Xbox One, yalnızca bir oyun konsolu değil. TV’nin altındaki o değerli yere kurulup, tüm dijital eğlencene ortak olmak istiyor.
Xbox 360 ve PS3 neredeyse 7 yıl süren bir mücadelenin ardından 80’er milyon satış rakamına ulaşmayı başardı. Peki bir önceki nesil konsol savaşının galibi kim oldu? Kimine göre PS3, kimine göre ise Xbox 360…
Xbox One duyurulduğunda özellikle sıkı oyuncular tarafından heyecanla karşılandı; üstelik konsol TV’ye entegre edilen bir eğlence cihazı olarak lanse edildi ve yalnızca oyun odaklı değildi. Bir de PS4’ten 100 dolar daha pahalı olduğu gerçeği var tabii (PS4 Türkiye’de 1399 TL fiyatla satılacak, Xbox One’ın Türkiye fiyatı ise açıklanmadı). Bu 100 dolarlık farkın sebebi, sıkı oyuncuların pek de tav olmadığı Kinect’in kutu içeriğine dahil olması.
Xbox One tanıtıldığında son derece katı bir Dijital Haklar Yönetimi’ne sahipti; öyle ki oyunlarını arkadaşına ödünç veremiyordun ve her gün en az bir kez internete bağlanman gerekiyordu. Neyse ki Microsoft oyunculardan gelen tepkilere kulak vererek internete bağlanma zorunluluğunu iptal etti ve ikinci el oyunları serbest bıraktı.
Yeni Kinect’in kutu içeriğinde olması ve Avrupa’dan ön sipariş edilen Xbox One’ların ücretsiz FIFA 14 ile gelmesi PS4 ile arasındaki 100 dolarlık farkı kabul edilebilir kılıyor.
Xbox One da tıpkı rakibi PS4 gibi çok iyi. Peki eve koşarak gidip TV’nin başına kurulmak istemeni sağlayacak kadar harika mı?
Tasarım ve Yapı
PS4’ün tasarımını herkes beğenmeyecektir ama en azından ‘yeni görünüyor’ ve küçük. Xbox One ise 90’lardan kopup gelen bir VCR’ı andırıyor. Hayır abartmıyoruz; One -özellikle PS4’ün yanında- hantal görünen bir cihaz, tanka benziyor ve estetik açıdan takdir edilecek pek bir yanı yok.
PS4’ten daha uzun (3 cm) ve daha geniş (3 cm civarında) ancak problem, Xbox 360’dan hatırlayacağın o dev harici güç ‘tuğlası’nın One’da da yer alması. Öte yandan PS4’ün güç adaptörü konsolun içerisine sığdırılmış. Microsoft bu tuğlaya daha güvenilir bir güç akışı sağlamak için yer verdiğini söylüyor. Evet, Xbox One’da güç kaynaklı hiçbir problem yaşamadık, tıpkı PS4’te olduğu gibi. Binlerce oyuncu milyonlarca saat oyun oynadıktan sonra hangisinin daha güvenilir bir güç sistemine sahip olduğu ortaya çıkacaktır.
Yeni desibe ölçer oyuncağımız sayesinde ses şiddetini ölçebiliyoruz ve Xbox One’ın gerçekten sessiz bir konsol olduğunu söyleyebiliriz. Xbox One’ın 14 cm yakınından tıpkı PS4’te olduğu gibi 42 dB ses çıkardığını ölçtük. Bu oran, odadaki olağan gürültüden yalnızca 2 dB daha fazla. Üstelik Xbox Store’dan oyun indirdiğinde, oynadığında ve film seyrettiğinde Xbox One ekstra gürültü çıkarmıyor. Konsola disk taktığımızda yükleme anında başladı ve gürültü -doğal olarak- arttı; 49-50 dB’e yükseldi. Hayal kırıklığına uğradığımız nokta ise diskin yükleme bittikten sonra da dönmeye devam etmesi. Hatta diskteki oyunu oynamasan bile dönmeye devam ediyor ancak çıkardığı gürültü 45 dB’e düşüyor. Bunun, çalıştırdığın oyunun ya da filmin sesleri arasından duyulmasının bir hayli güç olduğunu söyleyebiliriz.
