Stuff

İnceleme I DJI Phantom 4

Bundan yaklaşık 8 ay önce DJI yetkilileri Phantom 3 için “uçabilen en iyi kamera” tarzında bir açıklama yapmıştı. Şimdi ise Phantom 4 ile bunu bir adım ileri taşımayı hedefliyor.

Stuff İngiltere ekibi Güney Londra’da yaptığı testlerde DJI’ın yeni amiral gemisi hakkında kapsamlı incelemede bulundu. Peki bu incelemelerin sonucunda Phantom 4 hakkındaki karar ne oldu?

Kutu içeriği

Her şeyden önce Phantom 4’ün kullanıcı dostu bir kutuya sahip olduğunu belirtelim. Phantom 4’ün kutusu oldukça şık olmasının yanında oldukça kullanışlı. Drone’un kendisi, şarj aleti, uzaktan kumandası ve yedek pervaneler karışıklığa yaratmayacak şekilde kutunun içinde yer alıyor.

Phantom 4’ü kutudan çıkarttığınızda kullanılan plastik profillerin çok ince olduğunu, daha aerodinamik yapıda olduğunu ve eski modellere göre daha hızlı uçuşa hazır hale getirildiği göze çarpıyor. Cihazın tasarımı, kullanılan şık parçaları sayesinde Apple Store’larda kendisine rahatlıkla yer bulacaktır.

Uçuş deneyimi

Phantom 4 uçuş sırasında rahat hissetmeniz için elinden geleni yapıyor. Drone sahiplerinin en büyük korkusu olan uçuş sırasında bir nesneye çarpmayı ortadan kaldırmak için Phantom 4 “engelden kaçış” özelliğine sahip. Bu sistem tıpkı otomobillerde bulunan park sensörleri gibi çalışıyor. Engele yaklaştıkça kumandada bulunan ekranda kırmızı ve sarı uyarı ışıkları çıkıyor. Bu sistem ayrıca engele 2 metreye kadar yaklaşmanıza izin veriyor.

Sistemin çalışması için Phantom 4’ün engele düz gitmesi gerekli. Eğer yaptığınız manevra geri geri veya yanlamasınaysa burada engelden kaçış için Phantom 4’ü kullanan kişiye tüm iş düşüyor. Bazı eksikliklerine rağmen bu özelliğin gelmesi kullanıcılar için büyük artı.

Phantom 3’te karşımıza çıkan akıllı uçuş modları Phantom 4’te de yer almış. Fakat bu modlar GPS ile sınırlı çalışıyor.

Phantom 4’ü uçurmak için daha önceden belli bir deneyime sahip olmanıza gerek yok. Rahatlıkla Phatom 4’ü uçurup geri getirebilirsiniz. TapFly özelliği sayesinde uçuş bilgilerini size gönderiyor. Bu sayede başarılı kayıtlar yapıp Phantom 4’ü karaya döndürebilirsiniz.

Kartal hızında

Daha önceki Phantom modelleri genel anlamda çok başarılı olsa da hız konusunda bazı zayıflıkları vardı. DJI ekibi bu problemleri Phantom 4 modelinde ortadan kaldırmışa benziyor. Phantom 4’ü engelden kaçış modunda kullanırsanız maksimum hız 35 km/h ile sınırlı. Normal modda yaklaşık 56 km/h hız yapabilen Phantom 4, Sport modunda 70 km/h hıza sahip.

Phantom 4’ü sürekli yüksek performansta kullanırsanız biraz zorlanıyor. Bu yüksek hız özellikle aksiyon sahnelerini kayıt altına almanız için kullanışlı. Eğer aksiyon sahneleri çekmiyorsanız normal modda kullanmanızı tavsiye ederiz.

Batarya performansı

DJI’ın Phantom 4 için açıkladığı uçuş süresi yaklaşık 28 dakika. Eski modele göre uçuş süresi yükselmiş olsa da Phantom 4’ü profesyonel anlamda kullanacak kişilerin ekstra batarya satın alması gerekli olabilir. Bunun da kullanıcıya ekstra maliyeti 169 dolar.

Eğer Sport modunda Phantom’un bataryayı bitirmesi 20 dakikayı buluyor. Cihazın bataryasını ve kumandasını aynı üniteyle şarj edilmesi en büyük dezavantajlardan bir tanesi. Bu nedenle kullanıcının iki cihazı ayrı ayrı şarj etmesi toplamda 1 saati buluyor.

