Stuff

İnceleme I HTC 10

Takvimleri 1 yıl geriye çevirip baktığımızda HTC’nin 2015’te çok iyi olmayan bir sene geçirdiğini görüyoruz. Amiral gemisi One M9 rakiplerinin gerisinde kalmaktan kurtulamazken yılın son çeyreğinde çıkardığı One A9 modelinde ise iPhone’a benzeyen tasarımı nedeniyle eleştirilere maruz kalmıştı.

HTC 2016 yılını daha iyi geçirmek istiyor. Bunun için yeni amiral gemisi HTC 10’u pazara sundu. HTC’nin geleneksel çizgilerinin kullanıldığı bu model bakalım oldukça kanlı geçecek olan amiral gemisi rekabetinden sıyrılabilecek mi?

Tasarım

HTC 10’u değerlendirmeye tasarımdan başlayabiliriz. HTC’nin geçtiğimiz yıl çıkardığı HTC A9 modeline büyük oranda benzeyen 10, HTC’nin One serisinin geleneksel tasarım dilinden uzaklaşmamış. Alüminyum kasasına rağmen HTC 10’un 161 gram ağırlığı ve 9 mm inceliği nedeniyle rakiplerinden daha ağır ve daha kalın.

Telefonun ön yüzünde bulunan parmak izi okuyucusu  oldukça düz zemine sahip. Bu sayede parmak izi okuyucusuna basmanıza gerek kalmadan rahatlıkla parmak izinizi okuyor.

Batarya

Amiral gemisi modellerdeki rekabet 2016 yılında batarya rekabetini de yanında getirdi. Birçok model 1.5 günün üzerinde kullanıma imkan tanırken HTC 10 ile 2 günlük kullanım imkanı verdiğini iddia ediyor.

Testlerimiz sırasında 2 günlük kullanım süresini elde edebildik. Gün içerisinde sosyal medya hesapları ve mail kontrolü gibi temel işlemler gerçekleştirerek 2 günlük kullanım süresine ulaştık. Eğer daha yoğun bir kullanımınız varsa bu süre yaklaşık 1.5 gün civarında olacaktır.

HTC 10 zamanı değerli olanları da düşünmüş ve QuickCharge 3.0 özelliğini eklemiş. USB Type-C sayesinde kullanıcılar 30 dakikalık şarjla %50 batarya seviyesine ulaşabilir.

İşletim sistemi

Telefon firmalarının amiral gemilerine kendi arayüzü eklemesi sıklıkla karşımıza çıkan bir durum. Eklenen arayüz bazı kolaylıklar sağlasa da birçok tüketicinin kullanmayacağı uygulamaları da içeriyor.

HTC ise 10’da tam tersi bir rol izleyerek telefonu baz Android 6.0 işletim sistemiyle pazara sunuyor. Bu sayede kullanıcılar Google’ın belli uygulamalarını kullanıyor. Dileyen kullanıcılar istedikleri uygulamayı Google Play’den indirip telefonlarını diledikleri gibi kişiselleştirme imkanına kavuşuyor. Bunun bir artısı ise telefonun dahili hafızasında karşımıza çıkıyor. İşletim sistemi 32 GB’lık hafızadan sadece 8.6 GB çalıyor. Bu sayede kullanıcıya 23.4 GB boş alan kalıyor. Dileyen kullanıcılar ise microSD ile telefonun hafızasını 2 TB’a kadar çıkartabilir.

Performans

LG G5’te karşımıza çıkan Snapdragon 820 işlemci ve 4GB RAM kombinasyonu HTC 10’da da karşımıza çıkıyor. Bu kombinasyon sayesinde referans oyunumuz Asphalt 8’de HTC 10 sıkıntı yaşamıyor.

Geekbench 3 testine baktığımızda ise aynı kombinasyonu kullanan HTC 10 ve LG G5’in neredeyse aynı puanı aldığını görüyoruz. LG G5 5218 puan alırken HTC 10 5217 puan aldı.

