Bu cici dijital mucize, büyülü bir şekilde “ışık alanlarını” kullanarak; fotoğrafı çektikten sonra odak ayarları ile oynamanızı sağlıyor. Fotoğrafları yeterince iyi mi, yoksa sadece bir teknolojik zamazingo mu?
Gelecekten kareler
Fotoğraf dünyasındaki devrim parlak alüminyum bir kutu suretinde zuhur etti. Deklanşörü dünyanın ilk tüketici ‘ışık alanı’ makinesiyle birleştirin ve sadece tek bir kare çekmeyin; 11 “megaray” algılayıcı 8x zum f/2 merceğin üzerinden mümkün olan her şeyi toplayın. Fotoğraf çektikten sonra karenin herhangi bir yerine odaklanmayı sağlıyor ve teoride ikinci bir mercek olmadan da 3D çekebiliyorsunuz. Ayrıca elinizde zaman makinesi varmış gibi hissedebilirsiniz.
Çekimler heyecanlı mı?
İç işleyişi ve teknolojisi ne kadar kompleksse, Lytro’yu kullanmak da bir o kadar kolay. Tuttuğunuz elle değiştirebileceğiniz bir zumu ve adeta ışık hızıyla çalışan bir deklanşörü var. Küçük dokunmatik ekranı gözlerinizi bozmanıza sebep olabilir ama erişim, favori seçme ve silme gibi işlemler sadece ekrandan yapılabiliyor. Cesur yeni teknolojiler hep handikaplarıyla gelir; alandaki tüm ışığı toplamak için sarf ettiği emek sebebiyle sonuç sadece 1,2 MP oluyor. Flaş ve video da yok, bu sebeple uzay çağından çok buhar çağındaymışız hissi veriyor. Asıl sihir ise sonuçları bir Mac’e aktarınca başlıyor. Burada daha incelikli odaklama yapabilir ve Lytro’nun sayfasına atabilirsiniz. Herkes de bu fotoğrafların odak ayarları ile oynayıp bambaşka şeyler yaratabilir. Daha yüksek kaliteli fotoğraflar, video ve 3D görüntüleme de yolda. Kısaca süper bir yenilik ama beş yıl önceki telefonlar bile daha iyi fotoğraf çekiyor.
Ekran
İpeksi dokunmatik zum ayarı mükemmel, fakat pikselli ve küçük LCD hiç hoş değil. Güneşte parlıyor, karanlıkta gözükmüyor ve nesneleri ayırt etmek mümkün değil.
Yaratıcılık
‘Creative’ modu açın ve 8x zum emrinize amade. Fakat büyük güçler büyük sorumluluk ister, ne kadar zum o kadar az çoklu odaklama oyunu.
Stuff’ın görüşü;
Daha çok bir oyuncak gibi ama bir devrimin kıvılcımı bizce çakmış durumda.