Stuff

One M9 hakkında bilmeniz gereken her şey

HTC One M8, “en iyi 10 akıllı telefon” kategorimizin vazgeçilmezlerinden olmuştu. Onun yerine geçecek olan One M9’u masaya yatırdık ve hakkında bilmeniz gerekenleri sıraladık.

 

Tasarım

HTC One M9 tanıtıldığında gelen ilk tepki, yerini aldığı One M8’e çok benzediği yönünde oldu. Buna karşın telefonun arka kısmında One M8’e göre daha kıvrımlı hatların kullanıldığı göze çarpıyor.

Bir diğer farklılık ise çift renk tonuna sahip kasa. Önü ve arkasının gümüş, yan kısımları altın renkli olan modelin ağırlıklı olarak karşımıza çıkması bekleniyor. Bu renk kombinasyonu dışında altın-altın ve kurşun gri olmak üzere iki farklı renk alternatifi de mevcut.

HTC’nin en büyük rakibi olan Samsung Galaxy S6’da cam ve metal kullanıldı. Bu sayede Galaxy S6 daha ince fakat HTC’de kulanılan metal kasanın verdiği his daha etkileyici.

 

Ses sistemi

İlk tanıtılan HTC One’da karşımıza çıkan BoomSound hoparlör sistemi akıllı telefonlarda ses kalitesi için referans noktası olarak alınıyordu. Bu başarılı hoparlör sistemi HTC One M9’un ön yüzünde yer alıyor.

Samsung Galaxy S6’nın ses kalitesi açısından HTC’ye yaklaşmak için çok çalıştığını biliyoruz. Fakat HTC’nin BoomSound hoparlörlerinin hala gerisinde kalıyor. BoomSound hoparlörlerin en büyük artısı ses kalitesi. Diğer telefonların ses sistemlerine nazaran çıkış gücü olarak belki daha düşük kalabilir fakat verdiği ses kalitesi bu açığı rahatlıkla kapatıyor. Ayrıca bu hoparlörlerin telefonun ön yüzeyinde olması ses kaybını minimize ediyor.

 

Ekran

HTC, 2015 akıllı telefonlar rekabetine geçtiğimiz yıl kullandığı Full HD ekranla katılıyor. Geçtiğimiz yıl LG’nin G3’te QHD ekrana geçmesinden sonra Samsung da bu savaşa QHD ekranla ekranla katılıyor.

One M9’da 5 inçlik ekran kullanılıyor. Bu ekran boyutu sayesinde ekranın düşük çözünürlüğü aslında çok fark edilmiyor. Ayrıca piksel yoğunluğuna baktığımızda 441ppi gibi yüksek bir değer karşımıza çıkıyor. Ekran boyutu ve piksel yoğunluğu sayesinde rakipleri Galaxy S6 ve G4’ün ekranları karşısında çok eski hissettirmeyecektir.

HTC One M9’un ekranını incelediğimizde renklerin doğal olması, izleme açısının çok geniş olması ve yüksek kontrast oranı beğenileri topluyor. Ekran boyutunun yeterli gelip gelmeyeceği sizin kullanımınızla alakalı. Eğer telefonla geçirdiğiniz sürenin %50’sinden fazlasında video izliyorsanız size tavsiyemiz 5.5 inç veya üstü ekrana sahip olan modelleri tercih etmeniz. Eğer video izlerken geçirdiğiniz süre az ise kullanışlılık açısından 5 inç gayet yeterli gelecektir.

 

Yazılım

HTC One M9’da Android 5.0 Lollipop‘a HTC’nin arayüzü olan Sense eşlik ediyor. Ufak tefek değişiklikler olmasına rağmen Sense eski HTC kullanıcılarına çok tanıdık gelecektir. Bu arayüz sayesinde kullanıcılar telefonlarını kişiselleştirme konusunda geniş alternatiflere sahip.

