Bu Batman’dan hem çok daha fazlası hem de çok daha iyisi…
Batman’in suç ile mücadele ettiği sayısız film, çizgi roman ve oyun sonrası onu biraz daha yakından tanıma fırsatımız oldu. Peki onu ne kadar iyi tanıyoruz? Telltale’in ilk iki bölümünü oynadıktan sonra merak ettiğimiz Batman değil, Bruce Wayne oluyor.
Maskenin arkasındaki adam
İlk bölüm Realm of Shadows, bir Batman oyunundan bekleyebileceğiniz şekilde, bir aksiyon bombardımanıyla ortalığı sallıyor. Ardından Telltale’in hızlı bir biçimde odağını değiştirerek en iyi yaptığı şeyi yaptığını görüyorsunuz: iyi hikayeler anlatmak. Batman dövüşüp ortalığı kan gölüne döndükten sonra Wayne Manor’a dönüyor ve bu noktada hızlı bir şekilde onun insani yanının ortaya çıktığına şahit oluyoruz. Ve onun Christopher Nolan filmlerinde ya da Arkham oyunlarında görmediğimiz daha karmaşık bir karakterinin ortaya çıktığını da görüyoruz.
Dedektif işi
Bu bir Telltale oyunu olduğu için çekimleri, sizinle etkileşime geçen karakterlerle yaptığınız diyaloglara göre çağırıyorsunuz ve hikaye bu şekilde ilerliyor.
Gazeteciler, aile dostları ve hatta suç şebekesinin başındakilerle bile iş birliği yapıyorsunuz ve vereceğiniz kararlar, Bruce Wayne’nin dünyayı nasıl gördüğünü şekillendirmekle kalmıyor aynı zamanda Gotham’a maske takmadan ne kadar yardım etmeyi seçeceğinizi de gösteriyor.
Telltale piyasada halihazırda çok başarılı Batman oyunları olduğunu bildiğinden, zekice bir hamle yaparak Batman’den ziyade daha çok bir Bruce Wayne oyunu yapmayı seçmiş.
Neden bu kadar ciddisin?
Baştan belirtelim, Batman bu kez sizin 1960’lı yıllarda görebileceğiniz aile dostunuz değil. Çok daha karanlık bir yüzü var. Sizi yalnızca çok rahatsız edici pozisyonlara sokmakla kalmıyor aynı zamanda sizi çok zor kararlar almanız için zorluyor. Oyun oynarken hissettiğiniz şey ise, bu kez alacağınız kararların, daha önceki Telltale oyunlarına göre çok daha önem arz ettiği olacak. Aldığınız kararların gelecek bölümler üzerinde ne kadar etki yaptığını görmek ise sizi çok şaşırtacak.
Detaylar
Realm of Shadows bir geliştiriciden hem iyi anlamda hem de kötü anlamda beklentilerinizi karşılıyor. Diyaloglar hala iyi, ‘yürü ve bir şeyler bul’ zorunluluğu ise bu oyunlarda bekleyebileceğiniz türden bir araştırma bölümü ve buna da kapımız açık.
Neyse ki, bölümün sonlarına doğru zekice tasarlanmış bir gizli eylem bölümü var. Bu düşünceli bölüm, oynadığınız karakter için bir anlam taşımakla kalmıyor, aynı zamanda sizin aslında büyük bir kargaşa ortasında hissetmeniz için size yardımcı oluyor. Bu da eski Batman’e yeni numaralar öğretebildiğiniz anlamına geliyor.
Children of Arkham
İlk bölümde maskenin altındaki adama sahibiz. Ancak ikinci bölüm daha Batman odaklı. Bu kez, Telltale bazı büyük gerçek ortaya koyuyor. Children of Arkham, Realm of Shadows’dan yarım saat daha kısa. Yine büyük kararlar almanıza izin veriyor. Bu bölümün finalinde ise herkesin favorisi İngiliz Thomas Cobblepot, Penguen sahneye çıkıyor. Bu noktada onun motivasyonlarını anlamınız için sürpriz paylaşımlarla karşılaşıyorsunuz. Gameplay’i dahice. Ancak burada puzzle bölümleri ve ilgi çekici taktik mekanizmaları bulamayacaksınız.
STUFF GÖRÜŞÜ:
Batman yerine Bruce Wayne’e odaklanılarak, eşsiz bir Bruce portresi çizilmesi sayesinde daha önce duymadığınız bir hikayeyi dinliyormuş hissine kapılıyorsunuz.