ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), gelecekte Mars’a yapılacak yolculuklarda kullanılması için geliştirdiği uçan daireyi denedi.
Mars’a insan taşıması için geliştirilen uçan daire, büyük bir balonla atmosfere taşındı. Aracın yavaşlaması ve sorunsuz bir iniş yapması için icat edilen yeni bir tür paraşüt ve şişilebilir hız kesici Kevlar halkalar test edildi.
Hawaii’de gerçekleştirilen deneme uçuşu, paraşütün tam açılmaması dışında başarıyla tamamlandı. NASA, paraşüt sorunu dışında, uzay aracının ve tüm bileşenlerinin sorunsuz çalıştığını ve deney ile birlikte araca daha fazla ağırlık konulması gerektiğini gördüklerini belirtti.
Testler 1,5 ton ağırlık sınırı için gerçekleştirildi. Araç insanları Mars’a götürürken, 10 tonu aşkın bir yük taşıyacak.
Düşük Yoğunluklu Süpersonik Hız Kesici (LDSD) adındaki uçan daire, deneyin ardından Pasifik Okyanusu’na indi. NASA, bir kurtarma ekibi göndererek, aracın veri kayıtlarını kurtardı ve mühendislerine sundu.
Cumartesi günü saat 08.40’ta fırlatılan araç, 35 kilometre irtifaya 2 saatten daha uzun bir sürede ulaştı. Sonrasında füze motoru ateşlenen araç, ses hızından dört kat daha süratle 50 km yükseliğe çıktı. Test üç saate yakın sürdü.
NASA, önümüzdeki yıl Hawaii’ye dönüp, LDSD ile iki uçuş deneyi daha yapmayı planlıyor.