 

Performans

HTC One M9’da Snapdragon 810 işlemci ve 3 GB Ram kullanılıyor. Kullanılan 8 çekirdekli işlemci sayesinde One M9 gayet yeterli bir performans sergiliyor.

One M9’un GeekBench 3 skoruna baktığımızda 4200 puan aldığını görüyoruz. Bu puana göre geçtiğimiz yıl satılan telefonların gösterdiği performanstan %20-%30 daha yüksek performans sergiliyor. Fakat en önemli rakibi olan Samsung S6’da kullanılan Exynos işlemcinin performansı Snapdragon 810 işlemciden daha yüksek.

İnternette HTC One M9’un çok fazla ısındığı dedikoduları çıktı. Bazı kullanıcılar internette dolaşırken veya maillerini kontrol ederken bile telefonun çok ısındığını iddia etmişlerdi. One M9’u çok zorladığımızda telefonun ısındığı fark ediliyor. Fakat bu ısınma kullanımınızı engelleyecek kadar yüksek değil. Yaklaşık 20 defa GeekBench 3 testi yapmamıza rağmen herhangi bir takılma ortaya çıkmadı. Snapdragon 810 işlemci görevini başarılı şekilde yerine getiriyor.

 

Batarya

HTC One M9’da 2850 mAh değerinde bir batarya kullanılıyor. Bu batarya kullanım tarzınıza göre bir buçuk gün yetecek kullanım ömrü sunuyor. Aralıksız video izleme testine soktuğumuzda ise 9-9,5 saatlik bir değer elde ettik. Aynı testi yaptığımız Sony Xperia Z3 ile yaklaşık 14 saatlik süreye ulaşmıştık.

One M9’da bulunan Power Saver modu sayesinde telefonun bataryası daha verimli kullanılabiliyor. Bu mod, ekran ve işlemciye müdahale ederek bataryanın ömrünü uzatıyor. Bir diğer mod olan Extreme Power Saving ise One M9’u minimum performansta kullanmanızı sağlıyor. Bu modu batarya ömrünün kritik olduğu dönemde kullanmanızı tavsiye ediyoruz.

 

Ön kamera

HTC Son iki One serisinde UltraPixel kamera kullanmıştı ve bu 4 MP gibi düşük değere sahip olması göze çarpıyordu. Fakat UltraPixel kameranın en büyük artısı düşük ışıkta gösterdiği performanstı.

HTC gelen eleştiriler üzerine UltraPixel kamerayı One M9’un arka kamerası olarak kullanmadı. UltraPixel kamera bu sefer ön yüzde karşımıza çıkıyor. Özellikle düşük ışıkta gösterdiği performans One M9’un ön yüzünde de sürüyor. Gece kulüpleri gibi düşük ışık olan yerlerde selfie’lerinizi çekip daha rahat paylaşabileceksiniz.

 

Arka kamera

HTC One M9’un M8’e göre en büyük değişikliği kamerası diyebiliriz. One M9’da 20.7 MP kamera kullanılıyor. Bu kameranın diyafram açıklığı ise f/2.0. Rakipleri ile karşılaştırdığımızda diyafram açıklığı özellikle G4’ün gerisinde kalıyor.

One M9’un kamerasıyla yaptığımız çekimlerde iyi ışık altında yeterli performans verdiğini gördük. Kameranın 20.7 MP’ye yükselmesi sayesinde detayları daha rahat görüntüleme imkanı sunuyor fakat düşük ışık altında istenileni veremiyor. Yeni kamera, UltraPixel kameradaki düşük ışık performansını yakalayamıyor.

 

Karar

HTC One M9’un, 2015’in akıllı telefon rekabetinde önemli bir oyuncu olacağı kesin. Abisi One M8 gibi onu da çok beğendik.

Genel olarak değerlendirdiğimizde gayet başarılı olan One M9, teknolojik açıdan yerini aldığı One M8’e fark yaratamıyor. Bu yüzden rakipleri Samsung Galaxy S6 ve LG G4’ün gerisinde kalıyor.