Son zamanlarda gerek monitör gerek mobil cihaz ekranlarında ismini sıkça duymaya başladığımız IPS panelleri ViewSonic uzmanlarına sorduk ve hakkında bilmen gereken her şeyi yazdık.
IPS (In-plane switching) 1996 yılında Hitachi tarafından TN (Twisted Nematic) panellerin dar bakış açıları ve verilen rengin yetersiz kalmasından dolayı geliştirilen bir panel teknolojisidir. IPS paneller 178 derece görüş açıları sayesinde neredeyse her açıdan monitörün dik bakıştaki görüntü kalitesini sunar. Ayrıca renk ve görüntü kalitesi olarak gerçeğe en yakın görüntüyü sağlar. Bu panellerin enerji tüketimlerinin düşük olması elektrik faturalarımızı düşürürken, akıllı cihazlarımızın batarya ömürlerini de uzatıyor.
Yıllardır profesyonel tasarımcı ve fotoğrafçıların kullandığı IPS paneller, son yıllarda en çok Apple’ın iPad tabletiyle günlük hayatımızdaki yerini aldı. Zamanla ucuzlayarak ve gelişerek her gün kullandığımız cihazların vazgeçilmezi haline geldi. Özellikle çoklu monitör kullanımında ekranların hepsine dik bakamadığımızdan ekranlar arasında görüntü kalite farklılıkları oluşur. IPS paneller ile monitörlere dik bakamasak bile monitörlerden gerçeğe yakın renkler alırız. Ayrıca tablet ve akıllı telefonlarda sabit kullanım olmadığı için görüş açısı hayati önem taşır. Bu cihazlarda IPS ekranların farkını bariz bir şekilde hissederiz.
Peki IPS panel nasıl çalışır?
Resimdeki gibi TN ve VA panellerdeki kristal moleküller hareket halinde paralelliğini kaybederken IPS panelde bu paralellik korunur. Bu sayede panelin içindeki ışığın dağılımı azalır. Dağılımın azalması da panele geniş bakış açışı ve daha iyi bir renk üretimi sağlar. Ayrıca IPS’in açılımı kristallerin paralel olarak yer değiştirmesinden gelir.
IPS panellerin TN ve VA panellere göre farkları nedir?
TN ve VA panellere dokunulduğunda panelde renk bozulması olur. Bu durum kristallerin paralelliği sayesinde IPS panellerde yaşanmaz.
IPS Panellerde net olmayan görüntüler oluşmaz. Diğer panellere göre görüntü daha nettir.
VA panellerde hareketli videolarda gecikmeler yaşanabilirken IPS panellerde bu gecikmeler asgari düzeydedirler.
İlk nesil IPS panellerde, VA ve TN panellere göre gecikme süresi (10-14 ms) daha fazlaydı. Bu da oyun gibi çok hızlı grafik işlemlerde ghostinge (hayaletlenmeye) neden olabiliyordu. Fakat yeni nesil IPS panellerde bu sorun çözülmüş durumda. ViewSonic VP2770-LED gibi sahip profesyonel IPS Panel monitör ile Battefield, Call of Duty gibi aksiyonu bol oyunlarda da herhangi bir şekilde ghosting yaşanmamaktadır.
Ayrıca IPS paneller, aşağıdaki videoda da görebileceğiniz gibi TN panellere göre daha geniş görüş açısı ve daha gerçek renkler sunar.
Elindeki cihazın IPS olup olmadığını nasıl anlarsın?
Bunu anlamak için iki yol var:
1. Panele dokunduğunda renk bozulması yaşamıyorsan, bu panel IPS’tir.
2. Panele bir büyüteç ile yakından bak. Piksel sıralanması alttaki resimdeki gibiyse, bu panel IPS’tir.