Microsoft Xbox One

İşletim Sistemi

Home_US_3P

Xbox One’ın arayüzü, Xbox 360 ile Windows 8 Metro arayüzünün karşımına benziyor. Göze hoş görünüyor, rengarenk ve olabildiğince basit.  Xbox 360’ın sonsuz çerçeveleri üçe düşürülmüş: Favori uygulamaların ve oyunların, sol tarafa konumlandırılmış olan Pins sekmesi altında listeleniyor. Mağaza sağ tarafta ve ana sayfan ortada.

Ana sayfaya kısa sürede alışıyorsun. Ortadaki büyük görsel en son oynadığın oyuna ait, alttaki dörtlü ise kullanım sıklığına göre sıralanıyor. Bunların hemen sağ tarafında ise disk sürücüsüne taktığın oyunu görebiliyorsun.

Bizi rahatsız eden konuların başında izlediğin filmlerin hiçbir yerde görünmemesi; yarıda bıraktığın filme devam etmek istersen Mağaza’ya gidip satın aldığın filmi bulman ve bu şekilde kaldığın yerden devam etmen gerekiyor. Arayüzün siyah arka planını ise ne yazık ki değiştiremiyorsun.

Kinect

xbox one kinect

Yeni Kinect Xbox One’ın tasarım çizgilerini taşıyor ve kutu içeriğinde yer alıyor. Microsoft Kinect’i bir hayli geliştirmiş; kızılötesi ile donatılmış 1080p algılayıcısı karanlıkta dahi görebiliyor, son derece hızlı bir biçimde mesafeyi ölçebiliyor ve hareketleri algılayabiliyor.

Microsoft Xbox One’ı sesinle yönetmeni istiyor. Bu yüzden Kinect’e birden fazla mikrofon eklemiş ve konsol ile sesle etkileşime geçmek çok eğlenceli ve sorunsuz. Sesinle Xbox’ı açıp kapatabilir, oyun veya uygulama çalıştırabilir, çoklu görev gerçekleştirebilir, oyunda yaptıklarını videolayabilir ve diğer sonsuz işlemleri gerçekleştirebilirsin. Xbox 360’ın Kinect’inin aksine son derece çabuk tepki veriyor ve seni anlayabilir.

Test ettiğimiz süre boyunca, Kinect 10 denememizden 9’unda sorunsuz bir biçimde sesli komutlarımızı anladı. Ortamda başka sesler olduğunda ise çoğunlukla anlamakta güçlük çekiyor. Eğer odada insanlar konuşuyorsa ya da müzik çalıyorsa Xbox ile konuşmaya çalışmak yorucu oluyor.

ABD sürümünü incelediğimiz Xbox One’ın spesifik komutları anladığını ve yerine getirdiğini gördük. “Xbox go to Forza 5” ya da “Xbox, go Home” dediğimiz an bıçkın bir delikanlı gibi atılıyor.

kinect

Xbox One ve Kinect ile geçireceğin ilk 15 dakikanın nasıl olacağını söyleyelim: Sürekli yanlış uygulamalara gideceksin, Xbox’a küfür edeceksin ve homurdanarak kumanda ile istediğin yönetmeye karar vereceksin. Ancak konsolla bir hafta geçirdikten sonra Kinect ile sıkı dost olacaksın ve uygulamalar arasında geçiş yapmak için sürekli sesli komut sistemini kullanacaksın. Test sürecimiz boyunca, kumandayı oyun oynamanın dışında pek elimize almadık.

Kinect yüzünü tanıyarak hesablarına otomatik giriş yapmanı sağlıyor. Bir seferde birden çok oyuncunın giriş yapmasını sağlayabiliyor ve önceliği kumandayı tutana veriyor. Üstelik tüm bunları, loş ışıklı odada ondan 3 metre uzakta (önerilen 2 metre) uzakta olsan dahi anında yapıyor.

Kinect ayrıca gelmiş geçmiş en iyi Skype deneyimini sunuyor. Otomatik olarak sana zum yapıyor, sürekli seni karenin içerisinde tutuyor. Ayrıca Skype görüşmelerinde sunduğu ses ve video kalitesi de bir harika. 

Televizyon

Xbox OneGuide

Xbox OneGuide

Xbox One çok amaçlı bir konsol. Oyuncular için üzücü bir gerçek olsa da, Xbox One’ın kablolu TV sistemlerini sesle kontrol edebilme olanağı sunması birçok insanı heyecanlandırdı. Soru ise şu: Xbox One’ın TV yeteneklerinden kaçını Türkiye’de kullanabileceğiz? İşte bunu henüz bilmiyoruz… 

Xbox One’ın cezbedici TV özelliklerinin  Türkiye’de de kullanılabileceğini varsayalım: Digiturk veya D-Smart uydu alıcısını HDMI ile Xbox One’a, Xbox’ını da TV’ye bağlayacaksın. Böylelikle Xbox One uydu alıcısına dönüşecek ve arayüzünden tüm kanallarını seyredebileceksin. Hatta Xbox One’dan yapacağın basit bir ayarlama ile, Xbox’ın kendisi ile birlikte TV’ni ve uydu alıcını da açmasını sağlayabilirsin. Odaya gir, “Xbox on” (“Xbox açıl” diyeceğimiz günleri sabırsızlıkla bekliyoruz) de ve tüm bu cihazlar kullanıma hazır olacak. Ayrıca Xbox One’a tüm kumandalarının işlevlerini öğretebilir ve diğer cihazları da onunla yönetebilirsin.

Xbox One’ın en iyi TV özelliklerinden birisi OneGuide. Bu harika özellik uydu alıcını tamamen Xbox One arayüzüne entegre ediyor; tüm TV akışını görebiliyorsun, istediklerini daha sonra izlemek için kaydedebiliyorsun ve tüm bunları sesli komutlarla yapabiliyorsun.  

1 2 3 4 5

İlgili Yazılar