Xbox One’ı yatay değil de dikey olarak mı kullanmak istiyorsun? Xbox yöneticilerinden Albert Panello, Xbox One’ın dik konumlandırılmayı desteklemediğini, bunun soğutma sistemini kötü yönde etkileyeceğini ve riskli olduğunu söyledi. Panello ayrıca disk sürücüsünü konsolun yatay kullanımına göre tasarladıklarını açıkladı.
Oyun Kumandası
Xbox 360’ın oyun kumandası gerçekten harikaydı; sıkı PC oyuncuları dahi bu kumandayı kendi makinelerine takıyorlardı. Endişe etmene gerek yok, Microsoft bunun farkında ve One’ın kumandasını Xbox 360’ınkine bir hayli benzer tasarlamış.
Boyut ve ağırlık açısından neredeyse aynılar, ancak ergonomi alanında birkaç ufak farklılık söz konusu. Xbox Home tuşu üst bölümdeki genişletilmiş alanda konumlandırılmış, yön tuşları girintili olarak tasarlanmış ve diğer tüm tuşlar ufaltılmış. Ayrıca arka bölümdeki pil yuvası da artık dev bir çıkıntı değil.
Kumandayla ilgili birkaç küçük detay var. Kumanda genel olarak küçülmüş ve daha afili görünüyor. Kumandaya AA pil takıp oynamak sorun değil ancak şarjlı kumandalar da fena olmazdı. İyi haber ise, Xbox One’ın kumandası, o bildiğin ve sevdiğin Xbox kumandasının ta kendisi. Kumandayı eline aldığında yadırgamıyorsun; tepedeki RT ve LT tuşları son derece rahat hissettiren şekilde kavisli tasarlanmış; titreşim özelliği geliştirilmiş.
Konu PlayStation ve Xbox’ın kumandası arasında seçim yapmaya, hangisinin daha iyi olduğunu belirlemeye geldiğinde ister istemez işin içine öznellik giriyor. Üstelik yeni nesil kumandalarda seçim yapmak çok daha zor. Sony DualShock 4 ile ergonomi konusundaki açıklarını kapattı ve bir de dokunmatik yüzey ekledi; hareket algılayıcısı da cabası. Kağıt üzerinde DualShock 4’ün daha çok ‘evrildiğini’ söylemek mümkün. Ancak Xbox One’ın kumandası da yalnızca daha iyi titreşim sunmuyor. Müthiş biçimde ergonomik ve bir öncekinden çok daha iyi görünüyor. Bu yüzden şimdilik her ikisi de harika demekle yetiniyoruz. Oyun geliştiricileri DualShock 4’ün dokunmatik yüzeyini gerçekten işlevsel bir biçimde oyunlara adapte edebilirlerse dengeler değişir.
İşletim Sistemi
Xbox One’ın arayüzü, Xbox 360 ile Windows 8 Metro arayüzünün karşımına benziyor. Göze hoş görünüyor, rengarenk ve olabildiğince basit. Xbox 360’ın sonsuz çerçeveleri üçe düşürülmüş: Favori uygulamaların ve oyunların, sol tarafa konumlandırılmış olan Pins sekmesi altında listeleniyor. Mağaza sağ tarafta ve ana sayfan ortada.
Ana sayfaya kısa sürede alışıyorsun. Ortadaki büyük görsel en son oynadığın oyuna ait, alttaki dörtlü ise kullanım sıklığına göre sıralanıyor. Bunların hemen sağ tarafında ise disk sürücüsüne taktığın oyunu görebiliyorsun.
Bizi rahatsız eden konuların başında izlediğin filmlerin hiçbir yerde görünmemesi; yarıda bıraktığın filme devam etmek istersen Mağaza’ya gidip satın aldığın filmi bulman ve bu şekilde kaldığın yerden devam etmen gerekiyor. Arayüzün siyah arka planını ise ne yazık ki değiştiremiyorsun.
