Stuff

İnternet Türkiye’de 20 yaşında

Türkiye’de bundan 20 yıl önce, 12 Nisan 1993’te kiralık hat üzerinden 64 Kbps gibi çok düşük bir hız ile başlayan internet yolculuğu, bugün en hızlı internet teknolojisi fiber ile, dünya ile aynı anda 1000 Mbps’ye kadar çıktı

‘Hey gidi günler’ dediğinizi duyar gibiyiz. Sevdiğimiz bir müziği indirmek günler alırdı. Çok uzak geçmişten bahsetmiyoruz, 10 yıl öncesine kadar internet ‘yavaş’ olan bir şeydi. Dünyadan geç adapte olduğumuz interneti, şu an tüm dünya ile aynı anda 1000 Mbps hız ile kullanabiliyor ki, 64 Kbps’e nazaran bu akıl almaz bir şey.

Bu hafta İnternet Haftası ve dönüp geriye baktığımızda 20 yılda ne denli büyük bir değişim yaşandığını görüyoruz. Ancak en büyük kilometre taşlarından biri fiber oldu. 2008 yılında evlerimize girmeye başlayan fiber ve artan DSL hızları 29 TL’ye 1 Mbps trendinin sonunu getirdi. O dönem, Türkiye’deki internet kullanıcılarının %90’ı  bu hız üzerinden internet kullanıyordu. Şu an düşünmesi bile korkutucu…

Turkcell Superonline Türkiye’nin 31 bin kilometrenin üzerinde fiber altyapısı kurmuş durumda. Türk Telekom da fiber konusunda yatırımlarına hız kazandırıyor. Ferhat Göçer reklamını bir an için unutmaya çalışırsak, hızla genişleyen fiber altyapı için sevinebiliriz.

Türkiye’de  75’den fazla şehirde fiber altyapısı mevcut ancak hala birçok DSL kullanıcısı fiber hizmeti alamıyor, sebebi ise fiber altyapının yaşadığı yerde bulunmaması. Üstelik, çoğu kullanıcı yerleşimin ve internet kullanımının yüksek olduğu bölgelerde bunu yaşıyor. Mesela İstanbul Suadiye’de fiber hizmeti alamıyorsunuz, Ankara Keçiören’deki birçok mahallede de durum aynı.

Aslına bakılırsa bu durum çok normal. Fiber Türkiye’de 7 yıldır var ve yatırımlar sürüyor. Bu 7 yıllık süreci, başlangıç olarak tanımlamak ve önümüzdeki dönemlerde işlerin hepimiz için daha iyiye gideceğini düşünmek son derece mantıklı. Anlaşılan, fiber hizmet sağlayıcıları önce tüm şehirlere ana altyapıyı döşemeyi amaçlıyor. Bu şekilde, fiber şehir yerelinde bir hizmet olmaktan çıkacak. Sorana da ‘80 şehirde fiber var’ diyebileceğiz. İşte bu süreç tamamlandıktan sonra, şehirlerdeki fiber altyapılar küçük damarlar şeklinde genişleyecek ve bir süre sonra tıpkı DSL gibi tüm evlere verilebilecek hale gelecek. Evet, biraz uzun ve meşakatli görünüyor ancak itiraf etmeliyiz ki elimizdeki en iyi seçenek bu. Yani şikayet edecek bir şey yok.

Turkcell Superonline Genel Müdürü Murat Erkan, firma olarak kendilerine bir hedef koyduklarını söylüyor: 2023’te 14 milyon haneye 1000 Mbps fiber internet altyapısı götürmek istiyorlar. Bundan iki şey anlayabiliriz; ilki 2023’te 14 milyon kişinin fiber kullanacağı ya da 2023’te 14 milyon hanenin en güçlü fiber internet altyapısını destekleyecek hale geleceği ve diğerlerinin de fiber altyapıya sahip olacağı…