Stuff

İnternet yasası hakkında her şey

İnternet yasası olarak bilinen, ‘Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Torba Kanun Tasarısı’nın 4. Bölümü TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

DNS değiştirme devri kapanıyor

Kabul edilen maddelere göre, internette yer sağlayıcı (hosting), yer sağladığı içerik hukuka aykırı bulunduğunda içeriği yayından çıkarmak zorunda olacak. Ayrıca, yer sağladığı web sitelerine dair trafik bilgilerini bir yıldan az ve iki yıldan fazla olmayacak şekilde saklamak durumunda. Telekominikasyon İletişim Başkanlığına (TİB), bunları yerine getirmeyen yer sağlayıcı firmalara 10 bin TL ile 100 bin TL arasında idari para cezası uygulayacak. Yeni yasaya göre, internet servis sağlayıcıları, engellenen web sitelerine alternatif erişim yollarını da engellemekle hükümlü olacak. Şu anda olduğu gibi, DNS ve benzeri yöntemlerle engelli sitelere giriş yapılamayacak.

Erişim Sağlayıcıları Birliği kurulacak

Merkezi Ankara’da bulunacak olan Erişim Sağlayıcıları Birliği, tüm internet servis sağlayıcılarının ve internet erişim hizmeti sunan diğer işletmelerin katılımıyla oluşturulacak. Amacı ise, servis sağlayıcılarının kordinasyonunu sağlamak olacak.

Erişim Sağlayıcıları Birliği’ne üye olmayan ve/veya kararlarını kabul etmeyen internet servis sağlayıcıları, Türkiye’de internet servisi sunamayacak.

Engelleme kararı 24 saat içerisinde verilecek

İnternetteki bir içeriğin kişilik haklarını ve özel hayatını ihlal ettiğini düşünen kişiler, doğrudan sulh ceza hakimine başvurarak, ilgili içeriğin kaldırılmasını isteyebilecek. Hakim de, ilgili içeriğin erişime engellenmesine tek başına karar verebilecek. Şayet söz konusu içeriğe erişimin engellenmesine karar verilirse, yer sağlayıcı kararı 24 saat içerisinde uygulamak zorunda olacak. Hakimler, yalnızca kişilik hakkını ihlal eden bölümlerin erişime kapatılmasına karar verebilecek. ‘Zorunlu olmadıkça’, sitenin tümünün erişime kapatılması kararı verilemeyecek. Önemli bir diğer nokta da, hakimin tüm bunları, herhangi bir duruşma olmaksızın, 24 saat içerisinde kararlaştıracak olması.

Erişim 4 saatte engellenecek

Erişim Sağlayıcıları Birliği’nin kuruluş amacı, erişime engellenecek site veya içeriklerin, tam da istenildiği gibi, çok çabuk şekilde erişime kapatılması. Erişim Sağlayıcıları Birliği, engelleme kararını ilettikten sonra, internet servis sağlayıcısı en geç 4 saat içerisinde engellemeyi gerçekleştirmek zorunda kalacak.

Sulh ceza mahkemesinin kararını 4 saat içerisinde yerine getirmeyen sorumlu kişilere ve internet servis sağlayıcılarına, 500 günden 3 bin güne kadar adli para cezası uygulanacak.

TİB  Başkanı engellemeye tek başına karar verebilecek

İnternette yayınlanan bir içeriğin özel hayatının gizliliğini ihlal ettiğini düşünen kişiler, direkt olarak TİB’e de başvurabilecekler. Burada iki farklı yol izlenebilecek. İlki, içerik doğrudan TİB Başkanı’nın emri üzerine engellenebilecek. Bu karara karşı sulh ceza mahkemesine itiraz edilebilecek. İkinci ihtimal ise TİB, kendisine gelen bu talebi Erişim Sağlayıcıları Birliği’ne bildirecek ve söz konusu içerik en geç 4 saat içerisinde Türkiye’den erişilemez hale gelecek. Talep ‘daha sonra’, sulh ceza hakiminin kararına sunulacak ve hakim, kararını 48 saat içerisinde açıklayacak. Şayet karar açıklanmazsa, erişim engellemesi kaldırılacak. Tüm bu erişim engellemeleri, site sahibine sebep belirtmeksizin yapılacak.

Görevlerini yerine getirirken suç işledikleri iddia edilen TİB personeli hakkında cezai soruşturma yapılması için, TİB Başkanı’nın izni, TİB Başkanı hakkında cezai soruşturma yapılması için ise bağlı olduğu bakanın izni gerekecek.

Siber Güvenlik Kurulu kurulacak

Siber güvenlikle ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile kişiler tarafından alınması gereken önlemleri belirtmek, hazırlanan plan, program, rapor ve standartları onaylamak ve bunların uygulanmasını sağlamak amacıyla Siber Güvenlik Kurulu oluşturulacak. Bu kurul, internet üzerinden faaliyet gösteren kişilere, e-posta ve diğer iletişim yollarıyla bildirimlerde bulunacak.

Yasa ne durumda?

‘Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Torba Kanun Tasarısı’, Cumhurbaşkanlığı’nın onayına sunulacak. Eğer Cumhurbaşkanı Abdullah Gül onaylarsa, resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girecek.