Kinect
Yeni Kinect Xbox One’ın tasarım çizgilerini taşıyor ve kutu içeriğinde yer alıyor. Microsoft Kinect’i bir hayli geliştirmiş; kızılötesi ile donatılmış 1080p algılayıcısı karanlıkta dahi görebiliyor, son derece hızlı bir biçimde mesafeyi ölçebiliyor ve hareketleri algılayabiliyor.
Microsoft Xbox One’ı sesinle yönetmeni istiyor. Bu yüzden Kinect’e birden fazla mikrofon eklemiş ve konsol ile sesle etkileşime geçmek çok eğlenceli ve sorunsuz. Sesinle Xbox’ı açıp kapatabilir, oyun veya uygulama çalıştırabilir, çoklu görev gerçekleştirebilir, oyunda yaptıklarını videolayabilir ve diğer sonsuz işlemleri gerçekleştirebilirsin. Xbox 360’ın Kinect’inin aksine son derece çabuk tepki veriyor ve seni anlayabilir.
Test ettiğimiz süre boyunca, Kinect 10 denememizden 9’unda sorunsuz bir biçimde sesli komutlarımızı anladı. Ortamda başka sesler olduğunda ise çoğunlukla anlamakta güçlük çekiyor. Eğer odada insanlar konuşuyorsa ya da müzik çalıyorsa Xbox ile konuşmaya çalışmak yorucu oluyor.
ABD sürümünü incelediğimiz Xbox One’ın spesifik komutları anladığını ve yerine getirdiğini gördük. “Xbox go to Forza 5” ya da “Xbox, go Home” dediğimiz an bıçkın bir delikanlı gibi atılıyor.
Xbox One ve Kinect ile geçireceğin ilk 15 dakikanın nasıl olacağını söyleyelim: Sürekli yanlış uygulamalara gideceksin, Xbox’a küfür edeceksin ve homurdanarak kumanda ile istediğin yönetmeye karar vereceksin. Ancak konsolla bir hafta geçirdikten sonra Kinect ile sıkı dost olacaksın ve uygulamalar arasında geçiş yapmak için sürekli sesli komut sistemini kullanacaksın. Test sürecimiz boyunca, kumandayı oyun oynamanın dışında pek elimize almadık.
Kinect yüzünü tanıyarak hesablarına otomatik giriş yapmanı sağlıyor. Bir seferde birden çok oyuncunın giriş yapmasını sağlayabiliyor ve önceliği kumandayı tutana veriyor. Üstelik tüm bunları, loş ışıklı odada ondan 3 metre uzakta (önerilen 2 metre) uzakta olsan dahi anında yapıyor.
Kinect ayrıca gelmiş geçmiş en iyi Skype deneyimini sunuyor. Otomatik olarak sana zum yapıyor, sürekli seni karenin içerisinde tutuyor. Ayrıca Skype görüşmelerinde sunduğu ses ve video kalitesi de bir harika.
Televizyon
Xbox One çok amaçlı bir konsol. Oyuncular için üzücü bir gerçek olsa da, Xbox One’ın kablolu TV sistemlerini sesle kontrol edebilme olanağı sunması birçok insanı heyecanlandırdı. Soru ise şu: Xbox One’ın TV yeteneklerinden kaçını Türkiye’de kullanabileceğiz? İşte bunu henüz bilmiyoruz…
Xbox One’ın cezbedici TV özelliklerinin Türkiye’de de kullanılabileceğini varsayalım: Digiturk veya D-Smart uydu alıcısını HDMI ile Xbox One’a, Xbox’ını da TV’ye bağlayacaksın. Böylelikle Xbox One uydu alıcısına dönüşecek ve arayüzünden tüm kanallarını seyredebileceksin. Hatta Xbox One’dan yapacağın basit bir ayarlama ile, Xbox’ın kendisi ile birlikte TV’ni ve uydu alıcını da açmasını sağlayabilirsin. Odaya gir, “Xbox on” (“Xbox açıl” diyeceğimiz günleri sabırsızlıkla bekliyoruz) de ve tüm bu cihazlar kullanıma hazır olacak. Ayrıca Xbox One’a tüm kumandalarının işlevlerini öğretebilir ve diğer cihazları da onunla yönetebilirsin.
