STUFF’IN GÖRÜŞÜ
Her daim yanınızda taşıyabileceğiniz kadar hafif ve ufak ve safkan bir tablet kadar güçlü ve akıllı. iPad Mini mükemmele yakın bir denge noktası – bedelini ödeyenlere.
Apple iPad Mini – genel bakış
iPad Mini bildiğiniz iPad’in küçüğü. Baklayı ağzımızdan çıkardığımıza göre milyonların almak için muhtemelen delireceği Apple’ın iOS serisisinin bu alüminyum ufaklığına yakından bakalım.
İnce hatları tersine dalalet bir kanı yaratsa da Mini kesinlikle bir i’tabfon’ değil. Steve Jobs 7 inçlik bir tablet yapmayacağının altını, üstünü her yerini çizmişti ve Apple’ın CEO’su Tim Cook’da bunu vasiyet addetmiş olacak ki 0,9 inçlik bir fazlalıkla Mini’yi satışa sundu.
Bu 7,9 inçlik cihazı iPad 2’nin çekmiş hali olarak düşünmek, büyük bir iPhone hatta 7 inç bir tablet olarak düşünmekten daha faydalı olacaktır: Aynı çift çekirdekli A5 işlemci, 1024 x 768 çözünürlük, tüm iPAd uygulamalarına erişim ve daha ince, ufak ve hafif bir yapı. Bu aynılık Retina Display’den de mahrumiyet anlamına geliyor olsa da iPad Mini de büyükleri gibi iOS 6 üzerinde çalışıyor ve 4G’ye (bizim için uzak ve hoş bir seda) sahip ilk tabletlerden de biri.
Fakat konu küçük tabletler olunca Apple alışık olduğu; pazarda ilklerden olma keyfini süremeyecek. Yığınla 7 inç Android tablet uzun süredir piyasada dolaşıyor ve bu izdiham pek dineceğe de benzemiyor.
Bu yığının içinde öne çıkan ve klişe tabiri ile iPad killer olarak değerlendirilebilecek Google’ın, Asus inşaası Nexus 7; 32 GB depolama, dört çekirdekli Tegra 3 işlemci, 1280 x 800 7 inç ekran ve Android 4.1 Jelly Bean. Avrupa satış fiyatı 249 Euro olan daha iyi donanımlı Nexus 7 karşısında 16 GB’lık giriş seviyesi modelinin fiyatı 340 Euro seviyelerinde olacak iPad Mini’nin durumu ne olacak?
Read our Google Nexus 7 review
Apple iPad Mini – tasarım
İstediğiniz kadar Nexus 7 – iPad Mini teknik özellikleri kapışmaları okuyun neticede sadece birinin tasarımı rüyalarınızı süsleyecek. 7,2 mm kalınlığı, kusursuz köşeleri ve saten gibi alüminyum yüzeyiyle, yekpare bir parçadan yontulmuşcasına sağlam bir his veren iPad Mini, şişman ve daha küçük ekranlı Nexus’u yan yana geldiklerinde utandırıyor. Şu ana kadar yapılmış açık ara en şık iPad.
Halihazırda bir iPad sahibi iseniz elinize aldığınız an ilk fark edeceğiniz şey ne kadar hafif olduğu, sadece 308 gram çeken Wi-Fi modeli 652 gramlık Retina Display iPad 4’ün yarısından bile hafif. Çantanıza hapis olmak zorunda olmayan hatta irice bir cepte taşınabilecek bir iPad ile karşı karşıyayız.
Fakat her ne kadar iPad mini hem Nexus 7’den hem de Kindle Fire HD’den hafif olsa da bu üç cihaz da uzun süreler tek elle rahat bir şekilde tutulup kullanılabiliyor. iPad Mini’yi 20 dakika elinizde tutun ve bileğinizdeki sızlamanın ağrıya dönüşmesi için beklemeye başlayın.
Apple’ın 7,9 inçlik ekran tercihi ve 4:3’de kalma ısrarı tek el kullanımda (elinizin boyutu önemli) Amazon ve Google rakiplerinin biraz geride kalmasına neden oluyor. Apple’ın dev elli mankenleri için mükemmel gözüküyor. Diğer yandan dikey kullanımda, başparmak yazımda çok rahat, oyun oynarken parmaklarınız ekranı işgal etmek durumunda kalmıyor ve dergi ya da gazete okumak da oldukça keyifli.
Nexus 7’yi kullanınca bu fikre kapılmıştık, 7,9 inçlik Mini ile bu fikir bizde kanıya dönüştü. Bu ebat taşınabilir medya ve oyunlar için daha uygun bir ebat, büyüklerinin tüm işlevlerini de halihazırda yerine getiriyor olabilmesi de cabası. Tabletlerin ‘Yıka ve Çık”ı.
Bir milimetrekare bile boşa harcanmamış, şayet iPad Mini azcık daha kalın olsaydı tek elle tutmak için gereğinden kalın olacaktı. Neredeyse 8 inçlik bir ekranı gerçek anlamda taşınabilir bir cihaza dönüştürmek başarıyla kotarılmış bir iş.
Nexus 7’nin de övünebileceği bazı tasarımsal dokunuşlar var; dokulu arka yüzey, Nexus 7’yi tutuş ve kontrol açısından iPad Mini’den avantajlı kılıyor taa ki bir Smart Case alana kadar.
Apple iPad Mini – ekran
Retina Display görmüş bu gözlere Apple’ın sunmuş olduğu 1024 x 768 çözünürlükteki 163 ppi ekran hayal kırıklığı. iPad 4 ile yan yana geldiğinde dönüp yüzüne bakılacak cinsten değil.
Asıl önemli olan iPad 4’ün yanında düştüğü ezik durum değil elbette, önemli olan Nexus 7 ile karşılaştırdığımız zaman elde edeceğimiz sonuç. Mini burada ilk atakta gole ulaşıyor; 0,9 inçlik boyut farkı. Oranları göz önüne alınca 16:9’luk Nexus’un 4:3’lük Mini’ye göre daha büyük bir geniş ekran alanı sağlayacağını düşünebilirsiniz fakat 0,9 inçlik fark sayesinde geniş ekran medyalarda bile Mini’nin görüntü alanı Nexus 7’den daha büyük. HD videolar yeterince keskin ama asıl fark gerçekçi ve parlak renklerde. Büyük ekranının elbetteki tek avantajı filmler değil, web sayfaları, uygulamalar ve e-kitap ve dergiler’in de nefes alacak biraz alanları oluyor.
Nexus 7’nin 216 ppi’lık ekranı Mini’nin asla sunamayacağı şeylere sahip. Yazılar ve karakterler Mini’ye kıyasla pikselsiz ve görsellerin detayları bariz derecede daha iyi. Daha önce de değindiğimiz gibi konu renklere gelince Apple burada rakibini yaya bırakmış. Az da bir farkla da olsa iPad Mini 0,9 inçlik ekran avantajı ile bizce genel ekran deneyiminde Nexus 7’den önde.
Bazı teknolojikler (Steve Jobs da dahil) tabletlerde küçülen ekran boyutlarının kullanılması güç ve zaman içinde sinir bozucu düğme ve ikon deneyimlerine dönüşmesinden endişe ediyorlardı ve kullanışsız olacaklarından üretime değer olmadıklarını düşünüyorlardı. Düğmeler ve ikonlar küçük ama Apple’ın 44 x 44 p düğme kriterine uygun çalışmaya başlayan geliştiricilerin de sayesinde, Mini ekran kullanımı sinir bozuculuktan alabildiğine uzak.
Korg’un iPad için tam özellikli analog bir synthesiserı modellediği iMS – 20 uygulamasını test için Mini’ye yükledik. İlk başlarda mixing hızımızda ve ayarları değiştirmede yaşadığımız yavaşlama kısa bir süre sonra azaldı ve herşey rayına oturdu. Tamam büyük bir iPad ekranındaki kadar hızlı değildik ama işimizden geri kalacak ya da sinir bozacak bir sürecin içine de girmedik.
Apple iPad Mini – iOS 6
iOS 6 Apple’ın içinde ciddi depremlere ve değişikliklere yol açsa da yeni entegre Facebook ve geliştirilmiş eposta uygulamalarıyla güçlü bir sistem.
İOS, basit ve kolay adapte olunabilen çizgisini koruyor, uygulamalar ve ekranlar arası geçişler hatasıza yakın çalışıyor. Ama ikonların dizilişi ve yapıları artık eskidi, son kullanım tarihi geçti ve ana ekranda kullanılmadan duran haddinden büyük boşlukların artık enerjik ekran araçları ile doldurulması zamanı gelmedi mi?
Google’ın yaşayan ekran araçları ve Windows 8’in bilgi zengini döşemelerini görünce, Apple’ın bir sonraki iOS’dan önce yapması gereken çok iş olduğunu düşünüyoruz lakin şirketin tepesinde yaşanan köklü değişimler de buna işaret ediyor.
Apple iPad Mini – uygulamalar
App Store’daki 275.000 iPad uygulamasının herbiri iPad Mini’de de kusursuz çalışıyor yani Mini’yi elinize aldığınız ilk dakikadan itibaren GarageBan, Cargo-Bot ve Korg iMS-20 gibi harikalar da hizmetinize girmiş olacak. Çoğu iyi tablet uygulamasının da hayatına iPad üzerinde başladığını düşünürseniz gelecek için de gönlünüz rahat olsun.
Uygulama uyumluluğu iPad için büyük bir avantaj. Nexus 7’de Android telefonlar için geliştirilen uygulamalara mecbur kalıyorsunuz ve birçoğu 7 inçlik ekranı doldurmakta pek başarılı olmuyor ve olsa da çıkan görsel sonuçlar pek iç açıcı değil. İki tabletle de biraz zaman harcadıktan sonra Nexus 7’nin ağırlığının medya tüketimi olduğunu görüyorsunuz fakat iPad güçlü diyebileceğimiz medya ayağının yanına zengin ve yaratıcı uygulama okyanusunu da ekleyerek öne çıkıyor.
Fakat bu zemin, rekabette Apple ve Mini için çok da sağlam bir zemin değil. Zira Tegra 3 ve ona özel yaratılmış oyunların konsol seviyesinde olduğunu söylemek yanlış olmaz ve bu oyunlar Android kullanıcılarına özel. Ayrıca bu boy tablet segmentinde kızışan rekabet uygulama geliştiricilerini Google’ın da desteğiyle, bu tabletlere uygun uygulamalar yapmaya ve halihazırdaki uygulamaları uyumlu hale getirmeye daha güçlü şekilde teşvik edecek.
Apple iPad Mini – performans ve karşılaştırma
iPad Mini’deki A5 işlemci iPad 4’deki A6x’den iki nesil daha eski bu nedenle Mini web ve çoklu görev performanslarında iPad 4’ün oldukça gerisinde. Başa çıkmak zorunda olduğu piksellerin azlığı seri bir tablet deneyimi için kolaylık sağlasa da Maps’in 3D görünümündeki ve evrensel arama ekranına geçişteki takılmalar kendini tekrardan geri durmuyor. Uygulamalar süratli ve yüksek çözünürlüklü resimleri Dropbox’dan indirmesi saniyeler alıyor.
Karşılaştırmalı testimizde Geekbench 2, Nexus 7’nin 1,3 GHz Tegra 3/ 1 GB RAM konfigürasyonuna 1375 puan verirken, iPad Mini’nin 1 GHz A5 / 500 MB RAM konfigürasyonu sadece 752 puan alabildi.
Tarayıcı hızlarını test eden SunSpider Javascript testi ise farklı bir hikaye anlatıyor. Daha düşük sayıların daha iyi performans anlamına geldiği testte, Mini 1500,3 ms’lik bir skor alırken, Nexus 7 1884,4 ms’de kalıyor. Aynı Wi-Fi bağlantısı ile üst üste yaptığımız testlerde de bu sonucun sağlamasını yaptık, yeni sayfa yüklemelerinde iPad Mini’nin üstünlüğü gözle de görülebiliyor.
Her iki tablet de gecikme nedir bilmiyor, hassas grafik gerektiren oyunlarda ikisinin de ter dökmediğini söyleyebiliriz (Tegra 3 cenneti Nexus 7 için her halukarda büyük artı). İkisi de günlük mail, web gezginliği ve oyun performansında kullanıcısını üzmeyecektir.
Apple iPad Mini – depolama
16 GB’lık giriş modeli geleneksel kullanıcılar için yeterli olacaktır ancak uygulama ve oyun canavarları, film hastaları ya da dergi okurları için daha üst modelleri tercih etmek zaruret. Bu da daha çok para harcamak anlamına geliyor ve Nexus 7’de daha uygun bütçelere çok daha yüksek depolama kapasitelerine sahip olmak mümkün. Her iki cihaz da donanımsal kapasite yükseltmelerine izin vermiyor ve bu noktada tek belirleyici etken cüzdanınızın kalınlığı oluyor.
Apple iPad Mini – kamera
Mini’nin rakiplerine karşı sahip olduğu önemli kozlardan biri de arka kamerası. Hem Google hem de Amazon ufaklıklarının önüne birer tane yerleştirmeyi unutmuşlar. Kabul, arka kamera bir tablet gereksinimi değil lakin idareten bile bir tane koymakta da bir zarar yok zira bu cihazlar 10 inçlik abileri kadar büyük olmadıkları için sizi fotoğraf çekerken komik duruma düşürmeyeceklerdir.
