Spor modu seçildiğinde güç yüzde 80’e kadar arka tekerleklere gönderiliyor. Eğer Quadra-Lift opsiyonunu satın aldıysanız sürüş yüksekliği en alt seviyeye iniyor. Normal yol koşullarında kullanılması tavsiye edilen otomatik moddaysa Cherokee ne yapması gerektiğine kendi karar veriyor. Kar modunda otomatik şanzıman kalkışlarda ikinci vitesi seçiyor. Güç, akslar arasında eşit olarak dağıtılıyor. Kum/çamur modundaysa güç yine eşit olarak dağıtılıyor ve sürüş yüksekliği bir kademe yükseliyor. Fren destek sistemleriyse off-road sürüşüne uygun hale geliyor. Kaya modunda ilk olarak ‘4low’u seçmeniz gerekiyor. Sürüş yüksekliği yaklaşık 27 cm’ye yükseliyor. Güçse 50:50 dağıtılıyor. Bu seviyede Grand Cherokee’nin yaklaşma açısı 34.3, tepe açısı 23.1 ve uzaklaşma açısıysa 29.3 derece olarak açıklanıyor.
Jeep Grand Cherokee
4000 d/dak’da 241 bg üreten motorun torkuysa etkileyici; 1800 d/dak’da 550 Nm. Fiat’ın Multijet II enjeksiyon sistemine yer verilen motor 8.1 lt/100 km’lik yakıt tüketimine sahip. Beş ileri oranlı otomatik şanzımanın geçişleri sarsıntısız ve Cherokee’nin akıcılığını destekliyor. Eskiye oranla daha sert ve Cherokee için bir yenilik olan çok kollu arka süspansiyon sürüşte kendisini hissettiriyor. Süspansiyon genel olarak fazla yumuşak ama yol tutuşta herhangi bir soruna neden olmuyor. Fakat frenleme esnasında otomobil ön kısmı fazla alçalıyor.
Destek sistemleri eğlenmenize olanak tanıyorlar. Küçük bir arazi gezisinde denediğimiz eğim iniş kontrolü Grand Cherokee’yi gayet yumuşak bir şekilde, yolcularını rahatsız etmeden frenliyor. İki tonluk bir otomobili harekete geçirmek kadar durdurmakta büyük problem fakat Grand Cherokee herhangi bir tedirginlik yaratmadan başarıyla duruyor.
TEKNİK ÖZELLİKLER
Azami hız 200 km/s
0-100 km/s 8,3 sn
Tüketim 8,3 lt/100km
CO2 emisyonu 218 q/km
Silindir hacmi 2987 cc
Güç 240 bg 4000 d/dak
Tork 550 Nm 1800 d/dak