Xbox One’ın en iyi TV özelliklerinden birisi OneGuide. Bu harika özellik uydu alıcını tamamen Xbox One arayüzüne entegre ediyor; tüm TV akışını görebiliyorsun, istediklerini daha sonra izlemek için kaydedebiliyorsun ve tüm bunları sesli komutlarla yapabiliyorsun.
Çoklu Görev
Snap, Xbox One’ın en heyecan verici özelliklerinden bir tanesi. Hatta, uydu alıcını Xbox One’a bağlamak için başlı başına bir sebep.
Snap, en basit anlatımla Xbox One’ın çoklu görev teknolojisi. Konsolunda herahngi bir şey yaparken “Xbox Snap…” de ve ardından bir uygulamanın adını söyle. İstediğin uygulama ekranın sağ köşesinde belirecek.
Mesela oyun oynuyorsun ve TV’deki maçın skorunu merak ediyorsun, “Xbox, Snap TV” demen yeterli. Ya da TV izliyorsun ve arkadaşlarının neler yaptığını görmek istiyorsun, “Xbox, Snap Activity” dediğinde kimin ne oynadığını görebilirsin. İstediğini gördükten sonra “Xbox, unsnap” diyerek sağdaki kolonu yok edebiliyorsun.
Tüm uygulamalar Snap özelliği ile uyumlu değil ancak Game DVR ve Xbox Music gibi birçok uygulama öyle. Ayrıca oyun oynarken Xbox Music dinlemenin tek yolu da Snap. Forza 5’te asfaltı ağlatırken Scorpions’tan ‘atarlı’ bir şarkı dinlemek isteyebilirsin; ne yazık ki bunun için ekranın bir bölümünü Xbox Music’e ayırmak durumundasın.
Snap özelliği bağımsız ses ayarından yoksun. Uygulamalar arasındaki ses dengesini, zekice algıladığı öncelik sırasına göre Xbox One ayarlıyor. Ancak müzik ve TV’nin sesi çok baskın ve oyunun seslerini bastırıyor. Battlefield 4 oynarken ‘sessizce’ maç izlemek isterdik doğrusu. Bu şu an için mümkün değil. Microsoft gelecekte tüm bu yetenekleri geliştireceğinin sözünü verdi; umarız çok beklemek zorunda kalmayız.
Snap’i bir kenara bırakırsak, uygulamalar arasında çok hızlı ve kolay şekilde geçiş yapılabiliyor. Daha önce açtığın bir uygulamaya geçiş yapmak istediğinde bir anda gerçekleşiyor, öteki türlü birkaç saniye beklemen gerekiyor. Diğer uygulamalara geçtiğin an oyunun otomatik olarak duruyor ve geri döndüğün an kaldığın yerden devam ediyor.
Oyunlar
Sonuç olarak Xbox One bir oyun makinesi ve Sony gibi Microsoft da ilk nesil oyunlar konusunda bir hayli efor sarf etmiş. Oyuncuların büyük tepkisi Microsoft’un katı Dijital Haklar Yönetimi politikasını çöpe atmasını sağladı ve Xbox One daha satışa çıkmadan daha özgür bir oyun konsolu oldu.
Diski taktığın an oyunlar yüklenmeye başlıyor, bazı oyunlar yükleme bitmeden oynanabiliyor. Killzone diskini PS4’e taktıktan yalnızca 55 saniye sonra oynamaya başlayabilmiştik. Biz oynarken, yükleme hala devam ediyordu. Xbox One’da ise Zoo Tycoon’u oynayabilmek için aşağı yukarı 4 dakika, Forza 5 için 7 dakika beklememiz gerekti. Ryse: Son of Rome, yükleme işlemi yüzde 3’e ulaştığında oynanabilir oldu ve bunun için 2 dakika beklememiz gerekti. Daha sonra anladık ki meğer yüzde 3 ile yalnızca ana menüye girebiliyormuşuz, oyunu başlatmaya çalıştığımızda Xbox One bizi yükleme ekranına yönlendirdi ve gerçekten oynamaya başlamak için 8 dakika daha beklememiz gerekti.
