Stuff

İnceleme I Apple iPhone 7

Apple’ın merakla beklenen telefonu iPhone 7’yi tanıtımın yapıldığı gün etkinlik alanında incelemiştik. Şimdi ise iPhone 7 elimize geçti ve sizler için detaylıca inceledik. Bakalım iPhone 6s’ten sonra iPhone 7 bize neler vaadediyor.

Kulaklık çıkışına elveda

Apple iPhone 7’yi pazara sunmadan önce kulaklık çıkışını kaldıracağı konuşulmaya başlanmıştı. Konuşulanlar doğru çıktı ve yeni iPhone’da 3.5 mm’lik kulaklık çıkışına elveda dedik.

Apple bu çıkışı kaldırmasına rağmen kullanıcıların kablolu kulaklıkları kullanabilmemiz için kutu içerisinde Lightning’ten 3.5 mm kulaklık çıkışına çeviren adaptör sunmayı unutmamış.

Peki bu ne kadar doğru bir karar? Tüketicilerin geleneksel portları kullanmak içim adaptör kullanmaktan hoşlanmadığını MacBook’ta görmüştük. Benzer şekilde sadece müzik dinlemek için ekstra adaptör birçok kullanıcı için külfet olacaktır. Yanında adaptör taşımak istemeyenler ise ekstra harcama yaparak kablosuz kulaklığa terfi edecektir.

Kulaklık çıkışının kaldırılmasını  ardından simetri tutkunlarını sevindiren bir gelişme karşımıza çıktı. Kulaklık girişini yerine bir ızgara yerleştirilmiş. Fakat bu ızgaranın ardı yine boş. Apple bu ızgara yerine ikinci hoparlörü kulaklık kısmına yerleştirmeyi uygun bulmuş. Bu yerleşimin artısını ise oyun ve video sırasında görüyoruz. Özellikle yatay kullanımda karşımıza çıkan hoparlörün kullanıcı tarafından kapatılması problemi büyük oranda çözülmüş. Ayrıca ikinci hoparlör sayesinde ses çıkışı önceki modellere göre farkedilir şekilde artmış.

Yeni renklerle farklılık yaratılmış

iPhone 7’de roze altın, gümüş ve altın renklerini kullanılmaya devam edilmiş. Uzay grisine ise veda ettik ve yerine siyah ve simsiyah (Jet Black) renkleri geldi. Simsiyah renk opsiyonu özellikle parlak yapısıyla göz alıyor.

Simsiyah ilk bakışta göz alıcı olsa da kısa bir kullanımın ardından gerçekler ortaya çıkmaya başlıyor. Eliniz yağlıysa parmak izlerinizi telefonun üzerinde görüyorsunuz. Eğer bu parmak izlerini kıyafetinizle silmek isterseniz kılcal çiziklere hazırlıklı olun.

Genel tasarım anlayışında önemli bir değişimin olmadığını görüyoruz. Anten çizgilerinin yer değiştirmesi ve ufak tefek değişiklikler dışında fark olmaması dikkatsiz gözlerin iPhone 7’yi iPhone 6s’ten ayırması çok güç.

Bizi en çok heyecanlandıran gelişme ise gözle gözükmüyor. Apple’ın rakiplerinin gerisinde kalmasına neden olan su geçirmezlik özelliği artık iPhone 7’de de karşımıza çıkıyor. IP67 sertifikasına sahip olan iPhone 7 ile yine de derin sulara karşı çok dayanıklı değil.

Farklı dokunuş

Ana ekran düğmesi de iPhone 7 çıkmadan önce konuşulan konulardan bir tanesiydi. İddiaların başında Apple’ın fiziksel tuşa veda edeceği geliyordu fakat Apple fiziksel tuşa devam etme kararı aldı. Bu fiziksel tuş bu sefer Taptic Engine ile eşleştirilmiş.

Apple Watch ve MacBook’ta karşımıza çıkan Taptic Engine sayesinde ana ekran düğmesine uyguladığınız basınca göre farklı tepkiler alıyorsunuz. Eski iPhone kullanıcıları bu tuşu ilk kullandıklarında kötü tepkiler verse de Taptic Home uygulamasıyla kişiselleştirdikten sonra kullanımdan zevk almaya başlıyor. Tam anlamıyla kullanmak için tuşla belirli vakit geçirmeniz gerekli.

Ana ekran düğmesinin ardında Touch ID yer almaya devam ediyor. Ülkemizde kullanılamayan Apple Pay’de, belirli uygulamalarda ve parmak iziyle telefonun açılmasını sağlamaya devam ediyor.

İşletim sistemi 10 numara mı?

Tatptic Engine ile eşleşen ana ekran düğmesinin iOS 10 ile birlikte daha çok önem kazandığını görüyoruz. Yeni işletim sistemiyle birlikte uygulamalar ana ekrana uyguladığınız basınca göre farklı tepkiler veriyor. Örneğin kamera uygulamasını açtığınızda hızlıca selfie moduna dönüş yapabiliyorsunuz.

Tuş kilidini açmadan bile uygulamalarda birçok işlemi gerçekleştirebiliyorsunuz. Mesajlar uygulamasında ise çıkartmalarla mesajlaşmalarınızı daha renkli hale getirmeniz mümkün.