Kamera

Piksel sayısını düşürme modasına Samsung’dan sonra HTC de eklenmiş. One M9 modelinde kullanılan 20 MP’lik kamera yerine 12 MP, f/1.8 lens açıklığına sahip kamera HTC 10’da yer almış. Bu yeni kamera optik görüntü sabitleyici ve çok hızlı çalışan lazer odaklama sistemine sahip. Yeni kameranın piksel sayısı düşmesine rağmen düşük ışık performansı One M9’un kamerasına göre daha başarılı.

HTC 10’nun kamerası açık alanda ve gün ışığı altında çok verimli çalışıyor. Çekilen görüntülere baktığımızda renklerin çok doğal olduğunu görüyoruz. Fakat hava kararmaya başladığında ise durum o kadar parlak değil. Özellikle Smasung Galaxy S7’nin düşük ışık performansını göz önüne aldığımızda aradaki fark daha net anlaşılıyor.

HTC10’un kamerası amiral gemileri arasında en iyisi değil. Fakat azalan piksel sayısının artıları kesinlikle farkediliyor.

Telefonun ön kamerası ise gereken performansı sergilemekte sıkıntı yaşatmıyor. Selfie’lerinizi veya Snapchat filtrelerinizi rahatlıkla uygulayabilirsiniz.

Ekran

HTC 10 rekabete 5.2 inç ekranla giriş yapıyor. Bu ekran 2560×1440 ekran çözünürlüğüne sahip. LCD ekran teknolojisi kullanan HTC 10 rekabette kesinlikle geri kalmıyor.

Dileyen kullanıcılar ekranın renkleriyle oynayıp kendi kullanım profiline en uygun ekranı seçebilir. Vivid ve sRGB modları arasında dolaşarak ekranın sıcaklığıyla oynayabilirsiniz. Ekranı Vivid modunda kullanırsanız özellikle siyah renklerin hakim olduğu videolarda daha başarılı performans elde edebilirsiniz.

Her zaman açık ekran özelliği modasına uymayı HTC tercih etmemiş. LCD ekran teknolojisini seçen HTC’nin bu kararı alması bize göre doğru olmuş. Çünkü LG G5’te LCD ekran ile her zaman açık ekran teknolojisi istenileni veremiyor.

Ses

Her marka kendi amiral gemisini bir özellikle öne çıkması için uğraşıyor. Kimi tasarımla kimi bataryasıyla öne çıkmaya uğraşırken HTC ise ses kalitesiyle ön plana çıkmak istiyor.

HTC 10’un ön yüzünde iki adet hoparlör bulunuyor. Bu hoparlörlerden bir tanesi basları vermek için çalışırken diğeri ise mid-range olarak çalışıyor. Ayrıca bu hoparlörlere Hi-Res ses sürücüsü de yardımcı oluyor.

Kulaklığınızı taktığınızda ise benzer ses kalitesinin kulaklarınıza da geldiğini farkedeceksiniz. Bu farkı daha detaylı anlamak için yüksek kaliteli kulaklıklar gerekli. Ses konusunda HTC 10’u zorlayacak model ise LG G5 olacaktır. Fakat kullanıcıların LG’nin modüler sistemi Hi-Fi Plus’tan satın alması gerekli olacak.

Karar

Akıllı telefon alacaklar için 2016 yılı oldukça zorlu geçecek. Her bir amiral gemisi üstün özelliklerle pazarda kendisine yer arıyor. Fakat HTC 10 öne çıkacak özelliğe sahip değil.

Batarya süresi çok başarılı olabilir ama 3D Touch, suya dayanıklı yapı veya geniş açılı kamera gibi özelliklerden yoksun olması HTC 10’un zirveden uzak kalmasına neden oluyor.

Stuff Görüşü: HTC 10 genel anlamda başarılı olsa da çok çetin geçen rekabet koşullarına ayak uyduramıyor.

Beğendiklerimiz

Beğenmediklerimiz