Xbox One’ın 500 GB’lık depolama alanının ne kadarını doldurduğunu göremiyorsun. Büyük bir ihtimalle depolama alanı dolduğunda bazı içerikleri silmeni (kayıtlı oyunların bulutta, yani güvende) söyleyen bir uyarı ile karşılaşacaksın. Xbox One’ın 500 GB’lık alanını dolduracak kadar oyuna sahip olmadığımız için bunu deneyemedik. Xbox One’ın depolama alanını USB (3 USB yuvası var) ile artırmaya çalıştık ancak anlaşılan bu özellik konsol satışa sunulduğunda yayınlanacak bir yama ile aktif edilecek.
İlk Gün Oyunları
PlayStation 4 incelememizde bahsettiğimiz gibi Xbox One’ın ilk gün oyunları çok daha iyi. Bunda Forza 5’in rolü çok büyük, eğer yarış oyunlarını seviyorsan, senin için parti ilk günden başlıyor.
Yarış oyunları sana göre değil mi? O zaman Dead Rising 3 ve Ryse: Son of Rome hoşuna gidecektir. Bunlar Xbox One’a özel olanlar, daha fazlası çapraz platform oyunlarında; yani hem Xbox hem de PlayStation için geliştirilenlerde. Call of Duty: Ghosts ve Battlefield 4 Xbox One’ın ilk gün oyunları içerisinde. Battlefield 4’ü Xbox One’da PS4’ten daha düşük çözünürlükle oynayabiliyorsun. Hevesin kursağında kalmasın, oyun hala harika ve keyifli.
Titanfall’u dört gözle bekliyoruz; Xbox One’a özel olarak geliştirilen oyun hali hazırda birçok ödülün sahibi oldu. Her neyse, şimdi PS4’te oynayamayacağın, Xbox One’a özel ilk gün oyunlarına odaklanalım.
FORZA MOTORSPORT 5
Forza 5 oynadığımız ilk ‘yeni nesil oyun’ oldu ve oyunun konsolun gücünü ekstra piksel sunmaktan daha fazlası için kullandığını gördük. İnanılmaz görünüyor, her şey çok detaylı. Ancak en fark edilir değişim oyunun gelişmiş fizikleri; bu da sana arabanın kaputunun altında neler yaşandığına dair çok daha fazla fikir veriyor; Xbox One kumandasının farklı türdeki titreşimleri de bu deneyimi çok ama çok gerçekçi kılıyor.
Forza 5’in Drivatar isimli bulut tabanlı teknolojisi, bilgisayar tarafından yönetilen arabaların insan tarafından sürülüyormuş gibi davranmalarını sağlıyor; son derece etkileyici. Tek başına oynadığın yarışlar dahi çoklu oyunculu gibi hissettiriyor, istersen yarışın ortasında kendi Drivatar’ına giriş yapabiliyor ve senin için yarışı bitirmesini sağlayabiliyorsun.
RYSE: SON OF ROME
Tarantino filmlerinden bile daha kanlı olan Ryse’da, düşman komutları katlederek Antik Roma’da yoluna devam etmeye çalışıyorsun. Harika grafikleri ara videoların grafiklerinden zar zor ayırt edilebiliyor, Ryse gerçekten de yeni donanımının neler yapabileceğinin kanıtını niteliğinde.
DEAD RISING 3
Kıyamet zombilerle kopacak diye ortalığın ürkütücü olması şart mı yani? Dead Rising 3’te silahları ve araçları birbirlerine ekleyerek ortaya çılgın şeyler çıkarabiliyorsun. Motosikletine dev bir silindir ekleyebilirsin ya da tekerlekli sandalye ile çim biçme bıçakları kombinasyonunu deneyebilirsin. Zombi sürülerini nasıl yok edeceğin senin hayal gücüne kalmış.
