Eğitim ve teknolojiyi aynı potada eritmek için dünya çapında birçok girişim yapan Intel’in ABD’de düzenlediği geleneksel Intel Uluslararası Bilim ve Mühendislik Fuarı (ISEF) sonuçlandı.
ABD’de 11-16 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilen 65. Intel Uluslararası Bilim ve Mühendislik Fuarı’nda (ISEF) bu sene 70’in üzerinde ülkeden 1,700’ü aşkın öğrenci, toplam 5 milyon dolarlık ödül ve burs için yarıştı. Los Angeles’ta gerçekleştirilen etkinliğe katılan Türk projeleri TÜBİTAK Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri yarışmasından seçilmişti. Türkiye adına yarışan 10 projeden 4’ü ödüle layık görüldü.
Edirne Süleyman Demirel Fen Lisesi öğrencileri Hamdi Göktan Özmenekşe ve Ata Aydın Uslu’nun matematik dalında hazırladıkları “Özdeş Boncukların Halkaya Sıralanması” isimli araştırma, American Mathematical Society özel ödülüne layık görüldü. American Mathematical Society, 1988 yılında matematik konusunda araştırma ve burslarına ilgiyi artırmak ve yayınlar, toplantılar ve farklı etkinliklerle Amerika ve dünyada bu alanda hizmet vermek amacıyla kuruldu. Matematikçi Karl Menger’in anısına ailesi her yıl Intel ISEF yarışmasında verilen ödül için fona katkı sağlıyor.
Yarışmaya kimya dalında katılan İzmir Özel Çakabey Lisesi öğrencisi Büşra Ban, elektrik ve mekanik mühendislik alanında katılan Deniz Harp Okulu öğrencileri Ömer Özbekler ve Mustafa Erdoğan ile uygulamalı fizik manyetik ve elektromanyetik alt kategorisinde katılan İzmir Özel Takey Anadolu Lisesi öğrencileri Mehmet Ege Karaesmen ve Ahmet Berk Selvi de kendi kategorilerinde dördüncülük elde etti.
Intel Türkiye Genel Müdürü Burak Aydın, konuyla ilgili şunları söyledi: “Intel olarak gençlerin gelecekte inovasyonun gelişmesinde rollerinin çok büyük olduğuna inanıyoruz. Dünya çapında 70 ülkede eğitimin geliştirilmesi için son 10 yılda eğitime 1 milyar doların üzerinde yatırım yaptık. Türkiye’de de Milli Eğitim Bakanlığı işbirliği ile Intel Öğretmen Programı ile 2003 yılından bu yana 200 bin öğretmene ulaştık. Intel Öğrenci Programı ile 2005 yılından bu yana teknolojiye erişimi kısıtlı olan 95 bin gencimizin bilgisayar ve internetle tanışmalarını sağladık. Gençlerin matematik ve mühendislik dallarına ilgilerini artırmak için düzenlediğimiz Intel ISEF yarışması da, bu çalışmaların önemli bir ayağı. Türk gençlerinin, TÜBİTAK tarafından seçilen projelerinin Intel ISEF’ten ödüllerle dönmesinden büyük gurur duyuyoruz.”
Projelerin hepsi birbirinden farklı
Kimya dalında yarışmaya katılan İzmir Özel Çakabey Lisesi’nden Büşra Ban’ın projesi, sentezi kolay ve ucuz olan tiyofen esaslı tiyosemikarbozon monomerinin tiyofenle kopolimerini uygun elektrokimyasal yollarla sentezlenmesini, sentezlenen kopolimerin elektrokromik özelliklerinin incelenmesini konu alıyor.
Deniz Harp Okulu öğrencileri Ömer Özbekler ve Mustafa Erdoğan, çıplak gözle görülemeyen 980 nm dalga boylu kızılötesi lazer yardımıyla hedefleri işaretleyerek, kamerayla hedefin sürekli takibini gerçekleştirecek bir sistem tasarladı. Öğrenciler geliştirdikleri bu proje ile personelin güvenli bir uzaklıktan gözetleme ve hedef tayinini gerçekleştirmesini sağlayacak sistemler geliştirilmesini amaçlıyor.
İzmir Özel Takev Anadolu Lisesi öğrencileri Mehmet Ege Karaesmen ve Ahmet Berk de, manyetik parçacığın manyetik özelliklerini incelemek için kolay yapılabilir ve düşük maliyetli “Titreşimli örnek manyetormetresi (VSM)” üretmek amacını taşıyan araştırmayla VSM’nin temel manyetik malzemelerin manyetizasyon çalışmalarında kullanılabileceği gösteriyorlar.