Stuff

İnceleme I Apple iPhone SE

Apple’ın ilk ucuz telefon hamlesi iPhone 5c’yi hatırlayanlarınız var mı? Plastik kasası, düşük performans değerleri ve tüm bunlara rağmen yüksek fiyatıyla iPhone 5c istenileni vermekten çok uzakta bir telefondu.

Sırada SE var. Peki Apple’ın bu sefer uyguladığı reçete tutacak mı? Şu an en uyguna satılan iPhone olma özelliğine sahip olan iPhone SE’de Apple, iPhone 5s’nin 4 inç alüminyum kasasını alıp içerisine iPhone 6s’in kalbini aktardı. Özellikle tek elle telefon kullanmayı sevenler bakalım bu telefonda aradıklarını bulabilecekler mi?

Eskiye dönüş

Apple, iPhone 6 ve iPhone 6 Plus’ı piyasaya sürdüğünde iPhone fanatikleri tarafından uzun süre eleştirilmişti. Tek elle kullanıma izin vermeyen yapısı bu eleştirinin odağındaydı.

Bu sırada Apple, iPhone 5s’i satıştan kaldırmasa da performans olarak günümüzün şartlarının gerisinde kalıyordu. Apple elinde hazırda bekleyen ve çok beğenilen kasayla elindeki en iyi telefon olan iPhone 6s’in kalbini bir araya getirerek iPhone SE’yi ortaya çıkardı.

113 gram ağırlığıyla varlığını çok hissettirmeyen iPhone SE tek elle kullanım konusunda oldukça başarılı. Kullanıcılar tek elle ekranın her köşesine rahatlıkla ulaşabiliyor. Eski iPhone kullanıcılarının uzun süredir aradığı buydu.

Ekran

iPhone SE’de kullanılan küçük ekran sayesinde ekran kalitesinden çok bir şey kaybetmemiş gibi gözüküyor. SE, iPhone 6s’te kullanılan ekrandaki gibi 326 ppi piksel yoğunluğuyla geliyor.

Phablet’lerin yoğun olduğu bu dönemde iPhone SE birçok kullanıcıya küçük gelecektir. Mail, mesaj gibi bazı uygulamalarda bu küçük ekran sıkıntı yaratmasa da multimedya işin içine girdiğinde olay değişmeye başlıyor. iPhone SE’yi seçecek olan kişilerin  bunu göz önünde bulundurması gerekli.

Küçük ekranın artısı yok değil. iPhone SE’nin ekran performansı oldukça başarılı. Küçük olmasına rağmen detaylar ve kontrast açısından oldukça başarılı sonuçlara imza atıyor. Eğer ekranın küçüklüğü sizin için dert değilse iPhone SE alışkın olduğumuz ekran performansını sergiliyor.

Görünmeyen dokunuş

iPhone 6s’ten iPhone SE’ye aktarmasını beklediklerimizin arasında 3D Touch özelliği de vardı fakat Apple bunu sadece iPhone 6s ve 6s Plus’ta kullanmayı tercih etmiş. Nedir bu 3D Touch diyenler varsa şöyle açıklayabiliriz. Örneğin mail kutunuzda gelen mailin içeriğine girmeden neler geldiğini görüntülemek isterseniz mailin üzerine parmağınızı basılı tutup içeriğinde neler var görüntüleyebiliyorsunuz. Birçok uygulama üreticisi 3D Touch’a uygun şekilde uygulamalarını revize ediyor.

Kabul edelim neredeyse hepimiz büyük ekrana alıştık ve kendimizi büyük ekranlara göre adapte ettik. Büyük ekrandan küçük ekrana geçenlerin en çok yaşadığı problemlerden bir tanesi olan yazı yazarke klavyede yanlış tuşa basma sıkıntısı bizim de başımıza geldi. Eğer önemli mesaj veya mail atıyorsanız iki kere kontrol etmenizi tavsiye ederiz.

Başarılı batarya performansı

Peki bu küçük iPhone’un başarılı olduğu özellik yok mu? Abisi iPhone 6s’le karşılaştırdığımızda iPhone SE’nin batarya performansının daha başarılı olduğunu görüyoruz.

Testler sırasında sabah 8’de telefonu kullanmaya başladık. Öğlen saatlerinde ortalama bir kullanımla şarj seviyesi %70 seviyesine düştü. Akşam saat 10’da ise batarya %29 seviyesindeydi. Günün büyük çoğunluğunun toplantıda geçtiği düşünülürse bu anormal bir durumdu. Ertesi gün ise testleri tekrarladığımızda 4 saatlik yoğun kullanımın ardından batarya %80 seviyesindeydi. Telefon gerçek batarya performansını artık göstermeye başladı.

Cihazın rakiplerinin gerisinde kaldığı – aslında bütün iPhone modellerinin – konu ise hızlı şarjı desteklememesi. Pazardaki birçok telefon artık hızlı şarjı destekliyor ve bir kahve zincirinde geçirdiğiniz 30 dakikada telefonunuz %50’den fazla şarj olabiliyor. Apple hala bu özelliği cihazlarında kullanmıyor. Eğer zamanınız kısıtlıysa ve telefonunuzu şarj etmek istiyorsanız telefonunuzu iOS 9’la birlikte gelen Düşük Güç Modu özelliğini devreye sokmanız gerekli. Eğer uzun bir gün geçirecekseniz Düşük Güç Modu’nu devreye sokmanız batarya performansınızda önemli farklılık yaratacaktır.

