İnternetin yeni yüzü: Paylaşım ekonomisi

Yasal sorunlar

Aslına baktığımızda ortalıkta yeni bir sistem dönmüyor. Ebay bunu yaklaşık 20 yıldır kullanıyor ama yine de Biecharczyk, özellikle güven ve emniyet konusunda“Hâlâ geliştirilebilecek fırsatlar var.” diyor.

Şimdilik paylaşım ekonomisi rüzgarı arakasına alıp ilerliyor olsa da bu durumun sonsuza kadar devam edeceğini öngörmek biraz sakıncalı. Gerçi içerik paylaşımı olduktan sonra her türlü alternatif yöntemin ortaya çıkacağından da eminiz. Örneğin, daha şimdiden otellerin Airbnb’den daha fazla vergi alınması gibi bir talepleri bulunuyor ya da taksi şirketlerinin veya sahiplerinin araç paylaşımıyla ilgili ciddi bir kanunsuzluk durumu olduğunu ortaya atıyor. Şu ana kadar herhangi bir sorun ortaya çıkmasa da yakın zamanda patlak vermesi muhtemel bazı durumlar var. Örneğin otellerin şehirlere ödedikleri yatak vergileri gibi. Owens bu konuyla ilgili olarak, “İnsanlar, kaldıkları yerlerin lisanslı olduğunu gösteren kağıt parçalarına pek önem vermiyor ama bunların vergilendirilme durumu nedense ilgilerini çekiyor.” diyor. Yakın zamanda hem web siteleri hem de aracıların yeni bir resmiyet anlayışı içerisine girmesi bekleniyor.

Finansın geleceği mi?

Komün ve topluluk anlayışına rağmen eleştirmenler paylaşım ekonomisinin tek bir anlamı olduğunu düşünüyor. O da para kazanmak ve diğer tüm ekonomiler gibi onun da büyümeye programlandığını belirtiyor. Onefinestay gibi siteler çok daha farklı anlayışla hizmet veriyor. Lüks tüketim ve hizmet anlayışına yönelen bu platformlarda, ev sahipleri mal varlıklarını hiçbir ayrıntıyla uğraşmadan, tamamen Onefinestay’in hizmetine bırakarak kiralayabiliyor. Temizlik ve konuklarla etkileşim gibi etkinlikleri tamamen şirket yapıyor. Diğer yandan da Relay Rides kendini geliştiriyor. Webb bu konuyu biraz açarak, “Yazın ortalarına doğru havaalanı park hizmetini devreye soktuk. Artık aracınızı alıp, temizletip, havaalanına ulaşan yolculara kiralayabiliyoruz. Döndüğünüzde aracınız halen kiralamadaysa sizde herhangi bir araca atlayıp, evinize gidiyoresunuz. Sonra aracı size tekrar teslim ediyoruz.” diyor.

Varlıklarınızı kataloglamak ve paylaşıma açmak görünüşe göre yakın zamanda hayatımızda çok büyük bir yer kaplayacak. Gelen haberlere göre Google, Mine adlı bir servis üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Mine sayesinde, sahip olduğunuz veya ihtiyacınız olan her şeyin, kapsamlı dijital kayıtları tutularak bunların herkesle paylaşılması amaçlanıyor.

Türkiye’den paylaşım ekonomileri

ZUMBARA

zumbara

Zumbara, para yerine zamanın kullanıldığı, yetenek ve tecrübelerin paylaşıldığı bir sosyal ağ. 10 bin kullanıcılı Zumbara’da sunduğun servis ve hizmetler karşılığında para değil, zaman kazanıyorsun. Zaman puanların karşılığında da, sen diğerlerinden hizmet alıyorsun.
zumbara.com

FREECYCLE

freecycle_logo

Freecycle, elinde kullanmadığı eşyalar olanlar ile o eşyalara ihtiyaç duyanları, e-posta aracılığı ile ve tamamen ücretsiz olarak birleştirmeye; geri dönüşümü arttırmaya çalışan, uluslararası bir proje. Projeyi özel kılan ise tüm eşya alışverişlerinin tamamen ücretsiz olarak gerçekleştirilmesi. freecycle.org

TAKAS ŞENLİĞİ

TAKAS senligi

Her ayın ikinci pazar gününde, Maltepe Organik Gıda Pazarı’nda gerçekleşen Takas Şenliği, tamamen iyi niyet çerçevesinde işliyor. Getirdiğin eşya adedi kadar takas kuponu alıyorsun ve bunlarla başka eşyalar alıyorsun. Satılmayan eşyalar köylere gönderiliyor.
Her ayın ikinci pazar günü