Kapalı mekanlarda zorlanıyor ve bir flaştan ve iPhone 5’in düşük ışık performansından mahrum ama 5 MP’lik görüntü kalitesi neredeyse iPhone 4 seviyesinde – uygun ışıkta temiz ve keskin – ayrıca hızlı otomatik fokus ve 1080p video çekme kabiliyeti güzel bonuslar.
Ön tarafta 1.2 MP HD bir kameraya sahip, FaceTime’da sivilcelerinizi ve siyah noktalarınızı göstermek isteyenlere bile yetebilir.
Apple iPad Mini – bağlantı
Test ettiğimiz Mini, Wi – Fi modeli ve gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz ki dual-band alıcısı hem sinyal yakalamakta hem de bağlı kalmakta oldukça başarılı. Etkileyici derecede de hızlı olduğunu belirtmeden geçmeyelim.
Aslında 4G LTE donanımlı modeli 4G bağlantı şansımız olan bir yerde test etmek eğlenceli olabilirdi, zira şu an piyasada bu donanıma sahip tek mini tablet iPad.
Apple iPad Mini – Lightning
On yıllık 30 pin bağlantı noktasından vazgeçilmesi ile ilgili çok yazılıp çizildi, özellikle eski bağlantı noktasına göre tasarlanmış yığınla aksesuar üzerinden fakat üzülmeden önce Lightning bağlantının nimetlerini görmek gerek; daha küçük, daha şık, daha hızlı ve ters çevrilebilir. Ayrıca 70 dolar gibi bir fiyata adaptör almanız da mümkün lakin bu güzellikle dock ürününüz arasına koyduğunuz çirkin bir adaptör ile elde ettiğiniz elektronik bir sandviçi masanızın üstünde görmekten rahatsız olmamanız lazım.
Adaptörler bununla sınırlı kalmıyor, DSLR’ınızı bağlamak için bir apatör, HDMI dönüştürmek için bir adaptör diye uzayıp gidiyor, Apple’da kullanıcılarına bu tür ürünleri makul fiyatlarda sunmayı sevdiği için bir anda kendinizi iki iPad Mini almış bir finansal hafiflik içinde bulabilirsiniz.
Apple iPad Mini – pil ömrü
Apple 10 saatlik bir aktif kullanım ömründen bahsediyor, bizim günlük deneyimimiz bu süreden de iyiydi. Retina Display’den mahrum kalmak perfomans hızındaki artışın yanında pil ömrünün de uzamasına yardımcı olmuş. İş şarj etmeye gelince biraz üzüldüğümüzü söylememiz gerekiyor zira iki saati bulan bir süre elektriğe bağlı kalması gerekiyor, iPhone 5’in ışık hızında şarj olma yeteneği bu yeni nesil Mini’ye uğramamış.
Apple iPad Mini – sonuç
Fiyat etiketi ya da büyüklüğü sizi bir iPad almaktan alıkoyuyorsa, iPad Mini sizi tahrik etmeye başlamış olabilir. Gayet seksi, çantada varlığını hissetmeniz çok zor ve fiyat etiketini çekilebilir yapan uygulama marketi ile aradığınız tablet olması muhtemel.
iPad Mini aynı zamanda sizden bazı fedakarlıklar da bekliyor. Ekranı çok keskin değil ve büyük abilerinden biraz daha yavaş. Elma logosu gördüğümüz her yerde karşımıza dikilen fiyat unsuru elbette burada da gözümüzün içine bakıyor. Giriş seviyesi 16 GB’lık Nexus 7 ile iPad Mini’nin denk modeli arasında 100 Euro civarında bir fark var ki 100 Euro eksik ödeyerek daha yüksek çözünürlüklü bir ekran, daha iyi bir donanım ve elde tutması daha sağlam bir cihaza sahip olabiliyorsunuz.
Aslında bu iki cihaz birbirinden oldukça farklı. Yaratıcılığı ve etkileşimi ön plana alan bir yaklaşımınız varsa ve sahip olduğunuz eşyaların estetik güzelliğinden kendinize pay çıkarıyorsanız, iPad Mini ödeyeceğiniz fazladan her kuruşun karşılığını size verebilir. Birçok insan hareket halindeyken internete kolay erişimi ve medya tüketimini ön plana alır, siz de bu güruhun bir parçası iseniz Nexus 7 bu iş için mükemmel bir cihaz.
Sıkı bir mücadele oldu. Her iki cihaz da rakiplerinden farklı yerlerdeler ve özeller. Özeller çünkü bu boyutların gerçek bir tablet deneyimi için yeterliden daha iyi olduğunu ispatladılar.