Stuff

İyi bir selfie için ipuçları

Seveni kadar sevmeyeni de bol olan selfie’ler ya da TDK’nın deyimiyle özçekimler, sosyal ağlara yepyeni bir soluk getirdi. Peki, iyi bir selfie çekmek için bilmen ve yapman gerekenlerden haberdar mısın?

İnsanın kendinin fotoğrafını çekmesi çok da yeni bir yöntem değil aslında. Fotoğraf teknolojisi ilk çıktığı andan itibaren insanlar aslında kendi kendine fotoğraf çekmeyi de denedi, bugünkü gibi araçlar bulunmadığı için ortaya pek işe yarar kareler çıkmadı.

2014 Oscar töreninde, ünlü oyuncu Ellen DeGeneres’in ünlü oyuncular ile çektiği selfie pozu geceye damgasını vurdu, sosyal medyada paylaşım rekorları kırdı. Selfie akımının büyümesine katkı sağlayan bu fotoğraf sonrası, ünlü ya da ünsüz herkes selfie çekmeye başladı.

Artık akım olgunlaştığına göre, iyi selfie ile kötü selfie’yi birbirinden ayırmanın vakti geldi. Profesyonel fotoğraflar gibi kendi selfie’lerde de en iyi pozu yakalamanın ipuçları var. Mobilcadde ekibi tarafından derlenen, en iyi selfie ipuçları şu şekilde:

Geniş manzaralar için selfie çubuğu kullan

Mükemmel manzarası olan bir mekandasın, manzarayı ve kendini alan en iyi selfie çekmek istiyorsun. Bu tür fotoğraflarda kolların görünmemesi ne kadar önemliyse, iyi görünmek ve manzarayı göstermek de o kadar önemli. En geniş açıları bile tek bir kareye sığdırabilmen için en iyi araç selfie çubuğu. Bluetooth tuş özellikli selfie çubukları saniye ayarlamasına gerek olamadan tuş ile çekimi sağladığından daha kullanışlı olacaktır. Ayrıca büyük arkadaş grubunu da selfie çubuğu sayesinde tek bir kareye rahatlıkla sığdırabilirsin.

Stant ve kulaklık yöntemi

iPhone kulaklığının tuşu ile fotoğraf çekilebileceğini biliyor muydun? Selfie çekerken uzunca görünen kollar ve beraberinde büyük görünen yüzün, seni olduğundan daha kilolu gösterir. Bu nedenle, iyi bir selfie için, kollarının uzatılmış görüntüsüne gerek olmadan stant ve kulaklık ile çekim yapabilirsin. Kullanımın için uygun stantlı kılıfı seçtikten sonra, telefonunu kılıfın stantına yerleştir ve kulaklığın tuşu ile kolların görünmeden en rahat pozunu ver.

Yalnız olma
Tek başına çok hoş selfie fotoğrafları çekebilirsin. Fakat yakın bir arkadaşınla, ailenle ya da sevimli evcil hayvanınla çekileceğin selfie’ler daha dikkat çekici olacaktır. Bir elin nesi var iki elin sesi var atasözünü örnek alacak olursak, iki veya daha fazla kişi ile çekilen selfie’lerde hem kamerayı tutan kolunuz görünmediği için, hem arka plan daha az göze çarptığı için daha çok beğenilen pozlar çıkıyor. Ayrıca yanında sevdiğiniz biri olduğunda daha içten gülümsemeler fotoğrafı daha sempatik yapacaktır.

Kameranın açısını değiştir ve poz ver
Selfie’lerde kendi kendini çekeceğin için, vesikalık gibi, düz açılı fotoğraflardan kaçınmalısın. Kamerayı görüş açısının biraz yukarısında tutarak, hafif sağ ya da sol açı ile, en iyi çıktığın eğimi belirle ve tüm selfileriniz için bu açıyı uygula.

Doğal ol
Selfie’lerin vesikalıktan farklı olduğunu tekrardan hatırlatarak, bu tür çekimlerde yapaylıktan olabildiğince uzaklaşman gerektiğini belirtmeliyiz. Dudak bükme ve anlamsız hareketler fotoğrafını itici kılacağı gibi gülümsemeler veya eğlenceli pozlar selfienizi renklendirecektir.

Arka plan önemli!
Profesyonel fotoğraf çekimlerinide arka plandaki sadeliği fark etmişsindir. Sen de fotoğrafta ön plana çıkmak için karışık arka planlardan uzak durmalısın. Sade ve toplu bir arka plan ile selfie’n daha ilgi çekici görünecektir.

Kamera lensi kullan
Bazı akıllı telefonların harika kameraları var. Bir fotoğraf makinesini aratmayacak bu özellikleri etkili kullanmak için lens tercih edebilirsin. Balık gözü lens ya da makro lens ile çekilen fotoğraflar en eğlenceli selfie’leri ortaya çıkarıyor.

Fotoğraf düzenleme uygulamaları
Harika bir selfie çektiğinizi düşünüyorsan, bunu ufak rötüşlar ile paylaşıma hazır hale getirebilirsiniz. Kırmızı göz giderici ve ışık düzenleme aracı ile ilk düzenlemeni yaptıktan sonra, uygun efektleri ekleyerek ve gereksiz alanları kırparak işlemini tamamlayabilirsin. Artık selfie’n sosyal ağlarda paylaşılmaya hazır.

Işığı doğru ayarla
Selfie’ni ampulün altında çekmek kötü bir fikir. Tepeden gelen ışık yüzünün yarısının aydınlık yarısının karanlık görünmesine sebep olur. Bu da gölge dağılımının doğallığı ve netliği engeller. Işığı karşına alacak şekilde çekimler yaparsan, daha net ve doygun bir kare elde edersin.