Kamera

iPhone SE’de batarya performansının dışında en çok sevdiğimiz konulardan bir tanesi kamera performansı oldu. 4K video, 12 MP fotoğraf çekebilen SE’nin arka kamerası kesinlikle yerine geldiği iPhone 5s’ten farklı hissettiriyor. Ayrıca çekilen fotoğraflar Live Photos özelliğini de destekliyor. Live Photos sayesinde GIF tadında hareketli fotoğrafar çekebilirsiniz.

iPhone 6s’ten alınan kamera başarılı özellikleriyle dikkat çekiyor. SE’de optik görüntü sabitleyicisinin eksikliği gün ışığı altında hissedilmiyor. Renkler oldukça gerçekçi ve elde edilen görüntüler oldukça keskin. Fotoğraflara bilgisayar ekranında bile baksanız görüntüde bozulma olmuyor. Ayrıca fotoğrafın detayları da fotoğrafa yaklaşmanızda bile bozulmuyor.

Fakat işler düşük ışık altında değişiyor. Kameranın düşük ışık altındaki performansı isteneni çok veremiyor. Fakat fiyat performans değerlendirmesinde rakibi olan birçok telefondan başarılı gece çekimleri gerçekleştiriyor.

SE’nin küçük ekranının bir artısı fotoğraf çekerken ortaya çıkıyor. iPhone 6s veya iPhone 6s Plus kullananlar zoom yaparken bazı sıkıntılar yaşayabiliyor. Bunların başında telefonun titremesi geliyor. Bir diğer tehlike ise elden kayıp düşmesi. iPhone SE’de bu problemleri yaşamanız çok olası değl.

Gelelim selfie severleri ilgilendiren bölüme. SE’nin ön kamerası 1.2 MP ve Retina Flash ile geliyor. Ön kamerasının flaş özelliği kranlık ortamlarda farklılık yaratıyor. Ama ‘ben kendimi çok beğeniyorum’ derseniz 12 MP’lik arka kamerayla da selfie’lerinizi çekebilirsiniz.

Performans

SE’nin kalbinde iPhone 6s’te kullanılan A9 işlemci ve 2GB RAM bulunuyor. Kullanıcılar ihtiyaçlarına göre 16 ve 64 GB arasından seçimlerini gerçekleştirebiliyor. Özellikle Live Photos ve 4K video çekim özellikleri nedeniyle 16 GB olan modeli çok fazla tavsiye etmiyoruz.

Referans olarak aldığımız oyunlardan Riptide GP 2 ve Real Racing 3 oyunlarında SE başarılı performans sergiledi. Uzun süre oyun oynansa bile SE ısınmayarak kullanıcılarını mutlu ediyor.

Android kullanıcılarının en çok başvurduğu GeekBench 3 skorları iPhone modellerinde gerçeği çok yansıtmıyor. Bu testlerde LG G5 5331 puan alırken Samsung Galaxy S7 6461 puan aldı. iPhone SE 4074 puan almasına rağmen işletim sistemiyle donanımının uyumu sayesinde amiral gemilerine benzer performans sergiliyor.

iOS bildiğiniz gibi

SE işletim sistemi olarak iOS’un son versiyonu 9.3 ile geliyor. iOS kullanıcılarını alışkın olduğu ara yüzde önemli bir değişiklik yok diyebiliriz.

Android’in kişiselleştirme imkanı olmasına rağmen uygulamaların ilk olarak iOS’e gelmesi ve uygulamaların iOS’te daha verimli çalışması öenmli bir artı.

Ülkemizde henüz emekleme aşamasında olan mobil ödeme sistemlerinin Apple’daki karşılığı Apple Pay SE’de karşımıza çıkıyor. Touch ID ile güvenliğinizi sağlayan sistem hakkında ne yorum yapamıyoruz.

Hafıza

Apple her iPhone modelinde olduğu gibi SE’de de artırılabilir hafıza kullanmıyor. Bunun yerine kullanıcılarına 16 ve 64 GB hafıza seçenekleri sunuyor. 16 GB olan modeli telefonunu ‘alo’ demek için ve basit multimedya işleri için kullanan kişilere tavsiye ediyoruz. Eğer daha yoğun kullanıma sahipseniz 64 GB olan modeli tercih etmelisiniz.

Fiyatlara baktığımızda ise Apple 16 GB iPhone SE’yi 1999 TL’ye satışa sunarken 64 GB’lık modeli 2399 TL’ye satışa sunuyor.

Karar

Apple, büyüyen akıllı telefonların arasına 4 inç ekrana sahip modeli SE’yi soktu. iPhone 6s’in özelliklerini bu telefona aktararak SE’nin iddialı olmasını sağladı.

iPhone SE küçükten ziyade kompakt yapıya sahip. Bir diğer artısı ise “iyi özellikler büyük telefonlarda bulunur” düşüncesinden uzak yapıda. Üstelik bunu uygun fiyata sunuyor. Uzun süredir beklenen 4 inç ekrana sahip iPhone sonunda geldi.Üstelik büyüklerinden geri kalmayan özelliklerle.

Teknik Özellikler

Ölçüler: 123.8 x 58.6 x  7.6 mm

Ağırlık: 113 gram

Ekran: 4 inç / 1136×640

İşlemci: Apple A9

İşletim sistemi: iOS 9.3

Hafıza: 16/64 GB

Arka kamera: 12 MP, f/2.2

Ön kamera: 1.2 MP, f/2.4

Stuff Görüşü: Uzun süredir beklenen telefon geri döndü. iPhone SE fiyatına göre fazlasını sunuyor.

Beğendiklerimiz:

Beğenmediklerimiz: