olarak kendimize en çok sorduğumuz soru ‘İnovasyonu, teknolojimizi kullanarak insan hayatına nasıl daha fazla değer katabiliriz, müşterilerimizin hayatlarını nasıl kolaylaştırabiliriz?’ Biz inovasyonu, yeni bir fikrin toplumsal ve ekonomik faydaya dönüşmesi olarak görüyoruz. Turkcell mühendislerinin imzasını taşıyan SağlıkMetre tam da bu açıdan önemli bir çözüm.”

SağlıkMetre’nin gerek hastaların yaşam kalitesine olumlu etkisi, gerekse sosyal güvenlik sistemindeki yükü azaltma potansiyeli ve bakım ve diğer operasyonel maliyetlerin düşürülmesi açısından ciddi katkılar sunduğuna işaret eden Ciliv, “Bu başarının ülkemizin köklü bilim yuvalarından biri olan İstanbul Üniversitesi’nde kanıtlanmış olması ise bize büyük gurur verdi. SağlıkMetre Turkcell için ilk basamaktı. Bundan sonra da Turkcell’in teknolojisi gerek sağlık gerekse sağlıklı yaşam alanlarında insanımıza fayda sağlamak için çalışmaya devam edecek” diye konuştu.

Fakültenin Endokrin Bölümü Bilim Dalı Başkanı ve SağlıkMetre projesinin koordinatörü Prof. Dr. İlhan Satman da araştırma kapsamında 1 yıl süreyle toplam 200 diyabet hastasını takip ettiklerini, bu hastalardan 100’ünün takibini Turkcell SağlıkMetre’yi kullanarak gerçekleştirdiklerini anlattı.

Satman şöyle devam etti: “Çalışma kapsamında elde ettiğimiz ilk sonuçlara göre, SağlıkMetre kullanımının kan şekeri, tansiyon değerleri ve kan yağları üzerine olumlu etkileri görülmüştür. Bu araştırma, gelişen teknolojinin desteği ile hasta verilerinin anlık olarak takip edilmesi ve değerlendirilmesi sayesinde yeni veya ilave ilaç tedavisine gerek kalmaksızın, mevcut tedavi koşullarında, kan şekerlerinin kontrol altına alınmasında ve hastaların tedaviye daha iyi cevap verebilmelerinde çok başarılı sonuçlar alınabildiğini göstermiştir. Proje, hasta verilerinin anlık olarak takip edilmesinden araştırma dizaynına kadar açıklanmış sonuçları ile birlikte incelendiğinde alanında bilinen ilk çalışmalardan biri olma özelliğine sahiptir.”

Prof. Dr. Satman’nın Türkiye’deki ve dünyadaki diyabet hastalığı verilerine ilişkin verdiği bilgilere göre, Türkiye’de yaşayan her üç kişiden birisi en az bir kronik hastalıkla yaşıyor, kronik hasta sayısının 20 yıl içerisinde iki katına çıkacağı öngörülüyor.

“Turkcell SağlıkMetre”

Verilen bilgiye göre, Turkcell SağlıkMetre cihazı, hem insan sağlığını hem de sebep olduğu yüksek maliyet ile sağlık ekonomisini tehdit eden 5 farklı kronik hastalığı (diyabet, aritmi, tansiyon, astım ve KOAH), en son teknoloji ve maksimum kullanım kolaylığı ile takip edebilmeyi sağlıyor.

Turkcell Teknoloji mühendisleri tarafından tamamen yerli kaynaklarla geliştirilen Turkcell SağlıkMetre, içerisindeki SIM kart sayesinde, her yaştan kronik hastanın zamandan ve mekandan bağımsız olarak yaptığı ölçümleri tek bir tuşa basarak doktoruna otomatik olarak iletmesine imkan tanıyor, gerektiğinde hastaya ölçüm yapmasını hatırlatıyor.

Bu sayede hasta için takip defteri tutmak, bu defteri her muayenede doktoruna götürmek ya da ölçüm yapmayı unutmak gibi sorunlar ortadan kalkıyor. Yakın takip sayesinde çok daha etkin bir tedavi alabiliyor. SağlıkMetre aynı zamanda, iki ayrı hastanın tek bir cihaz üzerinde takip edilebildiği dünyadaki ilk uçtan uca uzaktan sağlık yönetim çözümlerinden biri olma özelliğine sahip.

Hasta yakınları, hastalarının tüm ölçümlerini uzaktan takip edebiliyor, sağlık verilerinde bir bozulma gözlemlendiğinde ya da ölçüm yapılmadığı durumlarda cep telefonlarına SMS ile alarm alabiliyorlar. Bu sistem sadece yaşlı ebeveynleri olan hastalar için değil, aynı zamanda Tip-1 diyabetli çocukları olan anne babalar tarafından da beğeniliyor.

Hekimler ise hastalarından gelen ölçüm değerlerini internet tabanlı Sağlık Takip Sistemi üzerinden izleyerek, tedavi programlarını proaktif bir şekilde değiştirebiliyorlar. Eğer dilerlerse, ölçümleri hasta bazında cep telefonlarına SMS olarak da alabiliyorlar.

Turkcell SağlıkMetre ile hastanın bakım ve yaşam kalitesinin artırılması, doktor ile hasta arasında bakım ve takip sürekliliğinin sağlanması, daha fazla hastaya daha kaliteli hizmet sunulması, komplikasyonların engellenmesi, verimliliğin artırılması ve sağlık sektöründe maliyetlerin azaltılması hedefleniyor.

Turkcell SağlıkMetre cihazı, bundan böyle dileyen tüm kronik hastaların hizmetine sunulacak. SağlıkMetre’ye, 1 yıllık data paketi dahil olmak üzere ayda 49 lira ödeyerek sahip olmak mümkün olacak. Cihazı edinen hastalara aynı zamanda 24 saat ücretsiz medikal destek merkezi hizmeti veriliyor.