Facebook’un kurucu CEO’su Mark Zuckerberg, internet erişimi olmayan 5 milyar insana interneti getirmeyi amaçlayan ve küresel bir işbirliğinin ürünü olan internet.org‘un hizmete girdiğini bugün açıkladı.
Zuckenberg “Facebook’un asıl başarısı, dünyanın dört bir tarafındaki insanlara iletişim kurma imkânı sunmuş olmasıdır” dedi ve şöyle devam etti: “Gelişmekte olan ülkelerin bilgi ekonomisi ile bağlantı kurmalarının veya buna dahil olmalarının önünde birçok engel var. Internet.org, işte tüm bu engelleri aşmayı amaçlayan ve henüz internet bağlantısı bulamayan insanlara internet erişimi sağlayacak olan uluslararası bir ortaklıktır.”
Bugün, yalnızca 2,7 milyar insan, ki bu dünyanın sadece üçte birine denktir, internete bağlanabiliyor. İnternet bağlantısı edinimi yılda yüzde 9’dan daha düşük bir hızda artıyor; nitekim interneti geliştirme konusunda ne kadar erken davranıldığı düşünülünce bu oldukça düşük bir artış.
Internet.org’un oluşturulmasındaki hedef, henüz internet bağlantısı olmayan dünyanın üçte ikilik kısmında internet erişimini mümkün kılmak ve bugün internete bağlanan dünyanın üçte birinin sahip olduğu imkanları onlara da sunmaktır.
Internet.org kurucuları Facebook, Ericsson, MediaTek, Nokia, Opera, Qualcomm ve Samsung, tüm dünyayı çevrimiçi kılmak hedefiyle bağlantı projeleri geliştirecek, bilgi paylaşımı sağlayacak ve sektörleri ve devletleri mobilize edecek. Tüm kurucu şirketlerin mobil operatörlerle işbirliği geçmişi var ve bu girişimde onların öncü rol oynamalarını, zamanla bu oluşuma sivil toplum örgütlerinin, akademisyenlerin ve uzman kişilerin de dâhil olmasını bekliyorlar. Internet.org, donanımların tasarımlarını daha verimli ve yenilikçi hale getirerek bulut bilgisayar işlemlerinin maliyetlerinin düşmesini sağlayan ve tüm sektörü etkileyen Open Compute Project’den ilham alınarak geliştirildi.
Sosyal sorumluluk mu yoksa ‘iş’ mi?
Henüz internet bağlantısı olmayan dünyanın üçte ikilik kısmına internet hizmeti temin etmek için internet.org gelişmekte olan ülkelerdeki üç temel zorluğa odaklanacak:
Erişim maliyetlerini makul hale getirmek: Oluşumun ortakları, mobil bağlantıların daha uygun hale getirilmesi için gerekli teknolojileri geliştirecek ve dünya genelinde insanlara veri sağlamanın maliyetini düşürecek. Düşük maliyetler, yüksek kalite akıllı telefonlar sunmayı amaçlayan ortak çalışmalar ve yetersiz hizmet alan bölgelere daha geniş kapsamlı internet sağlamayı hedefleyen işbirlikleri muhtemel projeler dâhilinde. Mobil operatörler, tüm ekosistem için faydalı olacak çalışmalar yardımıyla bu projelerin merkezinde yer alacak.
Verileri daha verimli kullanmak: Kurucular, birçok uygulamanın kullanımı ve internetten faydalanmak için gerekli olan veri miktarını önemli ölçüde azaltmayı amaçlayan araçlara yatırım yapacak. Gelecekteki projeler, veri sıkıştırma araçlarının yanı sıra daha verimli veri kullanımı için ağ kapasitelerinin geliştirilmesi, verilerin daha verimli saklanması ve veri kullanımı azaltmak amacıyla uygulamaların şekillendirilmesini kapsıyor.
Erişim sağlama konusunda işletmelere destek olmak: Oluşumun ortakları, istikrarlı yeni iş modellerinin geliştirilmesinde ve insanların internete daha kolay erişmelerini sağlayacak hizmetlerin ortaya konmasında destek sağlayacak. Bu kapsamda, mobil operatörleri, cihaz üreticileri ve geliştiricilerinin ve diğer işletmelerin önceden olduğundan daha makul maliyetlerle teşvik tedbirleri ortaya koyacak yeni modeller test edilecek. Ayrıca, işletim sistemi sağlayıcıları ve diğer ortaklar ile bir araya gelinerek, mobil cihazlar için daha fazla dil seçeneğine imkân sağlayacak yerelleştirme hizmetlerine odaklanılacak.
Projenin hedeflediği bölgelerdeki insanların internetten daha önemli, daha yaşamsal şeylere ihtiyacı var
Internet.org, uygulamaların çoğu için gerekli olan maliyetleri düşürerek, veri kullanım miktarını azaltarak ve yeni iş modelleri oluşturarak, internet erişimi olmayan 5 milyar insanın çevrimiçi dünyasını keşfedebilmesini hedefliyor.
Internet.org hizmete girdi, Google’ın aynı misyonlu Loon projesi de başlamak üzere. Peki Silikon Vadisi, dünyanın gelişmemiş bölgelerindeki insanların sadece internete mi ihtiyaç duyduğunu sanıyor? Söylememiz gerek; bu sosyal sorumluluk gibi görünen ancak aslında “iş” olan bir proje. Tıpkı Google’ın balon projesi gibi. Eğer gerçekten dünyanın gelişmemiş bölgelerine yardım etmek istiyorsanız, bu bir süreç ve internet de en son adım olmalı.
Facebook’un başlattığı ve diğer devlerin destek verdiği bu proje gerçekten takdire şayan. Ancak göz ardı edilemeyecek bazı gerçekler var. Şu an dünyada internete erişimi olmayan ülkelerin büyük bir çoğunluğu savaş ve açıklıkla mücadele ediyor. Bill Gates, gelişmemiş ülkelerdeki insanların internet bağlantısından daha farklı şeylere ihtiyaçları olduğunu düşündüğünü söylemişti.