Eğer drone’lar hakkında araştırma yaptıysanız veya birkaç haber okuduysanız DJI markasını mutlaka duymuşsunuzdur. Ağırlık avantajı ve kamera performansı sayesinde markanın popülerliği gün geçtikçe arttı.
DJI’ın Phantom serisi drone’ları uçuşa hazır halde satılıyor. Drone kullanıcılarının en fazla önem verdiği konulardan biri olan kolay kullanımıyla da gönülleri kazanmayı biliyor.
Stuff İngiltere ekibi piyasaya yeni sürülen, 4K video çekimi yapabilen DJI modelini uzun uzun inceledi:
4K video çekimi
Professional modeli adından da anlaşılabileceği üzere profesyonel olarak video işiyle ilgilenenleri hedefliyor. Ultra HD çözünürlükte video çekimi de bunu ispatlıyor.
Professional modeli çok geniş yelpazde çekim imkanı sunuyor. Kullanıcılar 4096×2160 çözünürlükte 24 veya 25 fps, 3840×2160 çözünürlükte 24,25 veya 30 fps video çekimi yapabiliyor. DJI bunları yapabilmek için 12.4 MP Sony Exmor sensörünü kullanıyor. f/2.8 lens ve 94 derece görüntü açısına sahip.
1080p video çekimi gerçekleştirirseniz alacağınız sonuç daha başarılı olacaktır. 4K çekim yaparsanız daha detaylı ve zengin görüntüler elde edebilirsiniz. Eğer profesyonel kullanım amacınız yoksa 4K video modunu çok tavsiye etmiyoruz.
Kameranın ISO ayarının yapılabilmesi sayesinde değişen ışık seviyesine göre kendinizi ayarlayabilirsiniz. Böylece ışık yüzünden görüntülerde kayıp yaşamanızın önüne geçiliyor.
Video performansı
4K video çekiminde göze batan bir problemle karşı karşıya kalındı. Bu problem ise kamerayı hareket ettirirken görüntüde oluşan dalgalanmalar. Kamera, 4K çekim yaparken daha fazla detay yakalamak adına çok çalışıyor. Bu sefer ortaya en ufak dalgalanmanın bile etki etmesi gibi bir sorun çıkıyor.
Çekim sırasında hava güneşli olduğu için detayları yakalamada problem yaşanmadı. Tabii bu detayları yakalamak için dikkatli çekim yapmanız gerekli.
Cihazın üzerinde bulunan f/2.8 lensin düşük ışık performansı bazı durumlarda yeterli gelmeyebiliyor. Bunu engellemek adına ayarları yönetmeniz gerekli.
Fotoğraf performansı
Üzerinde bulunan kamera, 12 MP fotoğraf çekebiliyor. Fotoğrafları isterseniz JPEG veya RAW DNG formatında çekebiliyorsunuz. Günümüzün akıllı telefonlarının kameralarıyla karşılaştırdığımız zaman daha iyi sonuçlar aldığını görüyoruz. RAW formatı fotoğraf üzerinde değişiklikler yapmak isteyenler daha iyi sonuçlar vadediyor.
Hem video hem de fotoğraf çekiminde ayarlarınızı manuel olarak yapabiliyorsunuz. Bu da ISO, çekim hızı, beyaz dengesi gibi ayarları bulunduğunuz şartlara göre yapmanızı sağlıyor.
Düşük ışıkta kameranın sergilediği performans çoğu zaman yeterli olmayabiliyor. Eğer fotoğrafçılık konusunda deneyiminiz varsa manuel moda geçip değişen şartlara göre ayar yapabilirsiniz.
Uygulama
DJI Pilot isimli uygulamasıyla akıllı telefon veya tabletinizden DJI Phantom 3’ü yönetebilir ve kamera ayarlarını gerçekleştirebilirsiniz.
