Stuff

MakerEller: Artık her ev bir fabrika!

Üretmenin tüketmekten çok daha elzem hale geldiği bir zamanda yaşıyoruz. Geçtiğimiz 3-4 yılda bu algı tüm dünyayı etkisi altına almaya başladı. Artık reklam sektöründe adı geçen “tüketici” üretimin de bir parçası olarak konumlandırılmaya başlandı.

Pınar Kadıoğlu, Stuff takipçileri için yazdı.

Aslında sanayi 4.0 ile üretim kelimesine yeni bir boyut geldi diyebiliriz. Çünkü daha öncesinde üretici dediğimizde aklımıza büyük endüstriler, sanayi tipi üretim gelirken şimdilerde kişisel ya da kitlesel ihtiyaçlar için “masaüstü üretim” kavramını duymaya başladık. Yani üreticiler kendi ihtiyaçları olan bir ürünü ya da günlük hayatta karşılarına çıkan problemlere çözüm getirecek bir ürün tasarlayıp , masaüstü araçlarda üretebiliyorlar. Artık üretici yaratıcı da düşünmek zorunda.  Sanayi 4.0  diye adlandırılan bu yeni sanayi devriminde amaç bilişim teknolojileri ve sanayiyi bir araya getirip harmanlamak. Bunu yaparken ihtiyaçları göz önünde bulunduranlar ve insanlığın global sorunlarına çözüm arayanlar geleceğin tarihini yazanlar oluyor. Masaüstü fabrikasyon araçlarının yaygınlaşması sayesinde amatörlerden oluşan bir kuşak, kendisini tasarım odaklı düşünme dili ve tekniklerinin içinde buldu. Peki nedir bu tasarım odaklı düşünme? Genel hatlarıyla alışılmadık ve sıra dışı sonuçlara götürecek, ispatlanmış ve tekrarlanabilir bir problem çözme protokolü diyebiliriz. Bu protokolde 5 basamaklı bir süreç işliyor. Empati kurma ile başlayan süreç, çözüm ve pazar hakkında araştırma ile devam ederken, fikir üretme aşamasında yaratıcı ve özgün olanlar ön plana çıkıyor. Ve can alıcı nokta: Prototip yapma. İşte burada masaüstü üretim başlıyor. 3D yazıcılar prototip üretmek için mucizevi araçlar diyebiliriz. Elbette sonrasında test aşaması geliyor. Arkadaşımın bu süreci yürüttüğüne şahit oldum. Tasarım odaklı düşünme artık yaşayan bir süreç haline geldi bile. Bir ankastre firmasında endüstriyel tasarımcı olarak çalışan arkadaşım yeni ürün tasarım sürecinde, tasarlanacak ürünün yeni özellikleri hakkında arge çalışması yaptıklarını, elde ettikleri verilerle 3D tasarım yaptıktan hemen sonra ürünün prototipini 3D yazıcıda üreterek test ettiklerinden, eğer işlevselliği uygun ise seri üretime geçtiklerinden bahsetti. İşte tam olarak tasarım odaklı düşünmenin işleyişi bu.

“DIY” kültürü

Tüketiciler meydana gelişinde kendi paylarının da olduğu ürünlere daha fazla değer yüklüyor ve tercih ediyor artık. Hatta bunu literatürde mutluluk ekonomisi şeklinde geçen algıya da bağlayabilir ve artık iş dünyasındaki unvanınıza “mutluluk ekonomisti”ni de ekleyebilirsiniz.

Örneğin IKEA mobilyalarıyla yapılan deneylerde, katılımcılara kendi elleriyle yaptıkları bir IKEA mobilyası veya başkalarının yaptıkları bire bir aynı ürünü alma fırsatı verildiğinde, katılımcıların kendi yaratımları için %67 daha fazla ücret ödedikleri görüldü. Her durumda insanlar kendi emeklerini  işin içine katmayı yeğliyor ve bundan daha fazla keyif alıyor. İşte bu yeni neslin inovasyona adım atması ve üretmesi için bir bonustur.

Ve geliyoruz inovasyonu tetikleyecek fikir, dahası üretimleri olan, yaratıcı ve yarattığı kadar da paylaşımcı olan Maker’lara. Maker’lar yukarıda söz ettiğimiz birçok konuda yetkin kişiler. Yani toplumun ortak problemlerini iyi gözlemleyen, özgün çözüm arayan, bu çözümü de ortak paydada buluşturan, üreten, üretirken belli süreçler doğrultusunda ilerleyen ve belki de en önemlisi paylaşanlar. İçinde bulundukları “maker kültürü” diye adlandırılan akım tamamıyla kolektif yaşamı destekliyor. Ürettiklerini diğer insanlarla farklı platformlarda paylaşıyorlar. Kimi vlog yöntemini kullanarak video kanallarından paylaşım yapıyor kimi ise Thingiverse gibi ücretsiz paylaşım alanlarından ürünlerini açık
kaynak olarak
sunuyor.

MakerEller Kimdir?

Hayalci ve Yaratıcı Mor El, Zeki ve İdealist Sarı El, Enerjik ve Tutkulu Kırmızı El bir araya geldi ve maker hareketini yoğurmaya karar verdiler. MakerEller bu zamana kadar çocuk ve yetişkinlere 3D tasarım ve elektronik eğitimleri verdi, kamplar düzenledi. Maker Eller’in projelerini ve eğitimlerini www.makereller.com üzerinden takip edebilisiniz.

3D tasarım programları

Üretim kültürünün yayılmasını sağlayan en büyük etkenlerden birisinin üretim amacıyla kullanılan tasarım programlarına artık her kullanıcının kolaylıkla ulaşabilmesi. Bu programların ücretsiz  olması ve çok büyük tasarım becerileri gerektirmeyen kullanıcı dostu olarak tasarlanması sayesinde her yaştan üretim tutkunu artık kolaylıkla tasarım oluşturabilmekte. Tasarım programlarının favorilerinden olan Tinkercad ve 123Design, web tabanlı olmaları ve herhangi bir kurulum gerektirmeden kullanılabilmeleri sayesinde kullanıcıya özgürlük sağlıyor.

Tüm bunları okurken üretmeye karşı bir açlık hissettmiş ve üreteceklerinizi düşünürken iştahınız kabarmış olabilir. Öyleyse bu akımın bir parçası olmanız ve içinizde bulunan yeni şeyler üretme isteğini ortaya çıkarmanız için sizlere keyifli bir atölye çalışması hazırladık.

Bu 2 günlük atölyede tasarım odaklı düşünme felsefesinin adımlarını atarken, yeni fikirler üretmenin de keyfine varacak ve  gün sonunda bu fikirleriniz 3D tasarım programlarında hayat bulacak. Sonrasında mı? Elinizde 3D yazıcıda ürettiğiniz ilk ürün içinizde de üretmenin hazzı…