Hayvanat bahçesi kuruyoruz! İçini de birbirinden tatlı hayvan dostlarımızla dolduruyoruz! Sonra da hayvan şekli verilmiş golf arabamızla hayvanat bahçesinde turluyoruz; hepsi 1080p! Çocuklar da oynayabilir ancak senin için de derin ve keyifli bir oyun. Ailen ile oynamaktan keyif alacağın nadir oyunlardan. Zoo Tycoon sevimli hayvanlarla donatılmış bir yönetim oyunu. Kinect ile hayvanlarla etkileşime geçebiliyorsun, Kinect ile şempanzelerle oynamak tahmin ettiğinden milyon kat daha keyifli. Hareket algılayıcı ile filleri beslemek bir süre sonra yorucu bir komedi halini alıyor. Neyse ki bu isteğe bağlı, istersen her şeyi kumanda ile yapabiliyorsun. Hayır, kaplanı penguenlerin yanına koyamazsın…
XBOX FITNESS
Tüm gün oyun oynamak pek de iyi bir fikir değilmiş, bak tombul biri oldun çıktın. Oyuna ara verip, ücretsiz Xbox Fitness uygulamasını indirebilir ve egzersiz yapmaya başlayabilirsin. İçerisinde, tam bir Amerikan gibi rahatsızlık veren derece hevesli olan çalıştırıcılar tarafından öğretilen birçok ücretsiz çalışma modeli var. Kinect tüm hareketlerini algılayılayacak kadar hızlı ve tüm bu çalışma temposunda sana geri dönüşlerde bulunuyor. Uygulama içerisinde satın alabileceğin birçok video var ancak ücretsiz seçenekler bir hayli cömert.
Tüm İlk Gün Oyunları
- Crimson Dragon
- Dead Rising 3
- Fighter Within
- Forza Motorsport 5
- Killer Instinct
- LocoCycle
- Powerstar Golf
- Ryse: Son of Rome
- Xbox Fitness
- Zoo Tycoon
- Zumba Fitness
- Angry Birds Star Wars
- Assassin’s Creed IV Black Flag
- Battlefield 4
- Call of Duty Ghosts
- FIFA 14
- Just Dance 2014
- Lego Marvel Super Heroes
- Madden NFL 25
- NBA 2K14
- NBA Live 14
- Need For Speed Rivals
- Skylanders SWAP Force
Çevrimiçi Deneyim
Xbox 360’ta bir hayli iyi olan Xbox Friends sistemi Xbox One için aşırı derecede değiştirilmiş. En büyük değişiklik ise artık istediğin herkesi arkadaş olarak ekleyebilmen ve -eğer karşıdaki insanın gizlilik ayarları buna izin veriyorsa- anında aktivitelerini görmeye başlayabilmen. Eklediğin kişier seni takipçi olarak görüyor, onlar da seni eklediğinde arkadaş oluyorsunuz.
Xbox One’da insanlara bağlanmak çok kolay, ancak bir diğer önemli konu ağzı bozuk zıpçıktılardan da aynı kolaylıkta kurtulabilmek. Microsoft’un itibar sistemi sayesinde, kötü itibarlılar ile gerçek oyuncular bir araya gelmiyor. Şu an için pek fazla oyuncu göremediğimizden, sistemin ne kadar iyi çalıştığını deneyimleyemedik ancak kulağa bir hayli hoş geliyor.
Çevrimiçi oyunların olmazsa olmazı, bir süre sonra tiryakisi olun Achievement sistemi de Xbox One’da yer alıyor. Achievement’lar bazen tek bir oyuncu için olurken, bazen de bir kitle tarafından elde edilebiliyor. Halo oynadıysan bu sistemi hatırlarsın.
Müzik dinlemek ve film izlemekte sana Achievement kazandırıyor ancak neyse ki bunlar Gamescore puanına yansımıyor; garip olur değil mi?