DJI, uygulamanın verimli çalışması için belli modelleri tavsiye ediyor. Test sırasında kullanılan iPhone 6 ve Nexus 7 bu önerilen cihazlar arasındaydı. Bu sayede uygulamayla ilgili problem yaşanmadı.
Cihazın kutusundan çıkan uzaktan kumandası üzerinde bulunan yuvaya akıllı telefonunuzu veya tabletinizi yerleştirebiliyorsunuz. Kullanılacak tabletin en fazla iPad Air boyutlarında olması gerekiyor. Eğer tabletiniz bu boyuttan büyükse uyum problemi yaşanıyor.
Kullanılan uygulamayla birçok bilgiye ulaşma şansınız mevcut. Uçuşa başlanan nokta, uçuş sırasındaki nokta, hız, hava sıcaklığı, batarya ve uçuş süresini takip etmenize imkan tanıyor.
Uzaktan Kumanda
Yeniden tasarlanan uzaktan kumanda, telefon veya tabletinizi koymaya imkan veren bir yuvaya sahip. Eğer akıllı cihazınızla bağlantı kurmak isterseniz Wi-Fi veya USB kablosu kullanabilirsiniz. Bizim tavsiyemiz kolay olması açısından USB kablosu.
Yeni kumandada önceki modellere göre daha fazla hareket komutu verebiliyorsunuz. Üzerindeki komut tuşları hareket kabiliyetinizi arttırıyor.
Uzaktan kumanda ve Phantom 3 arasında bağlantının sağlanması çok hızlı oluyor. Birkaç dakika içerisinde akıllı cihazınız, uzaktan kumandanız ve drone’unuz uçuşa hazır hale geliyor.
Kumandada bulunan “come home” butonuna bastığınızda Phantom 3, uçuşa ilk başladığınız noktaya geri dönüyor. Tuşa bastıktan sonra drone bu noktaya geliyor ve yere konduktan sonra motorunu kapatıyor.
Eğer daha önce drone ile uçuş deneyiminiz yoksa test uçuşları gerçekleştirmeniz gerekiyor. Bunun için bulunduğunuz alanın ağaçlardan, elektrik direklerinden uzak olmasına dikkat edin. Bu hem sizin hem de çevrenizde bulunan kişilerin güvenliği için önemli. Ayrıca uçuş yaptığınız yerde havacılık kurallarına da uymanız şart.
Batarya performansı
DJI’ın yeni modelinin uçuş süresi 25 dakika olarak veriliyor. Eski modellere göre bu sürenin çok iyi olduğunu görüyoruz. Uzun süreli çekimler planlıyorsanız ekstra batarya setlerinden satın almanız gerekli. Bataryanız şarjdayken çekimi yarıda bırakmak zorunda kalmazsınız.
Bataryaları şarj etme konusunda ise DJI farkını ortaya koymayı başarıyor. 100w’lık şarj aleti, boş bataryanızı 40 dakikada tamamen dolduruyor.
Uzaktan kumandanın çalışma süresi ise 25 dakikadan daha uzun. Fakat drone’un bataryası bittiğinde uzaktan kumandayı da şarja takmak işinizi garantiye almanızı sağlar.
Karar
Eğer 4K video çekimlerindeki görüntü problemleriyle yaşamayı kabul ederseniz Phantom 3 Professional çok başarılı bir drone.
Görüntüsü ve kullanılan plastik nedeniyle ilk başta oyuncak gibi gözükebilir fakat uçuş süresi, fotoğraf ve video özellikleri sayesinde oyuncaktan çok farklı olduğunu ispatlıyor.
Phantom 3 Professional, adından da anlayabileceğimiz üzere uygun fiyat etiketine sahip değil. Fakat yaptığınız iş için videonun kalitesi önemliyse bu fiyat etiketi kabul edilebilir hale geliyor.
Stuff görüşü
Kullanışlı, performanslı ve size verdikleri sizi mutlu edecektir. DJI son kullanıcılar için drone üretmeyi çok iyi biliyor.
Fiyat: 1259 dolardan başlıyor. store.dji.com