Stuff

LG G4 hakkında bilmeniz gereken her şey

LG, geçtiğimiz yıl satışa sunduğu G3 ve 2013’te satışa sunduğu G2 modeli ile akıllı telefon piyasasında liderliği uzun süre elinde tutmuştu. Bu yıl durum biraz değişti; Samsung’un Galaxy S6 modeli şu an liderliği elinde bulunduruyor. Ama LG G4, çıkarılabilir deri arka kapağı, kamerası, microSD ile genişletilebilir hafızası ve çıkartılabilen bataryası ile Galaxy S6’yı zorlayacağını belli etti.

 

Tasarım

Samsung, cam ve metal kullanımı ile HTC ve Apple’ın içinde bulunduğu kaliteli görünüme sahip akıllı telefonların arasına dahil olmuştu. LG ise deri kullanılan G4 ile bu grubun arasına girdi.

LG G4, arka kapağında kullanılan gerçek deri sayesinde, metal görünümlü plastik kullanan G3’e göre daha kaliteli görünüyor. Bu özelliğiyle, metal ağırlıklı tasarıma sahip Apple, HTC ve Samsung’a göre kullanıcıya daha elit bir hava sunuyor. Ayrıca LG, plastik kapak opsiyonu sayesinde deri kullanmak istemeyen kullanıcılara alternatif de sağlıyor.

Samsung Galaxy S6’da pilin çıkarılamaması ve microSD ile hafızanın genişletilememesi çok eleştirilmişti. LG, G3’te olduğu gibi G4’te de çıkarılabilir batarya ve genişletilebilir hafızaya yer vermiş. Bu sayede en büyük rakibi Galaxy S6’ya fark yaratıyor. Bu özelliklerle Android kullanıcılarının gönlünü çalacak.

G4 ile ilgili dedikodular başladığında en çok konuşulan konu kavisli olup olmayacağı idi. Tanıtım sırasında gördüğümüz üzere G4 hafif bir kavise sahip. Bu kıvrım sayesinde ele ve yüze daha rahat oturuyor. Kıvrımlı ekranın bir diğer artısı ise tek elle kullanıma izin vermesi.

Daha önceki G serilerinde de gördüğümüz ve artık G serisinin olmazsa olmazı olan arka kapaktaki ses açma ve azaltma tuşları ve tuş kilidi tuşu yerini koruyor.

 

Ekran

LG G4’te kavisli 5.5 inç ekran kullanılıyor. Yerini aldığı G3’teki gibi 2560×1440 ekran çözünürlüğüne sahip. Değerlere baktığımızda G4’ün ekranında G3’e göre farklılık yok gibi gözüküyor fakat telefonu elinize aldığınızda durumun böyle olmadığını görüyorsunuz. G4’te kullanılan ekran G3’e oranla renkleri daha başarılı ve net şekilde veriyor. Özellikle G3 ile yanyana koyduğunuzda bu farkı çok rahat anlıyorsunuz. Fakat Galaxy S6’da kullanılan AMOLED ekran siyah renkleri daha başarılı şekilde veriyor.

LG’nin belirttiğine göre kullanılan bu ekran G3’e göre %11 daha az enerji harcıyor. Bu sayede G3 ile meşhur olan batarya performansı G4 ile bir adım daha öteye taşınacak gibi.

 

 Kamera

LG, G4’ü piyasaya sürmeden önce yayınladığı kısa tanıtım videolarında kameraya çok önem verdiğini belli etmişti.

16 MP olan kamera f/1.8 diyafram açıklığına sahip. Arıca kullanılan optik görüntü sabitleyici ve lazer otomatik netleme kullanıcıların hoşuna gidecek. Kameranın bir diğer artısı ise fotoğrafları RAW olarak kayıt etme imkanı sunuyor olması.

Kullanılan kamera gayet kaliteli sonuçlar veriyor. Kamera, diyafram açıklığının düşük olması sayesinde çok hızlı odaklama ve fotoğraf çekme imkanı tanıyor. Bu hızı rahatlıkla fark edebiliyorsunuz. Ayrıca kameranın manuel ayar imkanı oldukça geniş. Profesyonel kullanıcılar veya fotoğrafçılıkla ilgilenenler bu ayarları seveceklerdir.

LG, G4’e yeni kamera kısa yolu oluşturmuş. Telefon tuş kilidindeyken ses kısma tuşuna arka arkaya iki kez basıldığında kamera devreye giriyor.

Kamerada kullanılan çift LED flaş sayesinde karanlık veya düşük ışıklı ortamda fotoğraf çekiminde sıkıntı çekmiyorsunuz. Ayrıca f/1.8 diyafram açıklığı sayesinde düşük ışık performansı rakiplerine oranla daha başarılı.

 

İşlemci

1.8 GHz hızında sekiz çekirdekli Qualcomm Snapdragon 808 işlemci kullanılıyor. Bu telefon hakkında dönen dedikodularda Snapdragon 810 işlemci ile çıkacağı konuşuluyordu. HTC One M9’da kullanılan Snapdragon 810 işlemcide ısınma problemleri ortaya çıkmıştı. HTC’nin bu tarz problemler yaşaması LG’nin farklı işlemci kullanmasında önemli bir etken oldu. Qualcomm ile yapılan ortaklık sayesinde yeni işlemcinin üretiminde yaklaşık 500 mühendis çalışmış. Mühendisler, Snapdragon 808’in ısınma ve performans gibi sorunlar yaşamaması için oldukça fazla mesai harcamışlar.

Benchmark skorlarına baktığımızda ise LG G4’ün işlemcisinin Galaxy S6’da kullanılan Exynos işlemciye yetişemediği görülüyor. Yine de LG, Qualcomm ile işbirliği yapmaktan memnun.

LG, G4’te 3 GB Ram kullanmış. Yerini aldığı G3’te ise 2 GB Ram kullanılıyordu. Ram’deki bu artış sayesinde G4 daha performanslı çalışıyor. Aynı anda işlem yapmaya kalktığınızda donma veya geçişler sırasında yavaşlama söz konusu olmuyor.

İşlemci ve ekranın düşük enerji tüketimi 3000 mAh’lık batarya ile bir araya gelmesi ile birlikte uzun bekleme süresine sahip olacağını belli ediyor. G3 daha düşük batarya değerine rağmen rakiplerine oranla daha yüksek bekleme süresine sahipti.

 

İşletim sistemi

LG, lansmandan önce yayınladığı videolarda kameranın yanı sıra işletim sistemine de önem verdiğini göstermişti. Android 5.0 Lollipop işletim sistemine sahip olan G4’te LG’nin geliştirdiği UX4.0 arayüzü bulunuyor.

Smart Notice adını verdikleri bildirim sistemiyle notlar ve batarya süresi gibi birçok uyarı veriyor. Game Optimiser ile kullanımınıza göre ekran ayarlarını yapabiliyor.

 

Karar

LG, G4’ü çıkarmadan önce dersine çok çalıştığını belli ediyor. Hem donanımsal hem de yazılımsal olarak rakiplerine ter döktüreceği ortada. Deri arka kapağı, çıkarılabilir bataryası ve microSD ile genişletilebilen hafızası sayesinde akıllı telefon piyasasındaki birçok markanın sadık müşterisinin aklını çelecektir. Samsung Galaxy S6’nın zirvedeki yerinde sarsıntılar başladı.