Göz alıcı ekran

iPhone 7’de ekran olarak iPhone 6s’te de karşımıza çıkan 4.7 inç 1334×750 çözünürlüğe sahip ekran kullanılmış. 326 ppi olan inç başına düşen piksel sayısı ilk başta yüzünüzün düşmesine neden olabilir ama küçük yazıları veya fotoğraftaki detayları size gösterme konusunda sıkıntı yaratmıyor.

Samsung Galaxy S7 ve LG G5’te karşımıza çıkan QHD çözünürlüğün ardından iPhone 7’nin çözünürlüğü düşük gözüküyor. Fakat Apple’ın hem QHD çözünürlüğe hem de OLED ekrana verdiği yanıtlar şaşırtıcı. Çok geniş renk skalası sayesinde görüntüler oldukça net ve canlı. Fakat Samsung’ta kullanılan OLED ekranın siyahları daha iyi verdiği konusunda hemfikiriz.

iPhone 7’de kullanılan ekran iPhone 6s’te kullanılan ekrana göre %25 daha parlak. Bu artan parlaklık sayesinde direkt gelen gün ışığı altında daha başarılı görüntü sunuyor. Artık havuz veya deniz kenarında daha rahat telefonunuzu kullanabileceksiniz.

Keskin nişancı

Flickr’a baktığımızda en popüler 6 kameradan bir tanesi iPhone olmuştur. Kullanıcıların iPhone’a olan bakışı “en iyi telefon değil ama en iyi kameralardan birine sahip” yönünde olmuştu. iPhone 7’de de bu gelenek devam edecek gibi.

iPhone 7’de piksel olarak değişim karşımıza çıkmıyor. Dev piksellere sahip Android rakiplerine göre bu konuda geri kalsa da f/1.8 ve optik görüntü sabitleyicisi ile bu farkı kapatıyor.

Optik görüntü sabitleyicisi için daha önce Plus modelini kullanmak gerekirken iPhone 7 ile buna son verildi. Testlerimiz sırasında düşük ışık altında bile başarılı fotoğraflar çektik. Optik görüntü sabitleyici sarsıntılı durumlarda olduğu gibi düşük ışık altında çekilen fotoğraflarda da fark yaratıyor. Bu sayede detaylarda bir kayıp yaşamıyorsunuz. Ayrıca flaşa eklenen iki ekstra LED sayesinde daha doğal fotoğraflara ulaşabiliyorsunuz.

Çekilen fotoğrafların yüksek renk skalasını anlayabilmeniz için telefonunuzla kalibre edilmiş bir ekran kullanmanız gerekli. Facebook, Twitter gibi sosyal medya ortamlarında paylaştığınızda aynı performansı alamamanız çok olası.

Ön kameranın 5 MP’den 7 MP’ye yükselmesi Snapchat, Instagram gibi sosyal medya mecralarında selfie’lerini paylaşanları daha çok memnun edecek.

Artan performans

iPhone 7’de A10 Fusion işlemci karşımıza çıktı. iPhone 6s’te kullanılan A9 işlemcinin yüksek performansı günümüz şartları içi bile çok başarılıyken iPhone 7’nin performansı göz kamaştırıcı.

1.5 saat civarında oynadığımız Riptide GP2’nin ardından telefonda ısınma problemiyle karşılaşmamız çok sevindirici oldu. Oyun sırasında yavaşlama veya donma yaşanmaması oyunseverlerin çok hoşuna gidecek.

Peki batarya bu performansın altından kalkabilecek mi diye sorular geliyor. iPhone 6s’e göre 2 saat daha fazla kullanabilen iPhone 7’nin bataryası bütün günü tek şarjla bitirmeyi sağlıyor. Bataryada önemli değişikliğin olmaması telefonun bir eksisi. Eğer yoğun kullanıma sahipseniz düşük güç modunu devreye almanızı tavsiye ediyoruz.

Elveda 16 GB

En büyük eleştiri noktalarından biri olan 16 GB giriş seçeneği artık 32 GB’a bıraktı. 64 GB’ın ürün gamından çıkmasının ardından 128 GB ve 256 GB diğer hafıza seçenekleri oldu.

32 GB hafıza başlangıç için yeterli olsa da multimedyaya önem veren kişiler için ilerleyen dönemde dezavantaj olabilir. Satın almadan önce hafıza konusunda doğru karar vermeniz gerekli.

Karar

Apple, iPhone 7 için kapsamlı yenilemeye gitmemiş. Bunun yerine eksik olarak düşünülen noktalara dokunuşlarda bulunmuş.

İşlemci, işletim sisteminde yapılan dokunuşlar performansı artırırken kamera ve ekrandaki dokunuşlar Android amiral gemileriyle arasındaki farkı kapatmışa benziyor.

Stuff Görüşü: iPhone 7’ye yapılan dokunuşlar sayesinde daha yeni hissettirirken kulaklık çıkışının kaldırılması eleştiri oklarını üzerine topluyor.

Beğendiklerimiz

Beğenmediklerimiz