Havadaki gözünüz

DJI, Phantom 3 Professional’ın kamerasında çok fazla değişikliğe gitmeden Phantom 4 modelinde kullanmış. 4K çekimlerde bile net ve detaylı video çekmesi bunun altında yatıyor.

Phantom 4’ün kamerasında 12.4 MP Sony Exmor sensör kullanılmış. f2/8 lens açıklığı ve 94º görüş açısına sahip olan kamera maksimum 4096×2160 / 24 veya 25 fps ya da 3840×2160 / 24.25 ve 30 fps çekime izin veriyor.

Eğer video düzenlemeyi kolaylaştırmak için 1080p olarak videoyu kaydederseniz bu sefer detaylardan uzaklaşıyorsunuz. Fakat 1080p çekime eklenen 120 fps ağır çekimi en büyük artılardan biri.

DJI, Phantom 4’te üç yönlü çalışan gimbal kullanılmış. Hız veya hava koşullarından etkilenmeden kullanıcıların sarsıntısız video çekmesini sağlıyor. Özellikle video kaydı için Phantom 4’ü tercih edenler bu artı özellikten çok memnun  kalacaktır.

Phantom 3’te kullanılan kamerada karşımıza çıkan düşük ISO değeri düşük ışıklı ortamda çekilen görüntülerin grenli olmasına neden oluyordu. Bu problem Phantom 4’ye de devam ediyor. Eğer sürekli karanlık ortamda kayıt yapmıyorsanız düşük ISO değeri çok sıkıntı yaratmayacaktır.

Fotoğraf kalitesi

 

Eğer havadan fotoğraf çekecekseniz 12 MP çözünürlüğünde JPEG veya RAW DNG formatında fotoğraf çekebilirsiniz. Phantom 4’ün kamerası piyasadaki birçok üst sınıf telefon kamerasına benzer kalitede fotoğraf çekebiliyor. Video modunda olduğu gibi fotoğrafta da düşük ışıkta çekilen fotoğraflar çok net olmuyor. Eğer RAW formatında çekim yaparsanız fotoğrafı işleyerek bu sıkıntıyı ortadan kaldırabilirsiniz. Manuel ayarda ise ISO ayarı, beyaz dengesi gibi birçok ayarı değiştirebiliyorsunuz.

Tüm kontrolleri akıllı telefon veya tabletinize yükleyeceğiniz uygulama sayesinde kontrol edebiliyorsunuz. iPhone 6s ebatlarındaki bir telefonla rahatlıkla kontrol edebilirsiniz. Eğer daha rahat kontrol etmek isterseniz tabletle kullanmanızı tavsiye ediyoruz.

Uzaktan kumanda

 

Phantom 4’ün kutusundan çıkan uzaktan kumanda daha önce Phantom 3’te gördüğümüz uzaktan kumandadan çok farklı değil. Kumandanın üzerine akıllı telefon veya tablet yerleştirebiliyorsunuz. Bu sayede çekimlerinizi isterseniz dokunmatik ekrandan isterseniz kumandanın üzerinde bulunan kumandadan gerçekleştirebiliyorsunuz. Tuşları kişiselleştirmeye imkan sağlaması sayesinde kontrol daha rahat sağlanıyor.

Telefon veya tabletle bağlantıyı kabloyla kurmanız kablosuza göre daha avantajlı. Bu sayede görüntüde takılma minimuma iniyor. Ayrıca DJI çektiği görüntüleri 720p kalitesinde kullandığınız telefon veya tabletin ekranına gecikme veya takılma yaşamadan gönderebiliyor.

Drone ile uzaktan kumanda birbiriyle 3.5 km’ye kadar bağlantı kurabiliyor. Eğer bağlantı koparsa telaş etmenize gerek kalmıyor. Return Home özelliği sayesinde Phantom 4 ilk havalandığı noktaya geri dönüyor.

Karar

1399 dolar fiyat etiketiyle Phantom 4 geçtiğimiz yıl satışa sunulan modelden daha pahalı. Kolay kullanımı ve gelişen özellikleri sayesinde fiyatını hakkediyor diye düşünebiliriz. Eğer amacınız daha profesyonel kullanımsa DJI Inspire serisine göz atabilirsiniz.

DJI, Phantom 4’te bazı geliştirmelere imza atmış. Bu gelişimler devrim niteliğinde olmasa bile oldukça önemli gelişmeler. Hızının artması, uçuş süresinin yükselmesi gibi değişiklikler Phantom 4’ün en iyi drone’lardan bir tanesi olmasına yeterli geliyor.

Beğendiklerimiz

Beğenmediklerimiz