Stuff

Kamera odaklı filmler

Akıllı telefonunuzdan en iyi kamera performansını elde etmek için kullanabileceğiniz uygulamaların listesinden sonra, ilham almak için içerisinden fotoğrafçıların geçtiği filmleri izlemek isteyebilirsiniz diye düşündük.

 

1000 Times Good Night (2013)

Rebecca dünyanın en iyi savaş fotoğrafçılarından biridir. İşi gereği daima en şiddetli bölgelerde bulunan ve tehlike dolu anlar yaşayan kadın için ailesi dahil çoğu şey ikinci plandadır. Ancak bir süre Rebecca’nın fikirleri değişecek ve kendini büyük bir ikilemin arasında bulacaktır. Başrolde Juliette Binoche var.

Uzak (2002)

Minimalist tarzıyla oldukça etkileyici filmlere imza atan Nuri Bilge Ceylan (NBC), Uzak filminde de alışık olduğumuz tarzını yansıtıyor. Film karısından ayrılan ve uzun zamandır hayatın anlamını sorgulayarak ideallerinden gittikçe uzaklaşan bir fotoğrafçının kendi içerisindeki krizlerini ele alıyor. Senaryosunda da NBC imzası var.

The Year of Living Dangerously (1982)

Avustralyalı genç bir gazeteci/fotoğrafçı olan Guy Hamilton Endonezya’ya gider. Ancak burada siyasi ve toplumsal durum oldukça karışıktı. Guy kendini bir anda savaş ve şiddetin yoğun olarak hissedildiği bu karmaşanın içinde bulur. Daha sonra doğal olarak olaylar gelişir ve filmi şekillendirir.

Shutter (2004)

Korku ve gizem ögeleriyle dolu bu Tayland yapımı filmde genç bir fotoğrafçı ve kız arkadaşının başından geçen korku dolu anlar anlatılıyor. Trajik bir kaza geçiren ikili çekildikleri bir fotoğrafta gizemli gölgeler fark eder. Geçmişinden kaçamayacağını öğrenen çift için oldukça korkutucu günler başlayacaktır.

Rear Window (1954)

Hitchcock’un efsane filmlerinden biri olan Rear Window’da tekerlekli sandalyeye bağlı bir fotoğrafçının bir cinayete şahit olması anlatılıyor. Sürekli dairesinin camında durup komşularını gözlemleyen adam hiç beklemediği anda böyle bir olaya şahit olunca hayatı da birden değişecektir.

City of God (2002)

Rio de Janeiro’nun varoş ve şiddet dolu bir mahallesinde büyüyen iki arkadaş çocukluklarından beri birbirlerinin en yakın dostudur. Ancak ikili birbirlerinden çok farklı yollar seçer. İki arkadaştan biri fotoğrafçı olurken diğeri uyuşturucu satıcısı olmuştur. Film, Paulo Lins’in kitabından uyarlandı ve beğeni topladı.

The Bang Bang Club (2010)

Greg Marinovich ve Joao  Silva’nın birlikte kaleme aldığı aynı isimli kitaptan beyaz perdeye uyarlanan film dört fotoğrafçının gerçek hayat hikayelerini anlatıyor. 90’ların başında Güney Afrika’da geçen film savaş muhabirlerinin ülkedeki karmaşa içerisinde işlerini yapmalarını anlatıyor.

One Hour Photo (2002)

Başrolünde Robin Williams’ın bulunduğu filmde bir fotoğrafçı olan Seymour isimli bir adamın hikayesi anlatılıyor. Çektiği fotoğraflara bakarak hepsine kendince hikaye uyduran adam zamanla Yorkin ailesini takıntı haline getiriyor. Seymour bu aile hakkında her şeyi öğrenmeye başlayınca olaylar gelişecek.

Fur: An Imaginary Portrait of Diane Arbus (2006)

Fotoğrafçı Diane Arbus’un hayat hikayesinden uyarlanan film 1958 yılının New York’unda geçiyor. Kendini ailesine adamış bir kadın olan Diane, moda ve reklam fotoğrafçısı olan eşi Allan’a asistanlık yapmaktadır. Ancak Diane bir gün komşusu Lionel’ı görür ve adamdan etkilenir.

Finding Vivian Maier (2013)

John Maloof ve Charlie Siskel’in yazıp yönettiği bu belgesel, Fransa’dan New York’a taşınan ve 40 yıl dadılık yapan Vivian Maier’in öldükten sonraki hikayesi anlatılıyor. Çünkü Maier’in ölümüyle birlikte daha önce gözden kaçan bir şey fark ediliyor: Maier’in bir sokak fotoğrafçısı olduğu ve 100 binin üzerinde eseri olduğu.

Closer (2004)

İki çift ve bu çiftlerin arasında yaşanan karmaşık ilişkiyi anlatan bol yıldızlı film yakaladığı dram ögeleriyle benzerinden sıyrılmayı başarabilmiştir. Filmde Anna isimli fotoğrafçı evliliğinde mutlu değildir ve Dan ile aralarında yakınlaşma olur. Eşi Larry ise Alice ile yeni bir şeylere başlamaya çalışır. İşler dördü için de karışıktır.

Blow-Up (1966)

Usta yönetmen Michelangelo Antonioni’nin senaryosunu yazıp yönettiği filmde şiddet içeren olayları fotoğraflayan Thomas’ı görüyoruz. Ancak adam son çektiği fotoğrafta fark etmediği birkaç detay yakalar ve gizemli olaylar birbirini izler. Çünkü adam bir suça kanıt olacak ayrıntıyı yakalamıştır.

Bu yazı İzel Özten imzasıyla Stuff Ağustos 2016 sayısında yayımlanmıştır.