Film İzleme Deneyimi
Xbox One film izlemen için sana birçok farklı yöntem sunuyor. Dolby True HD ve DTS HD Master Audio desteği ile 1080p Blu-ray filmler izleyebilmek mümkün. Xbox One’ın resim kalibrasyon sistemi, izlediğin filmlerin televizyonunda en iyi şekilde görünmesini sağlıyor.
Xbox One’da video uygulamaları da var. Netflix Türkiye’de kullanılamadığı için bunu deneyimleyemedik, Xbox Video da yine Türkiye’de kullanılamıyor. Şayet VPN’le uğraşırsan, sunduğu büyük bir film arşivine erişebilirsin; ister kirala ister satın al, sana kalmış. Filmi satın alsan dahi indirmiyor, çevrimiçi olarak video akışı sağlıyorsun. İyi bir internet bağlantısına sahipsen, video akışının tüm filmi indirmekten daha iyi olduğunu biliyorsundur. Video akışı yaparken Xbox One anlık olarak tüm kareleri ölçeklendiriyor ve tam da TV’ne göre görünmelerini sağlıyor.
Kendi Filmini Yap
Xbox One da PS4 gibi sen oynadıkça bunu videoya kaydediyor. Kayıtlar iki şekilde alınıyor; Achievement anlarında otomatik olarak kaydediliyor, istersen “Xbox record that” diyerek sen de kaydetmeye başlayabilirsin. Kaydedilen video klipler Upload uygulamasına gönderiliyor, buraya gidip tutmak istediklerini seçmelisin çünkü diğerleri daha fazla videoya yer açmak için siliniyor.
Upload uygulamasını kullanarak fotoğrafların üzerinde düzenlemeler yapabilir ve paylaşabilirsin. İstersen direkt olarak SkyDrive bulutuna da gönderebilirsin. Videoların 720p MP4 formatında SkyDrive’a gönderiliyor ve istersen bunları yeniden düzenleyebilirsin. Xbox One’da, PS4’ün yalnızca Facebook’a video gönderen paylaşma sisteminden çok daha fazlası var. Öte yandan, PS4 satışa sunulduğu gibi Twitch desteğine sahip olacak, Microsoft ise Xbox One için Twitch desteğini 2014’e erteledi.
Karar, Yaz Kızım…
Önümüzdeki 6-7 yıl boyunca sürecek olan yeni nesil konsol savaşında Microsoft’u temsil edecek olan Xbox One’ı kullanmaktan keyif aldık. Kinect çoğu zaman tek kelime ile müthiş ancak zaman zaman dayanılmaz biçimde bezdirici olabiliyor. Televizyon yeteneklerinin Türkiye’deki akıbetini bilmiyoruz, umarız bizler de kullanabiliriz. Snap özelliği başarılı fakat birkaç küçük iyileştirme ile çok ama çok yetenekli hale gelebilir.
Eğer sadece oyunlarla ilgileniyorsan, Xbox One’ın ilk gün oyunlarının PS4’ten daha iyi olduğunu söyleyebiliriz; gerçekten uzun bir süre konsolun başından kalkamazsın. Forza 5’i de ayrı değerlendirmek gerekiyor, serinin en iyi oyunu ve Xbox One’ın tüm donanım gücünü doğru bir şekilde oyuncuya yansıtıyor. Ancak, Battlefield 4 ve Call of Duty: Ghosts gibi son derece popüler çapraz platform oyunlar PS4’te daha yüksek çözünürlük ile oynanabiliyor. Hangi konsolu alacağına ilk gün oyunlarından yola çıkarak karar vereceksen, “inanılmaz bir yarış oyunu mu yoksa daha güzel görünen çapraz platform oyunları mı?” sorusunu kendine sormalısın.
Sonuç olarak, Xbox One daha iddialı bir konsol ancak ilk zamanlarında tüm potansiyelini oyunculara yansıtamayacak. Xbox One’daki tüm eksiklikler yazılım güncellemeleri ile giderilebilecek cinsten; Microsoft bunu yaptığı an, Xbox One’ı eksik olan 5. yıldızına kavuşturacağız.